BABY ZWANGERSCHAP

Op zoek naar DE naam…

26 mei 2016

heart-1403474_1280

Namen en ik, dat is me wat. Ik ben altijd enorm nieuwsgierig hoe mensen hun pasgeboren baby hebben genoemd. Ook vind ik het leuk om ongedwongen namenlijstjes af te struinen en me te bedenken hoe het zou zijn als ik mijn kind die naam zou geven. Maar in knopen doorhakken ben ik wat dat betreft echt een ramp. Ik ben namelijk zo bang dat er een nóg mooiere naam is die ik nog niet ben tegengekomen.

Als ik mensen hoor zeggen dat ze lang voordat ze zwanger werden al wisten wat de naam zou worden als het een jongen/meisje zou worden, ben ik altijd enorm verbaasd en ook wel een tikkie jaloers dat zij zo’n sterk gevoel bij die ene naam hebben (en ook nog eens op één lijn blijken te zitten).

De naam voor ons meisje

Toen ik zwanger was van Lise, gingen we al vrij snel over namen nadenken. We maakten lijstjes jongens- en meisjesnamen en kwamen er toen achter dat we toch best een verschillende smaak hebben. Namen die ik geweldig vond, vond M afschuwelijk en andersom. Bovendien kwam ik erachter dat er redelijk wat meisjesnamen waren die ik leuk vond, maar dat ik aanzienlijk meer moeite had mooie jongensnamen te vinden. Dat werd nog wat… Uiteindelijk hadden we rond week 25 dan toch een naam voor ons meisje (want we wisten inmiddels dat we alleen nog maar over meisjesnamen hoefden na te denken). Tot ik zo’n beetje in week 32 opeens de kriebels kreeg en mijn gevoel me zei dat die naam niet bij onze baby zou passen. Aaah! Gelukkig kwamen we vrij snel daarna wonder boven wonder samen op de naam ‘Lise’, die we allebei erg mooi bleken te vinden en had ik eindelijk dat JA, DÁT IS ‘M!-gevoel. En tot op de dag van vandaag vind ik haar naam super mooi en ben ik dus heel blij met de switch.

Baby twee

En nu ben ik dus opnieuw zwanger en moeten de namenlijstjes weer tevoorschijn worden gehaald. En begrijp me niet verkeerd: ik vind dat heel erg leuk! Maar tegelijkertijd vrees ik ook weer een beetje voor een zoektocht zonder einde. Zeker aangezien het de vorige keer met jongensnamen zo lastig was. Toch ben ik ervan overtuigd dat we uiteindelijk heus wel een leuke jongensnaam gaan vinden die we beiden zien zitten. Wat het dit keer extra lastig maakt is dat de naam ook een beetje leuk moet passen bij de naam Lise. Vind ik dan…

Wist jij al ver van tevoren hoe je je kindje wilde noemen? 

31 Comments

 • Reply Femke 26 mei 2016 at 07:01

  Moeilijk is dat, hé. Tijdens mijn zwangerschap waren we er al vrij snel over uit hoe ze zou moeten heten als het een meisje zou zijn, een jongensnaam was ook bij ons echt een issue. En het bleek een jongen te zijn, waahh!! Heeft echt lang geduurd voor we eruit waren en ook meerdere keren van gedachten veranderd, tot ‘Abel’ bleef hangen.

  • Reply Monique 26 mei 2016 at 15:48

   Fijn als je dan uiteindelijk bij een naam uitkomt die blijft hangen! Goede keuze vind ik 🙂

 • Reply Naomi 26 mei 2016 at 07:47

  Haha, wij hadden hetzelfde probleem. Zijn namen vond ik afschuwelijk en hij de mijne. Uiteindelijk kwamen we tot een top-5. Voorzichtig onder wat goede vrienden en familieleden gepeild waar hun voorkeur naar uit zou gaan. Uiteindelijk hadden we besloten dat we bij de geboorte meteen zouden zien welke naam het beste zou passen. Je raadt het al: Ik vond het een ‘Tobey’ en mijn vriend een ‘Pepijn’, allebei onze eigen favoriete naam. Onze zoon is de eerste dag naamloos door het leven gegaan, terwijl ik pas met 41+6 weken beviel! Het is uiteindelijk ‘Tobey Pepijn’ geworden, roepnaam ‘Tobey’ en daar zijn we allebei nog steeds heel blij mee.

  • Reply Monique 26 mei 2016 at 15:48

   Een gezamenlijke top 5, dat wordt ook mijn doel! Ik zou alleen niet zo snel rondvragen wat anderen vinden denk ik, of ik moet echt heel erg twijfelen. Ik vind het eigenlijk het leukst als niemand de naam nog weet totdat hij geboren wordt 🙂 Mooi compromis hebben jullie trouwens gesloten!

 • Reply Miranda 26 mei 2016 at 08:51

  De eerste was een meisje en die naam hadden wij ook al een paar jaar, Mila. Een jongensnaam vonden wij erg lastig en ik had ook geen 100% gevoel erbij. Uiteindelijk dus ‘blij’ dat het een meisje was. En paar maanden voor wij besloten voor een tweede te gaan kwam ik een onwijs leuke jongensnaam tegen, Kai. Uiteindelijk bleek ik zwanger van een jongen! Een paar vriendinnen/kennissen waren ook zwanger dus je voelt m misschien al aankomen. Halverwege mijn zwangerschap beviel een goede vriendin van haar zoon, Kai. Nou huilen hier (grotendeels hormonen natuurlijk). Wij op zoek naar een nieuwe naam. Niets voldeed natuurlijk in mijn ogen. Uiteindelijk een shortlist gemaakt en daar kwam Raf uit. En eigenlijk vind ik Raf veel leuker. Hij is ook een echte Raf 🙂

  Veel succes met het zoeken naar de perfecte naam voor jullie mannetje!

  • Reply Monique 26 mei 2016 at 15:46

   Oh ik kan me dat zo voorstellen, dat verdriet als er dan net voor jou iemand bevallen is en DE naam heeft gekozen. Gelukkig hebben jullie een hele mooie andere naam gevonden 🙂

 • Reply Janske 26 mei 2016 at 09:36

  Ik vind het zoooooo moeilijk…Bij Lola waren we er voor de 2 weken echo uit en noemden we haar vanaf die dag bij haar naam in het geheim natuurlijk) …haar zusje heeft nu iedere dag een andere naam…haha…het is nu echt veel lastiger!

  • Reply Monique 26 mei 2016 at 15:45

   Hadden jullie met 2 weken al een echo Janske? 😉 Wel een geruststellend idee dat het bij een tweede meisje ook heel lastig kan zijn, haha. Ben benieuwd wat het uiteindelijk gaat worden!

   • Reply Janske 26 mei 2016 at 15:47

    haha…nee…bij 6 ofzo wel al..hihi…ja…jongen of meisje is beiden lastig voor ons…pfff

 • Reply linda 26 mei 2016 at 10:46

  Jongensnamen vind ik sowieso lastiger. Ze zijn een stuk minder leuk en de helft van de jongens namen zijn al ‘bezet’ door andere die je kent.
  Hoewel, met 14 weken waren we er toch aan uit dat als het een jongetje zou zijn, hoe we hem zouden noemen. Twee weken later bleken we inderdaad een jongen te krijgen! Aron 🙂

 • Reply Jeroen 26 mei 2016 at 11:01

  Voor een meisje waren we er vrij snel uit eigenlijk. Maar voor een jongen was het toch wel heel lang zoeken. Is blijkbaar een veel voorkomend “probleem”. Ook bij vrienden hoor ik veel hetzelfde verhaal.

  • Reply Monique 26 mei 2016 at 15:44

   Gek is dat he. Er zijn wel namen bij die ik leuk vind, maar die staan of in de top 10 (nu sluit ik niet uit dat we die gaan vermijden, maar toch) of mensen in onze omgeving hebben ‘m al gekozen. Lastig!

 • Reply Cindy 26 mei 2016 at 12:04

  Mijn man en ik hadden allebei een naam van het andere geslacht mooi die de ander wel goed vond.
  Hij vindt al jaren Alexander mooi, nog voordat we getrouwd waren en aan kinderen dachten.
  Ik vond Amalia een mooie naam, vanaf het eerste moment ik het hoorde toen WA en maxima hun kindje kregen.
  Maar ja, ik vond het een beetje ‘koningshuis obsessed’ om ze dan allebei zo n naam te geven dus heb ik toen we eenmaal een meisje bleken te krijgen nog getwijfeld over amalia. Er kwam alleen van mijn kant geen leuke andere naam en mijn man wilde toen gewoon amalia blijven houden. Nu verwachten we een jongen en die wordt Alexander. ‘Gelukkig’ wonen we niet in Nederland dus valt het niet zo op 🙂

  • Reply Monique 26 mei 2016 at 15:43

   Wat grappig dat jullie toevallig allebei een naam mooi vonden die in ons koningshuis voorkomt. Hoe spreken jullie Amalia in Ierland dan eigenlijk uit? Mooi dat beide namen vier lettergrepen hebben!

 • Reply Laura 26 mei 2016 at 12:05

  Grappig.. wij vonden een meisjesnaam super lastig. Hadden de jongensnaam al heel snel gekozen. Tot we bij 16 weken wisten dat we een dochter kregen. We hebben rond 30 weken de knoop doorgehakt en zijn nog steeds waanzinnig blij met onze Isa-Lynn <3 Dit was overigens de enige naam die we allebei super mooi vonden. Dus voor ons maar geen tweede 😉

  • Reply Monique 26 mei 2016 at 15:43

   Haha ja het kan natuurlijk ook andersom voorkomen. Ben dan wel erg benieuwd welke jongensnaam jullie zo snel al wisten 😉 Mooie naam voor jullie meisje inderdaad!

 • Reply Jennifer 26 mei 2016 at 12:31

  Bij ons heeft het ook een tijdje geduurd voordat we het eens waren over de naam. Ik denk dat dit zelfs pas rond 32 weken was dat we de naam Melle gekozen hadden en dat we over zijn tweede naam nog even hebben moeten nadenken. Maar onze Melle is gewoon echt een Melle en geen van de andere opties die we als jongensnaam hadden. Ben nog iedere dag heel blij met onze keuze! Ik snap dat het fijn is om de naam nu zo snel mogelijk te hebben, maar achteraf ben ik blij dat we er nog zo lang over na hebben gedacht, anders was het misschien een andere naam geworden en was ik niet verder gaan zoeken en was ik de naam Melle misschien wel helemaal niet tegengekomen.

  • Reply Monique 26 mei 2016 at 15:40

   Je hebt gelijk hoor. Voor mij hoeft het vinden van de mooiste naam ook nog niet nú te gebeuren, zolang het maar ergens tijdens de zwangerschap gebeurt. Fijn he, als je nog steeds zo blij bent met de naam van je keuze 🙂

 • Reply Jessica 26 mei 2016 at 13:30

  Ik vind het heel erg moeilijk, heel soms denk ik er al over na wat ik een mooie naam vind voor een toekomstig kindje als dit ons gegund is. Ook heb ik op mijn telefoon al een lijstje staan met mooie namen, bijvoorbeeld als ik een naam hoor dat ik hem snel even opschrijf om later nog eens te lezen/horen. Soms blijft hij op mijn top namen lijstje staan en de volgende keer denk ik gatver en haal ik de naam er weer af. Het eens worden met mij vriend zal wat lastiger worden, wat jij zegt, we zijn heel verschillend qua smaak voor een naam. Succes met het kiezen van een naam voor jullie zoon, maar ook heel veel plezier om samen de lijstje te maken en te benoemen!

  • Reply Monique 26 mei 2016 at 15:41

   Zo’n lijstje bijhouden is inderdaad een goed idee. Ik denk dat ik dat ook ga doen en er dan regelmatig doorheen kijk om te bepalen welke namen ik nog steeds leuk vind en welke geschrapt mogen worden. Slim!

 • Reply Sandra 26 mei 2016 at 18:27

  Hier was het ook een heuse zoektocht! Qua jongensnamen had ik sowieso al niet veel inspiratie en mijn smaak verschilde dan ook nog eens enorm van die van mijn vriend. Gelukkig zijn we er uit geraakt en ligt het ontwerp van de geboortekaartjes vast en daarmee dus ook de naam! Ik denk dat we rond 29-30 weken zeker waren van welke naam het nu uiteindelijk zou worden haha!

 • Reply MetMirjam 26 mei 2016 at 19:09

  Ja moeilijk hoor! Wij vonden de meisjesnaam ook een stuk makkelijker als de jongensnaam! We hebben ook (nog) geen jongensnaam nodig gehad, dat scheelt.
  Succes met de zoektocht en onderhandeling 😉

 • Reply Jodi - liefthuis 26 mei 2016 at 23:05

  Ook hier lang lang lang getwijfeld. Siem, Raf, Mees allemaal favorieten coor mij. Maae meisjes namen waren zoveel makkelijker. Uiteindelijk klopt het en ben ik super blij met se stoere naam Raf

 • Reply Inge 27 mei 2016 at 07:27

  Ons zoontje heeft tot een maand voor de bevalling Elias genoemd. Tot ik net zoals jij er in een keer niet meer zeker van was Ik zei toen laten we voor Mathis gaan, en we waren allebei overtuigd. Tot nu ben ik ook nog altijd super tevreden met de naam van onze zoon

 • Reply wendy 27 mei 2016 at 12:20

  De naam voor onze Noor hadden wij al zeker twee jaar voordat ik zwanger was 😀 Dat was DE naam! Maar nu: een tweede meisje onderweg dus ik had lichtelijke paniek want DE naam is al vergeven, haha. Maar gelukkig hebben we al vroeg in deze zwangerschap een tweede De Naam gevonden met hetzelfde gevoel <3 Een jongensnaam zou daarentegen wel een dingetje zijn… Succes!

 • Reply Joyce 27 mei 2016 at 13:43

  Bij de eerste stond de meisjesnaam al heel lang vast: Jorja. De jongensnaam was wat moeilijker, maar daar hadden we Aiden voor bedacht (uiteindelijk is dat een naam die helemaal niet bij ons past, dus gelukkig dat het een meisje werd). De tweede meisjesnaam was Joolz, maar het bleek een jongetje te zijn, en je wilt niet weten welke namen de revue gepasseerd zijn (Ryder/Reidar, Woods, skylar/slyler, Vigo zijn enkele voorbeelden) totdat we Espen Lind op de radio hoorden met ‘when sussanah cries’ en de beslissing was gemaakt.
  Nummer 3 ging redelijk makkelijk, hoewel ik nog even Danthe heb geprobeerd maar het werd Aria. Een jongen had Ezra geheten (yup pll-fans aanwezig).
  De tweede namen zijn ook een beetje bijzonder, Jorja heeft als tweede naam Xuri en is voorzover wij weten de enige in Nederland met deze naam, Espen heeft als tweede naam Fox, want Jorja haar naam hebben we van de actrice Jorja Fox en, je raadt het al, Aria haar tweede naam is Lind, van Espen Lind 🙂

 • Reply Anna 27 mei 2016 at 19:44

  Bij ons was de meisjesnaam ook al voor mijn zwangerschap al zeker. Mijn man en ik kregen ‘verkering’ toen ik 15 was en hij 16 (ik ben nu net 27). En op 15-jarige leeftijd was ik er echt al heel zeker van dat als ik ooit een meisje zou krijgen ik haar Farah zou noemen. Mijn man (toen nog mijn vriendje) vond het toen al wel een leuke naam en gelukkig 11/12 jaar later nog steeds. Dus onze dochter heeft de naam Farah Charlotte Mare (Charlotte is van de oma van Quinn, mijn man, die is overleden toen ik 4 maanden zwanger was. Mare is van de moeder van Quinn die Marijke heet). Ben nog steeds super blij met de naam. En ik mag ook echt van geluk spreken dat mijn man het ook een leuke naam vindt (en dat ik de naam was tegengekomen 11 jaar geleden).

 • Reply Simone 27 mei 2016 at 21:27

  Ik vind jongensnamen een stuk moeilijker dan meisjesnamen. En inderdaad, je hebt al een kindje dus dan wil je ook dat het een beetje leuk bij elkaar klinkt. Maar het komt vast goed. Ook wel heel erg leuk om te zoeken vind ik, namen.

 • Reply Mil0u21 27 mei 2016 at 22:08

  Wij wisten al voordat ik zwanger was de naam voor een meisje. Wij wilden graag een naam die bijzonder was maar niet gek.

  Ondanks dat keek ik vaak naar aftitles van films en series. Daar staan heel veel namen tussen en ook best veel orginelen!

 • Reply Sabrina 28 mei 2016 at 00:00

  Op ons tweede afspraakje hebben we het uitgebreid gehad over hoe we onze kinderen zouden gaan noemen :), echt waar! Ik koos Ayla, de hoofdpersoon uit een van mijn favoriete boeken (de stam van de holebeer van Jean M. Auel), Dirk koos Quinten, een van de hoofdpersonen uit een van zijn favo boeken; De ontdekking van de hemel van Harry Mulisch. We zijn er altijd bij gebleven en hebben (gelukkig) een meidje en een ventje gekregen! 🙂

 • Reply Annelien 5 juni 2016 at 11:08

  Net zwanger van onze eerste na eind vorig jaar een miskraam te hebben gehad. Al voordat wij aan kinderen dachten ben ik al wel bezig met wat ik mooie namen vind. Mijn vader is in 2001 overleden en heet Harm mijn schoonvader heet Jan. Voor een jongetje vind ik Harm Jan dus erg mooi en zeker omdat het qua namen van de opa’s zo mooi uitkomt. Nou blijkt het dus ook nog eens zo te zijn dat de opa van mijn man Harm heet en de mijne Jan (beide overleden) dus wat betreft die naam waren we er al snel uit als we ooit een jongetje zouden krijgen. Nu is mijn moeder hertrouwd en mijn liefvader is echt een geweldige man dus ik zou ook graag zijn naam erbij willen betrekken. Hij heet Jacobus Cor roepnaam Cor dus ik zou dan gaan voor Harm Jan Cor. Voor een meisje vonden ook wij een stuk lastiger. Er zijn aan de ene kant zoveel leuke namen maar ik vind ook veel daarvan al standaard worden of hip zeg maar. Ja lastig uit te leggen maar ik bedoel denk ik een beetje van die top zoveel namen. Tot ik opeens ergens een naam tegen kwam waarvan ik dacht dat is een mooie naam! Uniek (tenminste hier in de buurt wel) en het past mooi bij een eventuele Harm Jan. Jinte! Nou zou ik nog niet weten of ik het met of zonder h zou willen maar de naam opzich vind ik geweldig! Morgen onze 1e vroege echo. hopen dat alles goed is en dat we over een aantal maanden een van deze namen ook echt aan ons kindje kunnen geven.

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.