BABY LIFESTYLE PERSOONLIJK

Moederschap en studie: hoe ik een studerende mama werd

31 juli 2014
thuisstudie

Bron: Weheartit.com

Een paar dagen geleden kreeg ik een mailtje van een lieve lezeres. Ze vroeg zich af hoe ik het moederschap combineer met een studie en ook wat de studie die ik volg, Toegepaste Psychologie, eigenlijk inhoudt. Omdat ik al langer van plan was hier eens een artikel over te schrijven, leek me dit wel een mooi moment. Mocht er een vraag bij je opborrelen die ik niet in dit artikel beantwoord, stel ‘m dan gerust in een reactie onderaan!

Hoe kwam je op het idee om weer te gaan studeren?

Voor wie het nog niet wist: na de middelbare school ben ik Communicatie- en Informatiewetenschappen gaan studeren aan de Universiteit van Tilburg. Ik behaalde mijn Master Tekst en Communicatie in 2007 en vond daarna een baan als webredacteur. In het voorjaar van 2011 hakte ik een knoop door. Ik miste het studeren en dacht ik er steeds vaker over na of een studie in de richting van Psychologie niet wat voor me zou zijn. Het gedrag van de mens heeft me altijd geïnteresseerd.

Het was voor mijn gevoel een beetje een kwestie van nu of nooit en daarom besloot ik de stap te wagen. Maar ik wilde niet weer naar de Uni, waar bijna alles theorie is. Na wat research besloot ik dat een thuisstudie HBO Toegepaste Psychologie weleens wat zou kunnen zijn. Ik kon het combineren met mijn werk en wie weet ooit later nog iets mee gaan doen. Of niet, en dan had ik in elk geval een schat aan extra kennis opgedaan die mijn leven alleen maar zou verrijken.

Hoe combineerde je de thuisstudie met je werk?

Nou, het was soms wel aanpoten hoor. Vier dagen in de week werken en dan de vijfde dag aan de studie. En ’s avonds en in het weekend. Het voordeel van een thuisstudie is dat je op je eigen tempo kunt studeren. Je bepaalt ook zelf de volgorde van de vakken die je moet afwerken en kunt zelf examens inplannen. Heel flexibel dus! Maar… het vergt wel de nodige discipline. Er is niemand die je vertelt dat je moet gaan studeren, behalve jijzelf. En daarom is het ook niet voor alle mensen weggelegd, zo’n thuisstudie.

studieboeken

En toen raakte je zwanger?

Niet meteen hoor! Eind 2012 kreeg ik te horen dat er een eind kwam aan mijn werk als webredacteur. Jammer maar helaas. Ik ging solliciteren, maar ontdekte in april 2013 dat ik zwanger was. Overigens was dat geheel gepland. De kinderwens was er al langer en hebben we bewust niet uitgesteld. Doordat ik geen baan meer had, heb ik in 2013 fulltime kunnen studeren. Heerlijk! En gelukkig maar, want ik was nog steeds met het eerste jaar bezig…

Lise werd geboren!

Ja! Op 12 november maakte ik nog een examen en op 19 november werd Lise geboren. Ik was pas 14 december uitgerekend, maar ze besloot dat ze klaar was om de wereld te zien. In de periode die daarop volgde stond het studeren (uiteraard) op een laag pitje. Wel lukte het me in januari om mijn propedeuse binnen te slepen (dat betekent dat je alle vakken van het eerste jaar met een voldoende resultaat hebt afgerond). Ik was eerder dat jaar al met vakken uit het tweede jaar gestart, dus daarmee kon ik langzaam aan weer verder gaan.

Hoe gaat het nu?

Lise is inmiddels 8 maanden en de combi studie en mama is niet altijd even makkelijk, maar tot nu toe zeker te doen. Ik kon gelukkig nog wat vrijstellingen aanvragen (die hopelijk snel worden goedgekeurd!) en kwam er daardoor achter dat ik nu met het laatste vak van het tweede jaar begonnen ben. Het schiet dus eigenlijk best wel op! Ik studeer eigenlijk alleen als Lise slaapt en dat doet ze nog best veel overdag (zeker 3 a 4 uur per dag). In de avonden kom ik er eigenlijk nauwelijks toe, omdat ik ook nog mijn blog heb, een paar keer per week wil sporten en, laten we eerlijk zijn, soms ben je ook toe aan een avondje bankhangen…

Hoe zie je de toekomst?

Ik blijf optimistisch! Lise (en wij als gezin) komt voor mij nu echt op de eerste plaats en mijn studie op een goede tweede. Zo hoort het ook en voelt het goed. Ik moet binnenkort een richting gaan kiezen en krijg dan meer specialistische vakken, dus daar heb ik veel zin in. De richting die nu mijn voorkeur heeft is Onderwijs en Ontwikkeling, maar ik twijfel nog een beetje of Arbeid en Organisatie misschien een verstandigere keuze is. Er komen dan ook weer praktijkdagen aan, die ik toch wel gemist heb de afgelopen tijd!

Aangezien Lise steeds minder zal slapen overdag, hebben M en ik besloten haar één dag per week naar een gastouder te brengen. Daar starten we in september mee. En gelukkig kunnen de opa’s en oma’s indien nodig ook bijspringen, dus dat is wel een fijn idee!

In aanvulling op dit verhaal zal ik binnenkort een artikel en/of video maken met tips om moederschap en studie/thuiswerk te combineren. 

Zou het wat voor jou zijn, een thuisstudie? En combineer jij het hebben van kinderen met werk of een studie? Hoe gaat het jou af en welke keuzes heb je gemaakt? Laat het me weten in een reactie!

9 Comments

 • Reply Nicole 31 juli 2014 at 22:14

  Ik zou best een studie willen doen maar geen idee welke. Het liefst fotografie maar weet niet of een thuisstudie dan wel handig is haha..

 • Reply Tamara 1 augustus 2014 at 01:04

  heel knap hoor dat je dat kan! Het lijkt mij inderdaad zo samen best zwaar, al is werken en moederschap dat ook. Klinkt als een interresante studie en ook de specifieke vakken zo klinken erg interresant. Veel succes!

 • Reply Benay Vaneese 1 augustus 2014 at 06:36

  Ik vind het echt knap dat je dat zo combineert. Ik studeer deeltijd communicatie op HBO niveau en vind het best pittig met een baan ernaast. Als het mijn vriend en mij gegeven is, zouden wij ook wel een kleine willen, maar of de studie voor mij dan haalbaar wordt is een tweede. Dus daar wachten we nog mee.

 • Reply Larissa 1 augustus 2014 at 09:00

  Wat knap dat je dit allemaal kan combineren zeg! Dit jaar ga ik beginnen met mijn laatste jaar, maar ik heb er wel eens aan gedacht om hierna een thuisstudie te doen. Zeker omdat voor studenten dat nieuwe leenstelsel eraan komt. Ik wil heel graag media & entertainment management doen aan het HBO, maar alles kost veel geld natuurlijk! Het is en blijft altijd een lastige keus…

 • Reply Vlijtig Liesje 1 augustus 2014 at 11:43

  Een studie doen vanuit huis vind ik een ideale oplossing om zorg en werk/opleiding te combineren.

  Zelf werk ik inmiddels fulltime vanuit huis als blogger en ik vind het geweldig.

 • Reply Pelpina 12 augustus 2014 at 16:50

  Hoi Monique!
  Knap van je zeg, om je studie nu te doen. Fijn dat je dochtertje nog veel slaapt, dan heb je elke dag een paar uurtjes tijd.
  Ik werk zelf vanuit huis sinds ons oudste zoontje Liam geboren is en heb daar geen dag spijt van gehad (ok, misschien 1 of 2 😉 Het is inderdaad erg fijn om de kinderen/gezin voorop te zetten. Niet iedereen heeft de luxe om dat (bijv. financieel gezien) te kunnen doen uiteraard. Daarom ben ik er ook elke dag zo dankbaar voor dat ik m’n kindjes zoveel kan knuffelen 🙂

  • Reply Monique 14 augustus 2014 at 22:46

   Bedankt voor je reactie Pelpina 🙂 Wat heerlijk dat jij ook vanuit huis kunt werken en daardoor veel bij je kindjes kunt zijn. Ik ben inderdaad ook heel dankbaar dat ik die mogelijkheid heb!

 • Reply Cindy 4 januari 2015 at 11:21

  Ik heb 4 kids doe de opleiding pedagogischmedewerker en werk 4 dagen is best pittig probeer me aan de planning te houden maar ben soms doodmod zoek tips om het beter te combineren

 • Reply Frisse Colleges 26 augustus 2018 at 22:18

  Een thuisstudie vergt zeker veel discipline, maar geeft natuurlijk ook de flexibiliteit die nodig is als moeder. Succes nog met studeren!

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.