BABY ER OP UIT VRIJE TIJD

Met je baby op vakantie? – 5 tips!

10 september 2014

babyvakantie1

Zoals jullie inmiddels wel zullen weten zijn M en ik vorige week voor het eerst met Lise op vakantie geweest. Aangezien het onze eerste vakantie als gezinnetje was, moest ik het in de voorbereiding hebben van mijn eigen gezonde verstand en de nodige informatie en wijsheden van anderen en het internet.

Even voor de duidelijkheid: we zijn zeker nog geen experts als het op reizen met een baby aankomt, maar ik denk dat ik, nu we onze eerste vakantie gehad hebben, er wel een paar zinnige dingen over kan zeggen. Voor wie een eerste reisje gaat maken met baby heb ik daarom de vijf onderstaande tips bedacht.

Tip 1: Plan één grote activiteit per dag

Het is verleidelijk om meteen bij aankomst je hele vakantie vol te plannen met allerlei activiteiten. Leuk als je met z’n tweetjes bent, maar met een baby niet helemaal realistisch. Er is 1 dag geweest dat we ’s ochtends gingen zwemmen, ’s middags zijn gaan fietsen en ’s avonds met z’n tweeën uit eten wilden. Hoewel we alles uiteindelijk wel hebben kunnen doen, vond ik het eigenlijk alles behalve relaxed. Het bleek fijner om per dag 1 activiteit te bedenken die we sowieso wilden doen en het er dan op aan te laten komen of er tijd en ruimte was voor nog iets anders.

Tip 2: Zorg dat je je op je vakantieadres kunt vermaken tijdens slaapjes

Baby’s en vooral jonge baby’s slapen nog veel. Lise is met een uur of 4(!) slaap per dag volgens mij best en slaapkopje te noemen. Natuurlijk kunnen baby’s ook onderweg in de auto, de kinderwagen of draagzak/-doek slapen, maar ik laat Lise toch altijd het liefst minimaal één slaapje per dag in een bedje slapen. Het is dan wel prettig als je zelf wat om handen hebt in de tijd dat je kindje slaapt. Thuis heb je dat waarschijnlijk altijd wel, dus neem op vakantie bijvoorbeeld een goed boek, een stel tijdschriften of een spelletje mee. Ik heb veel gekleurd in het Kleurboek voor Volwassenen. En we hadden tegoed gekocht voor Wifi, omdat ik aan mijn blog moest werken.

Tip 3: Neem voor de hele dag eten/drinken voor je baby mee als je op pad gaat

Wij houden ervan om, als we erop uit gaan, niet continu op de tijd te letten. Ik heb er al helemaal een hekel aan om terug naar het huisje te moeten omdat Lise moet eten en we dat niet bij ons hebben. Daarom namen we gewoon alles mee. Waren we toch eerder thuis, dan kreeg ze in het huisje haar avondeten, maar waren we nog onderweg dan zochten we een gezellig plekje op en kon het net zo goed daar. Zo heeft ze twee keer op het strand gegeten. Ook het bakje melkpoeder voor de laatste fles zat zo ongeveer standaard in de luiertas. Je weet immers maar nooit. Overigens had ik voor de vakantie voor Lise lekker makkelijk van die zakjes van Olvarit Friends gekocht. Thuis kook ik in principe al haar eten zelf, maar ik vond het voor de vakantie een beetje een gedoe om daar te staan koken, prakken en pureren. Bovendien vindt ze de zakjes heerlijk, dus het was win-win 😉

babyvakantie2

Tip 4: Gebruik de vaste rituelen van thuis ook op vakantie

We hebben ondervonden dat Lise een kindje is dat zich heel gemakkelijk aanpast aan een nieuwe omgeving. Ze sliep de eerste nacht bijvoorbeeld meteen als een roosje. Zo fijn! Toch denk ik dat het ook te maken heeft gehad met het feit dat we thuis een aantal vaste ‘rituelen’ hebben, waar we ons op vakantie ook aan gehouden hebben. Zo had Lise haar vaste knuffel Piep uiteraard bij zich, hadden we het speeldoosje bij ons dat we altijd laten spelen als ze gaat slapen en zwaaide ik met haar naar de huizen en de bomen net zoals we dat thuis doen voordat ik haar in bed leg. Je kindje herkent de vaste patronen en merkt dat slapen hier ook gewoon slapen betekent, ook al is het in een andere omgeving. Verder hadden we Lise’s favoriete leesboekjes meegenomen en wat van haar speelgoed om in de box mee te spelen.

Tip 5: Leg alles vast op de gevoelige plaat

Zorg dat je camera is opgeladen en film en fotografeer zoveel mogelijk. Sommige dingen lijken misschien onbenullig, maar later zul je er met veel plezier naar terugkijken. Ik ga een apart fotoboekje maken van Lise’s eerste vakantie en doe dit in de box die ze als ze wat groter is krijgt met alle herinneringen uit haar babytijd. Je allereerste vakantie is bijzonder genoeg om daar bij te doen, toch? O ja, en nog een klein tipje: zorg dat jij en je partner regelmatig wisselen met foto’s maken. Anders heb je of (bijna) alleen maar foto’s van mama met baby of juist alleen van papa met baby… En zorg dat er ook een paar foto’s worden gemaakt van jullie als gezinnetje. Wel zo leuk!

Mocht je nog gaan, een hele fijne vakantie en hopelijk heb je wat aan deze tips! Ben jij al met je baby op vakantie geweest? Wat is jouw nummer 1 tip als je terugdenkt aan die vakantie? Laat ‘m achter in een comment!

16 Comments

 • Reply Linda 10 september 2014 at 07:54

  Vooral die laatste tip is erg belangrijk, sta zelf eigenlijk nooit op de foto. Maar die dat liever ook niet. De belangrijkste tips heb je al gegeven. Misschien nog een kleintje is je ervan bewust zijn dat een vakantie met baby anders zal zijn dan je gewend bent en het daardoor fijn is om de eerste keer dichtbij huis ‘proef’ te draaien.

  • Reply Monique 15 september 2014 at 16:06

   De tip die je zelf geeft is zeker een goeie! Wij zijn ook bewust in Nederland gebleven en kozen voor een weekje ipv langer. Ik vond het voor een eerste keer precies goed!

 • Reply Joyce 10 september 2014 at 09:44

  Handige tips! Wij gaan dit jaar helaas niet op vakantie, volgend jaar hoop ik zelf naar Spanje te rijden met een tussenstop bij mijn schoonouders in Frankrijk 🙂

  • Reply Monique 15 september 2014 at 16:07

   Dat is alvast een fijn vooruitzicht! En ik vind af en toe dagjes weg ipv een vakantie ook heel erg fijn 🙂

 • Reply Betty 10 september 2014 at 10:57

  Aah wat leuk om te lezen! Zo te zien hebben jullie een hele fijne vakantie gehad! Ik kan niet wachten tot wij er ook voor het eerst als gezin op uit trekken 🙂

  • Reply Monique 15 september 2014 at 16:08

   Het was inderdaad heerlijk! Zo leuk dat jij dat straks ook kan 🙂 Ik ben benieuwd naar de bestemming van jullie eerste reisje!

 • Reply Silke 10 september 2014 at 12:26

  Wij vertrekken overmorgen en kijken er ontzettend naar uit. Het is onze tweede vakantie met onze spruit. (We gingen toen hij een maandje was naar oma en opa aan zee) Maar deze keer kozen we heel bewust voor CP. Niet te ver weg (dus geen urenlange autorit), alles aanwezig (dus geen gezeul met kinderbedjes enz) en zoals je zegt ruimte genoeg voor ons om dingen te doen als Jules slaapt. (In een hotel opgesloten zitten op een terrasje van 2 vierkante meter zagen we niet zitten 🙂 )

  • Reply Monique 15 september 2014 at 16:09

   Wat leuk! Ik hoop dat je een hele fijne vakantie (gehad) hebt! CP vond ik inderdaad ook ideaal om alle redenen die jij noemt 🙂

 • Reply Malou 10 september 2014 at 13:45

  Leuke tips, ik ben van plan om volgende zomer met ons kindje op vakantie te gaan, ze is dan (waarschijnlijk) ruim een half jaar.

  • Reply Monique 15 september 2014 at 16:09

   Mooie leeftijd voor een eerste vakantie lijkt me ja. Leuk vooruitzicht!

 • Reply Patricia 10 september 2014 at 13:57

  De beste tip is toch wel om te relaxen en mee te gaan in het ritme van je baby/kind. Wij gingen op vliegvakantie toen onze dochter 5 maanden. Helaas werd ze daar zo ziek dat ze naar het ziekenhuis moest, gelukkig geen opname. Maar hierdoor veranderde de geplande vakantie in een ontzettend luie vakantie en het was heerlijk. Voelde zij zich goed dan gingen we even weg en anders bleven we lekker in het appartement.

  • Reply Monique 15 september 2014 at 16:11

   Wat naar dat je dochter ziek werd op vakantie. Slim om je dan aan te passen ja. Ik denk dat dat niet iedereen even makkelijk af gaat!

 • Reply Kelly 10 september 2014 at 14:03

  Zitten echt goede tips bij =) Ik heb zelf ook altijd last van het foto-aspect… Over het algemeen sta ik meer achter dan voor de camera… haha =) die tip van rituelen vind ik heel goed! Moet ik ook echt meer gaan doen… Zal dat lukken in 6 weken??

  • Reply Monique 15 september 2014 at 16:12

   Haha ja daar kwam ik ook achter toen ik de foto’s op mijn toestel bekeek. Gelukkig heeft Michiel ook een camera, maar die is zo groot en zwaar dat ie die niet altijd meeneemt… En in 6 weken kun je makkelijk rituelen aanleren hoor 🙂

 • Reply Samantha 10 september 2014 at 16:11

  Handige tips! Vooral de laatste is heel erg handig! Meestal sta ik alleen met Angelo op de foto, haha. Het eten neem ik standaard mee, ik raak namelijk heel gestresst als ik me moet haasten!

  • Reply Monique 15 september 2014 at 16:12

   Haha, jij ook al 🙂

  Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.