BABY ER OP UIT LIFESTYLE VRIJE TIJD

Met je baby met het openbaar vervoer (+ tips)

11 augustus 2014

trein

Zelf ben ik groot voorstander van reizen met de trein. Als het even kan verkies ik die optie boven een (lange) autorit. In de trein kan ik lekker wegdromen, een boekje lezen, of een goed gesprek voeren. Dingen die lastiger of zelfs onmogelijk zijn als je zelf een auto moet besturen.

Eigenlijk was ik al eerder van plan Lise een keertje mee te nemen in de trein om te kijken hoe dat zou gaan. Maar eigenlijk is het er gewoon niet van gekomen. Tot gisteren, toen we voor een bezoekje aan vrienden met de trein naar Den Bosch gingen. Vanuit hier is dat maar 20 minuutjes, dus dat leek me ideaal voor zo’n eerste keer.

We liepen naar het station en checkten in. De trein kwam toevallig net binnen, dus we moesten snel zijn. Omdat we zo snel geen lift konden vinden, gingen we met de kinderwagen de roltrap op. Gelukkig ging dat goed. Het reizen zelf ging ook prima. We haalden Lise uit de wagen, zodat ze ook een beetje naar buiten kon kijken, maar ze leek meer geïnteresseerd in de stoelen in de trein en in ons. In Den Bosch aangekomen vonden we gelukkig wel meteen een lift waarmee we van het perron af konden komen.

Het was dat we na het bezoekje nog even de stad in wilden, maar anders had ik misschien liever de draagdoek of -zak meegenomen. Het scheelt een hoop als je niet eerst op zoek hoeft te gaan naar een lift en ook in de trein stappen gaat een stuk makkelijker zonder kinderwagen. Dat ga ik dus wel onthouden voor een volgende keer!

Tot slot nog een aantal handige weetjes over reizen met het openbaar vervoer met kleine kinderen:

 • Kinderen tot en met 3 jaar mogen gratis mee in het openbaar vervoer. Voor kinderen van 4 tot 11 jaar betaal je een gereduceerd tarief en vanaf 12 jaar het volle tarief.
 • Een kinderwagen staat in bus, trein, tram of metro het veiligst dwars op de rijrichting en op de parkeerrem.
 • Hoewel je je kindje in de trein best uit de wagen mag halen om op schoot te nemen, adviseert de Consumentenbond dat niet te doen als het niet nodig is. Bij een abrupte stop of botsing zou het kind namelijk bekneld kunnen raken tussen de benen en borst van de ouder of de rugleuning van de bank voor je.
 • Tegenwoordig zijn de meeste bussen en ook veel treinen voorzien van een lage instap, waardoor je makkelijk(er) met een kinderwagen naar binnen kunt. Is dat niet het geval en ben je alleen met je kindje, dan zul je je verbazen hoe behulpzaam mensen zijn als ze jou met de kinderwagen zien. Er is altijd wel iemand bereid even te helpen.

Neem jij je kindje weleens mee in het openbaar vervoer, of kies je liever voor het gemak van de auto? Laat het me weten in een reactie!

 

13 Comments

 • Reply Mama van Vesper 11 augustus 2014 at 13:07

  leuk zeg 😀

 • Reply irene 11 augustus 2014 at 15:08

  Ah super leuk zeg, met je baby opstap! liefs irene

  http://www.madebyirenelouise.blogspot.com

  • Reply Monique 14 augustus 2014 at 22:54

   Ja heerlijk! Je wereldje wordt een stuk groter als je je baby gewoon meeneemt.

 • Reply Miranda 11 augustus 2014 at 14:34

  Leuk dat jullie met Lise met de trein zijn geweest! Ik ben nog niet met Mila met de trein geweest, maar wel een aantal keer met de bus. Die lag instap is inderdaad erg handig. Mila zit altijd lekker om zich heen te kijken in de bus, te zwaaien naar mensen en beetje te kletsen.

  • Reply Monique 14 augustus 2014 at 22:53

   Wat leuk dat Mila het zo naar haar zin heeft in de bus! Dan is de trein vast en zeker ook een succes!

 • Reply Nicole 11 augustus 2014 at 19:15

  Ik vind het openbaar vervoer helemaal niet zo prettig. Duur ook! Ga dan liever met de auto…

  • Reply Monique 14 augustus 2014 at 22:53

   Ieder z’n ding hoor 🙂 En goedkoop is het zeker niet nee. Als ze mensen willen stimuleren meer met het ov te gaan moet wat mij betreft als eerste die prijs omlaag!

 • Reply Miranda 11 augustus 2014 at 22:42

  Ik heb geen rijbewijs dus doe heel veel met het openbaar vervoer. Ik heb met beide kinderen veel in de trein en de bus gezeten al vanaf dat ze net geboren waren. Ik heb één keer op een station gestaan waar geen lift was en waar ik naar boven moest, vroeg aan drie mensen kunt u even helpen tillen ( met de kinderwagen) en die liepen zo door. Een oud mannetje hielp me en toen voelde ik mij nog schuldig ook. Over het algemeen gaat dat anders. Hoe eerder ik erin of eruit ben hoe eerder de andere passagiers dat ook waren.

  • Reply Monique 14 augustus 2014 at 22:52

   Als je geen rijbewijs hebt ben je inderdaad op het ov aangewezen voor de langere afstanden. Wat vervelend dat je die keer niet geholpen werd zeg. Volgens mij is dat wel echt uitzondering op de regel. En dat arme opaatje, haha…

 • Reply Priscilla 12 augustus 2014 at 00:32

  Ik heb toevallig voor morgen (later vandaag) ook een stukje ingepland over het ov. Toen mijn zoon nog gratis was gingen we wel vaak met de bus. Maar nu doe ik het binnen onze woonplaats toch liever met de fiets!

  • Reply Monique 14 augustus 2014 at 22:51

   Grappig dat jij ook een stukje over het ov in de planning had. Ja het kost inderdaad wel behoorlijk wat als kindjes niet meer gratis zijn. Fietsen vind ik trouwens ook heerlijk en dat wordt helemaal makkelijk als Lise straks kan lopen.

 • Reply Jess 12 augustus 2014 at 15:34

  Fijn dat het een geslaagde actie was. Ik ben niet zo’n fan van het OV en moet dus bekennen dat ik bijna alles met de auto doe. Shame on me!

  • Reply Monique 14 augustus 2014 at 22:50

   Oh nee hoor, geen shame on you. Ieder zo z’n voorkeur!

  Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.