BABY LISE'S UPDATES VIDEO

Lise’s 9 maanden update!

20 augustus 2014

9maanden

Gisteren was Lise precies 9 maanden oud en schreef ik een nieuwe update. Ook maakten we samen weer een video.

Abonneer je op mijn YouTube-kanaal om op de hoogte te blijven van nieuwe video’s!

Lengte/gewicht

Volgende week donderdag hebben we dan eindelijk weer een afspraak staan bij het consultatiebureau. Ik weet Lise’s lengte en gewicht nu dus nog niet, maar zal het hier volgende week even aanpassen. Ik ben zo ontzettend benieuwd! Edit: Lise weegt 8540 gram en is 72,5 cm groot. Haar hoofdomtrek is 44 cm. Qua lengte loopt ze iets voor op het gemiddelde, qua gewicht zit ze op het gemiddelde en qua hoofdomtrek loopt ze een klein beetje achter. Maar alles groeit goed door en is helemaal in orde volgens het cb!

De kledingmaat die Lise nu heeft is maat 74. Eigenlijk is vrijwel alles wat ze aanheeft nu in die maat, behalve nog wat vestjes en broekjes in maat 68 die wat ruimer vallen. Maat 74 is tot nu toe de maat die ze het langst aan heeft, wat ik echt super fijn vind. Zo heeft ze veel leuke kleertjes al vaak kunnen dragen. Tip dus voor moeders met kleine babietjes, vanaf maat 74 kun je gerust eens wat duurders kopen, want je baby heeft er waarschijnlijk langer plezier van!

Nog steeds draagt Lise luiers in maat 4 en ik gok dat dat ook nog wel even zo zal blijven. Op de luiers staat volgens mij dat ze tot 12 kilo gaan. Volgende week kom ik erachter wat ze precies weegt, maat ik gok dat het nog geen 12 kilo zal zijn. Ik gebruik nu de Bebino luiers van Aldi voor overdag en de Pampers Baby-dry voor ’s nachts en vind dat erg goed werken!

Ontwikkeling

O mijn god, wat is er de afgelopen maand veel veranderd in Lise’s ontwikkeling! Toen we haar begin deze maand bij oma en opa lieten logeren, omdat wij een dagje en avondje weg gingen, kon ze op de dag dat we haar weer kwamen halen opeens in kruiphouding (op haar handjes en knietjes) zitten! Een dag later begon ze opeens als een gek te kletsen (dadada en wawawa zijn favoriet) en ze deed ook opeens een poging tot zwaaien, zo lief! Ik vermoedde trouwens laatst dat ze ‘mama’ probeerde te zeggen, maar ik twijfel nu of ik het wel goed gehoord heb. Sindsdien heeft ze het niet meer gedaan en is het toch voornamelijk dada wat ik hoor. Maar we blijven oefenen!

En jawel, eindelijk is het zover… op een dag voelde ik in haar mondje en zat daar zowaar een hard stukje. Haar eerste tandje was een feit! Het is de rechter voortand in de onderkaak. Ik was (en ben) zo trots! Het tandje is inmiddels duidelijk zichtbaar en het ziet er echt super schattig uit als ze breed lacht, haha.

Naast rollen van buik naar rug en van rug naar buik is madame deze maand ook aan het tijgeren en kruipen geslagen. Eerst nog heel voorzichtig binnen haar speelkleed, maar inmiddels gaat ze de hele kamer door! En sinds een klein weekje kan ze nu ook vanuit kruipen zelfstandig gaan zitten. Wat ze heel fijn vindt, want voorheen werd ze boos als ze het kruipen en liggen zat was en moest ik haar steeds rechtop komen zetten 😉

Routine

Sinds Lise zeven maanden is, krijgt ze ’s ochtends in plaats van een papfles, pap uit een bordje. Ik mix dan Bambix (ik heb nu de licht volkoren variant voor vanaf 8 maanden) met opvolgmelk 2 en geef dit met een lepeltje. Ik maak 200 cc opvolgmelk aan en schenk ongeveer 130 cc bij de pap zodat die de goede dikte heeft. De resterende 70 cc melk geef ik haar dan na afloop nog uit een flesje.

De thee die ik haar bij de boterham gaf wilde ik gaan vervangen door melk uit een tuitbeker, maar ik heb ontdekt dat ze dat heel slecht drinkt. Ik ga volgende week aan het consultatiebureau vragen of ik de melk ’s middags mag laten vallen en haar gewoon thee mag geven bij het brood.

Lise’s eetschema ziet er nu ongeveer zo uit:

8.00 – bordje pap van 6 schepjes Bambix ontbijtpap licht volkoren, 180 cc water gemengd met 6 schepjes Nutrilon opvolgmelk 2
11.00 – fruithapje (meestal Rapley, dus in stukken)
12.30 – boterham met boter en dun besmeerd met beleg (bijv jam, appelstroop, smeerkaas) met slappe lauwe rooibosthee
16.00 – middagtussendoortje (iets van fruit of rijstwafeltje)
18.00 – avondeten, prakje van groente, pasta/aardappel/rijst en 2 a 3 keer per week vlees/vis/ei
20.00 – fles van 180 cc water + 6 schepjes Nutrilon 2

Omdat Lise nog maar 2 keer een volle fles melk krijgt (waarvan eentje voor een groot deel verwerkt in de pap), geef ik haar tussendoor regelmatig wat slokjes water of thee uit een tuitbeker. Dat drinkt ze goed!

Favorieten

Lise kan heel goed zelf spelen en ik vind het heerlijk om ernaar te kijken. Ze vindt het ook helemaal niet erg om in de box te spelen. Speelgoed dat geluid maakt vindt ze nu heel leuk, zo heeft ze een trompet van Vtech en een beertje dat praat en zingt. Bij opa en oma heeft ze ook een soort muziekdingetje waarop ze allerlei muziekjes kan laten afspelen. Stapelbekers vindt ze ook nog steeds erg leuk en met haar vormenstoof van Fisher-Price weet ze zichzelf ook goed te vermaken.

Mijlpalen

 • 23 juli: in kruiphouding zitten
 • 24 juli: ‘dadadada’! Heel veel kletsen
 • 29 juli: haar eerste tandje (rechtsonder) is zichtbaar!
 • 5 augustus: tijgeren en kruipen
 • 10 augustus: eerste treinreis (naar Den Bosch)
 • 13 augustus: zelfstandig gaan zitten

9 Comments

 • Reply Mama van Vesper 20 augustus 2014 at 10:16

  ooh wat gaat ze vooruit!

 • Reply Bianca 20 augustus 2014 at 14:42

  Wat is ze toch al een grote meid geworden! x

  • Reply Monique 21 augustus 2014 at 11:44

   Ja, het gaat zo snel…

 • Reply Paulien 20 augustus 2014 at 15:28

  Haha! Mila zat de hele tijd alle geluidjes van Lise na te doen! Toen het filmpje afgelopen was begon ze te huilen. Ze wilde nog verder kletsen met Lise:)

  • Reply Monique 21 augustus 2014 at 11:43

   Ahhh wat lief! Dan moeten we ze snel maar weer eens in het echt met elkaar laten kletsen 🙂

 • Reply Odile 20 augustus 2014 at 19:27

  Grappig om te zien dat mijn zoontje rond precies dezelfde dagen dezelfde ontwikkelingen heeft doorgemaakt!

  • Reply Monique 21 augustus 2014 at 11:44

   Wat leuk om te horen! Is hij ongeveer even oud als Lise?

 • Reply Tamara 21 augustus 2014 at 15:38

  Wat gaat ze lekker hard. Ze doet het super goed!

 • Reply Sandra 31 augustus 2014 at 10:12

  Leuke update! Het gaat zo snel :o!

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.