BABY LISE'S UPDATES VIDEO

Lise’s 8 maanden update!

22 juli 2014

lise8mnd

Vanochtend bedacht ik me opeens: Lise is al bijna even lang op deze wereld als ze in mijn buik heeft gezeten. Hoe bizar! Lise is alweer 8 maanden oud en daarom is het weer tijd voor een update. Ze heeft de afgelopen maand echt enorm veel bijgeleerd! Klik op lees meer om de video te bekijken!

Abonneer je op mijn YouTube-kanaal om op de hoogte te blijven van nieuwe video’s!

Lengte/gewicht

We hebben deze maand geen afspraak bij het consultatiebureau, dus helaas weet ik niet hoe lang Lise nu precies is en hoeveel ze weegt. Onze volgende afspraak bij het cb staat pas eind augustus!

Qua kledingmaat heeft Lise nu toch wel duidelijk maat 74. Ze heeft nog wel wat dingetjes in maat 68, maar dat zijn voornamelijk de dingen die wat groter uitvallen. Veel van haar kleertjes in maat 74 heeft ze al vaak aan kunnen hebben. Fijn, want met de kleinere maatjes ging ze er een stuk sneller doorheen en heeft ze sommige dingen echt maar één of twee keer aangehad.

Nog steeds draagt Lise luiers in maat 4 en ik gok dat dat ook nog wel even zo zal blijven. Op de luiers staat volgens mij dat ze tot 12 kilo gaan en dat is ze nog lang niet. Ik gebruik nu de Bebino luiers van Aldi voor overdag en de Pampers Baby-dry voor ’s nachts en vind dat erg goed werken!

Ontwikkeling

Was het vorige maand wat rustiger wat betreft Lise’s ontwikkeling, deze maand heeft ze weer een flinke inhaalslag gemaakt. Zo kan ze opeens heel stevig zelfstandig zitten. Ze gaat nog niet uit zichzelf zitten, maar als we haar zittend neerzetten blijft ze zo gerust een kwartier lang zitten. Ik merk dat ze dat heel fijn vindt, omdat ze dan twee handen vrij heeft bij het spelen en ook alles om zich heen veel beter kan bekijken dan wanneer ze ligt. Meestal leg ik wat kussens of het voedingskussen om haar heen, zodat als ze omvalt, ze een zachte landing heeft.

Lise kan nu ook van buik naar rug rollen, al doet ze dat nog niet zo vaak. Volgens mij is ze zich er gewoon nog niet zo bewust van, maar ik zag haar vanmorgen twee keer achter elkaar heen en weer rollen. Dat zit wel goed dus!

Tandjes zijn nog steeds in de verste verte niet te bekennen. Ik heb verder ook geen tekenen meer gemerkt dat ze eraan zouden moeten komen, dus we wachten gewoon af.

Een andere grote ontwikkeling die de afgelopen maand gebeurd is, is het brabbelen. Ze kletst sinds een paar dagen opeens voluit en dat is zo schattig! Ze doet me ook na als ik ‘dadada’ zeg, dus ze heeft heel goed door wat ze aan het doen is. Het begon trouwens met ‘wawawa’ en nu is het meestal ‘dadada’, maar toen ik haar vanmorgen uit bed haalde, hoorde ik weer hele andere klankjes. Het lijkt er echt op dat ze aan het uitvogelen is hoe ze haar stemmetje moet gebruiken. Ik vind het geweldig!

Routine

Sinds Lise zeven maanden is, krijgt ze ’s ochtends in plaats van een papfles, pap uit een bordje. Ik mix dan Bambix met opvolgmelk 2 en geef dit met een lepeltje. Eerst was het een ellende, omdat het zo dun werd dat ik alles onder knoeide. Ze vond het zelf ook niet leuk en begon vaak te huilen tijdens het eten. Nu heb ik ontdekt dat als ik de pap aanmaak met minder melk, deze dikker blijft en veel makkelijker te lepelen is. Ik geef haar de resterende melk dan na afloop nog uit een flesje.

Lise’s eetschema ziet er nu ongeveer zo uit:

8.00 – bordje pap van 6 schepjes Bambix ontbijtpap fijne granen, 100 cc water gemengd met 3 schepjes Nutrilon opvolgmelk 2
11.00 – fruithapje (meestal Rapley, dus in stukken)
12.30 – boterham met boter en dun besmeerd met beleg (bijv jam, appelstroop, smeerkaas) met slappe lauwe rooibosthee, gevolgd door een flesje van 120 cc + 4 schepjes Nutrilon 2
16.00 – middagtussendoortje (iets van fruit of rijstwafeltje)
18.00 – avondeten, prakje van groente, pasta/aardappel/rijst en vlees/vis/ei
20.00 – fles van 180 cc + 6 schepjes Nutrilon 2

Zoals je ziet krijgt Lise nu nog maar 3 flessen per dag, waarvan de fles bij het ontbijt voor de helft verwerkt zit in de pap en die bij de lunch nog maar een halve is. Ze is dus al steeds meer aan het wennen aan vaste voeding en haalt daar nu het grootste deel van haar voedingsstoffen uit. Omdat ze op die manier ook minder vocht binnenkrijgt, geef ik haar bij maaltijden en tussendoortjes water of thee uit een tuitbeker en dat gaat eigenlijk al heel goed.

Favorieten

Laatst heb ik een setje stapelbekers voor haar gekocht en daar is ze echt gek op. Ze vindt het leuk om er in beide handen een vast te houden en ze dan tegen elkaar te slaan zodat het geluid maakt. Ook rammelaars vindt ze nog steeds leuk en mept ze lekker hard op de grond of op haar been. Ze kan nu al goed zelfstandig zitten, dus ze begint ook steeds meer nieuwe speeltjes te pakken als ze de vorige beu is en ze ziet weer wat nieuws liggen. Ze kan zich zo echt al goed zelf vermaken.

Mijlpalen

 • 21 juni: ze ontdekte dat ze kon grommen en deed dat opeens de hele dag door
 • 27 juni: eerste keer naar de Efteling met papa en mama
 • 29 juni: voor het eerst een boterham met appelstroop tijdens de lunch
 • 4 juli: goed zelfstandig kunnen zitten
 • 10 juli: ‘wawawa’-geluidjes produceren
 • 18 juli: ‘dadada’ nazeggen als wij dat voordoen
 • 19 juli: in buikligging ’trappelen’ met de beentjes

 

1 reactie

 • Reply Tamara 22 juli 2014 at 22:00

  Gaat hard!! Handig jou voedingsschema te zien, ben nu Zoë zaterdag 6 maanden is echt aan het zoeken wat beste is. Vandaag begonnen met pap 🙂

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.