BABY LISE'S UPDATES VIDEO

Lise’s 6 maanden update!

21 mei 2014

Gisteren was Lise 6 maanden oud. Dat betekent dus dat ze een half jaar is! Een half jaar! Nog even en we vieren haar eerste verjaardag… Maar laat ik niet op de zaken vooruit lopen en het in deze update over Lise’s zesde maand hebben.

Lengte/gewicht

Vanmorgen zijn we bij het consultatiebureau geweest. Lise is nu 67,5 cm lang en weegt 7530 gram. Qua lengte is ze van bovengemiddeld iets meer naar het gemiddelde gedaald en qua gewicht gaat het lijntje mooi schuin omhoog. Haar hoofdomtrek liep altijd wat achter op het gemiddelde, maar daarmee heeft ze de afgelopen maand een inhaalslagje gemaakt. Haar hoofdomtrek is nu 42,5 cm. Bij het consultatiebureau waren er verder eigenlijk geen bijzonderheden. We hadden wat vragen wat betreft Lise’s voeding, maar eigenlijk deden we het al prima en kregen we het advies ‘gewoon zo door te gaan’. Dat is dus positief!

Lise heeft nog wat kleding in maat 62, maar het overgrote deel van wat ze nu draagt is maat 68. En vorige week ontdekte ik dat maat 74 in veel gevallen ook al goed past! Aaaah, het gaat te snel! Ik heb nog twee kratten met kleertjes in maat 74 boven staan, maar nog geen tijd gehad om uit te zoeken wat ze daarvan al aan kan en wat nog niet. Bovendien ligt er ook nog veel in maat 62 in haar kast wat er eigenlijk uit moet omdat ze het niet meer past. Binnenkort daar maar eens flink mee aan de slag dus!

Lise draagt nu al haar luiers in maat 4. Voor overdag hebben we nu de Pampers Active Fit luiers en voor de nacht de Baby Dry variant. Die laatste heb ik nog flink op voorraad. Voor overdag gaan we binnenkort over op de luiers van de Aldi (Bebino). Ik heb daar goede verhalen over gehoord en ze zijn stukken goedkoper dan de Pampers! Voor de nacht blijf ik de Baby Dry Pampers wel gebruiken omdat ze echt 12 uur lang droog blijven en ik vrees dat geen enkele andere luier die garantie biedt 🙂

Ontwikkeling

De afgelopen maand is er enorm veel gebeurd in Lise’s ontwikkeling. Ik weet bijna niet waar ik moet beginnen! Ze maakt allerlei klanken als ze aan het ‘kletsen’ is en lacht nog steeds enorm veel.

Haar motoriek wordt steeds beter. Ze pakt dingen nu al veel sneller en makkelijker vast dan een maand geleden. Dat is zo mooi om te zien! Als we haar op haar buik leggen vindt ze dat nu ook veel langer prima dan voorheen. Ze kan haar hoofd al goed omhoog houden en kijkt dan lekker rond of speelt ergens mee.

Ik had vorige maand het vermoeden dat er misschien tandjes aan zaten te komen omdat Lise opeens enorm kwijlde. Die zijn er nog niet en kwijlen doet ze nog steeds wel. Vooral als ze rechtop zit en geconcentreerd met iets bezig is, haha!

Iets waarvan we dachten dat het maar niet zou gebeuren, gebeurde opeens toch vorige week. Lise rolde uit zichzelf van rug naar buik! De eerste keer was op ons bed, toen ik naast haar lag en ze dus een beetje werd geholpen doordat ze al iets schuin lag. Ik dacht dat ze het op rechte oppervlakken misschien nog niet zou kunnen. Gisteren legde ik haar even in bed zonder slaapzak, omdat het zo warm was. Niet veel later hoorde ik gehuil van boven en ging ik even kijken… En wat denk je? Daar lag Lise, op haar buik, achterstevoren in bed! Haha, ik kwam niet meer bij en heb meteen M geroepen dat ‘ie moest komen kijken. Terugrollen kan ze trouwens nog niet, dus na een tijdje moeten we haar wel even terug draaien.

Routine

Toen Lise 4 maanden werd zijn we gestart met groentehapjes. Een paar weken later zijn we ook fruit gaan geven, dus de afgelopen maand kreeg Lise elke ochtend een fruithapje en rond 17.00 uur een groentehapje. Haar schema was globaal:

7.30 – eerste fles van 180 cc + 6 schepjes Nutrilon
10.00 – fruithapje
11.00 – tweede fles van 180 cc + 6 schepjes Nutrilon
15.00 – derde fles van 180 cc + 6 schepjes Nutrilon
17.00 – groentehapje
19.00 – vierde fles van 180 cc + 6 schepjes Nutrilon + 3 schepjes rijstebloem

We laten haar in principe zelf bepalen wanneer ze wil eten, dus de ene dag zullen de tijdstippen iets vroeger liggen en de andere dag wat later, maar globaal komt het dus hierop neer.

Zes maanden is wat eten betreft een echte mijlpaal. Sommigen beginnen nu pas met het aanbieden van vaste hapjes, maar ook voor ons betekent het een flinke verandering. Lise gaat nu namelijk naar 3 ‘maaltijden’ met maximaal 3 tussendoortjes. We zijn gisteren al begonnen met rijst door haar groentehapje te mengen. Vanmorgen heeft ze voor het eerst pap gekregen als ontbijt en als lunch een boterham met boter. Verder krijgt ze nu in plaats van Nutrilon 1, Nutrilon 2, opvolgmelk dus en laten we de rijstebloem in haar laatste fles weg.

Haar schema vanaf nu zal er dus ongeveer zo uitzien:

8.00 – eerste fles van 180 cc + 6 schepjes Nutrilon 2 + 3 schepjes Bambix ontbijtpap
11.00 – fruithapje
11.30 – tweede fles van 180 cc + 6 schepjes Nutrilon 2
14.00 – halve boterham met boter
14.30 – derde fles van 180 cc + 6 schepjes Nutrilon 2
17.30 – groentehapje met pasta/aardappel/rijst + vlees/vis
19.00 – vierde fles van 180 cc + 6 schepjes Nutrilon 2

Favorieten

Het mobile boven de box hebben we de afgelopen maand nauwelijks nog gebruikt. Niet per se omdat ze het niet leuk meer vindt, maar je merkt dat ze meer en meer zelf dingen vast wil houden, bekijken en in haar mond wil stoppen. Sophie de giraf heeft ze nooit heel interessant gevonden, maar nu kan ze er een hele tijd heerlijk mee spelen. Rammelaars en dingen met labeltjes vindt ze ook geweldig.

Sinds kort vindt ze het ook heel erg leuk om in de wipstoel te zitten. Ze heeft het nooit vervelend gevonden, maar nu merk je echt dat ze geniet als we haar daarin zetten. Dat komt vooral doordat ze het soms helemaal zat is om maar steeds te moeten liggen. Ze wil lekker zitten en rondkijken! Daarom zetten we haar nu regelmatig even in de wipstoel. Voor de tripp trapp is ze nog net iets te klein. Ze zakt nog erg naar voren of naar de zijkant als we haar daarin zetten. Maar ik verwacht dat het niet lang duurt voordat ze daar ook goed in kan blijven zitten.

Mijlpalen

 • 23 april merkten we dat Lise steeds haar knietjes pakte als ze op haar rug lag.
 • 28 april zag ik voor het eerst dat Lise haar duim pakte toen we aan het wandelen waren. Sindsdien hebben we het nog veel vaker gezien. Het lijkt haar te troosten en ziet er ZO schattig uit… 🙂
 • 29 april gaven we Lise voor de eerste keer een fruithapje (banaan). Ze keek er nogal vies bij en vond het minder lekker dan ik had verwacht.
 • 11 mei vierden we mijn eerste moederdag. Van M kreeg ik een ontbijtje op bed en bonbons en van Lise een handafdruk in gips 🙂
 • 12 mei merkten we dat Lise opeens allemaal nieuwe klanken maakte.
 • 15 mei pakte Lise voor de eerste keer haar voetjes vast tijdens het liggen op haar rug.
 • 16 mei rolde Lise voor het eerst van rug naar buik!
 • 18 mei vonden we Lise opeens op haar buik in bed, toen ik haar even geen slaapzakje had aangedaan omdat het zo warm was.

2 Comments

 • Reply Nicole 21 mei 2014 at 19:04

  Wat een leuke update, ik had ook een update vandaag hihi!
  Een half jaar alweer… wij gaan ons meisje met 4 maanden ook groente en fruit geven, hebben ook flesvoeding!
  Heb t filmpje nog niet gekeken want mn man kijkt iets en kan de oortjes niet vinden maar kijk t later!

  • Reply Monique 23 mei 2014 at 13:47

   Gaat zo snel! Leuk dat jullie met 4 maanden ook met groente en fruit gaan starten. Ik ben benieuwd hoe jullie meisje dat vindt! Haha, had je het filmpje nog kunnen kijken? 😉

  Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.