BABY LISE'S UPDATES

Lise’s 5 maanden update!

23 april 2014

Op 19 april was Lise 5 maanden oud. Hoog tijd dus voor een nieuwe update.

Lengte/gewicht

17 april hadden we een afspraak bij het consultatiebureau. Mooi op tijd dus voor deze update! Lise bleek 66 cm lang en 6960 gram. Haar hoofdomtrek is 41 cm. Toen we even later bij de verpleegkundige zaten, liet zij zien dat Lise nog altijd mooi volgens de groeicurve groeit. Qua lengte en gewicht zit ze nog altijd iets boven het middelste streepje van het gemiddelde. Wat betreft hoofdtrek zit ze iets onder het gemiddelde.

En na het wegen en meten en de controle door de verpleegkundige was het weer tijd voor prikjes. Het waren er dit keer weer twee en Lise, die eerst nog vrolijk lag te lachen, huilde enorm hard. Gelukkig niet zo heel lang, want toen ik haar eenmaal mocht oppakken en troosten, waren de tranen zo weer verdwenen. De rest van de dag heeft ze er geen last meer van gehad. Daar waren we blij om!

Veel dingen die Lise nu draagt zijn maat 62, maar ook maat 68 past in veel gevallen al goed. Ik vrees dat het niet lang meer duurt voordat ze uit maat 62 gegroeid is, dus de leuke dingen trek ik haar nu maar extra vaak aan!

Lise past in principe nog wel in de luiers van maat 3, maar ik had al een hoop luiers in maat 4 ingeslagen en die past ze ook al. Ik zag dat Etos een mooie aanbieding heeft van 40 procent korting op Pampers, dus misschien dat ik een pak 3+ haal (dat is de maat tussen maat 3 en 4 in) en nog een extra maat 4.

Ontwikkeling

Lise kletst heel wat af als ze wakker is en ze lacht ook enorm veel. Vooral als ze gegeten heeft en goed uitgeslapen is, kan ze er wat van. De belangrijkste ontwikkeling die ze de afgelopen maand heeft doorgemaakt is toch wel dat ze haar handjes nu kan gebruiken om dingen op te pakken en vast te houden. Speeltjes als rammelaars, knisperboekjes en kleine knuffeltjes zijn nu dan ook favoriet!

Het arsenaal aan geluiden dat Lise kan produceren is ook weer flink uitgebreid. Zo kan ze nu bijvoorbeeld grinniken, kraaien, maar ook stoot ze er af en toe een echte klank uit. Zo grappig om te horen! We merken ook dat ze duidelijker dan voorheen reageert op ons en onze stemmen.

Sinds een aantal weken kwijlt Lise ook enorm. Het zou kunnen betekenen dat er binnenkort tandjes komen, maar die heb ik tot op heden nog niet kunnen ontdekken. We houden het in de gaten!

Routine

Lise krijgt sinds ze 4 maanden is elke dag vaste voeding. We zijn begonnen met groentehapjes. Haar eerste hapje was avocado en daarna heeft ze wortel, sperzieboon, zoete aardappel en bloemkool geproefd. Meestal was het eerste hapje even wennen maar kreeg ze vrij snel daarna de smaak te pakken.

Sinds ze 4 maanden is doen we ook in haar vierde fles, dat is de laatste voordat ze gaat slapen, 3 schepjes rijstebloem bij de 200cc melk die ze sowieso al kreeg. Zo wordt de melk een soort papje en kan ze daar lekker de hele nacht op doorslapen (ook voor ons erg fijn!).

Globaal ziet haar schema er nu zo uit:

7.00 – eerste fles van 180 cc + 6 schepjes Nutrilon
11.00 – tweede fles van 180 cc + 6 schepjes Nutrilon
15.00 – derde fles van 180 cc + 6 schepjes Nutrilon
17.00 – groentehapje
19.00 – vierde fles van 180 cc + 6 schepjes Nutrilon + 3 schepjes rijstebloem

We laten haar in principe zelf bepalen wanneer ze wil eten, dus de ene dag zullen de tijdstippen iets vroeger liggen en de andere dag wat later, maar globaal komt het dus hierop neer.

Binnenkort gaan we ook starten met fruit en dit krijgt ze dan tussen de eerste en de tweede fles in de ochtend, rond 10.00 uur.

Favorieten

Het mobile in de box en het speelkleed blijven favorieten, maar Lise is nu ook meer geïnteresseerd in losse speeltjes. Vooral dingen met felle kleurtjes die knisperen of rammelen vindt ze erg interessant. Nu ze die dingen zelf ook vast kan houden vindt ze er duidelijk meer aan dan voorheen. Ze vindt het ook leuk om op je schoot te liggen en aan haar armen opgetrokken te worden. Ze spant haar spieren dan aan en heeft echt een trotse blik als ze eenmaal rechtop zit. Zo van ‘kijk mama, dit kan ik al!’ 😉

Mijlpalen

  • Op 19 maart kreeg Lise voor het eerst een groentehapje (avocado).
  • De nacht van 28 op 29 maart sliep Lise voor het eerst in haar eigen kamer. Overdag sliep ze daar al, maar ’s nachts lag ze voorheen nog in de wieg bij ons op de kamer.
  • Op 18 april kreeg Lise voor het eerst een stukje brood. Ze vond het heel lekker!
  • Ik weet de exacte datum helaas niet meer, maar ergens deze maand zijn we gestopt met Lise’s vijfde fles van 23.00 uur. We moesten haar daar altijd voor wakker maken en op een gegeven moment sliep ze rond die tijd zo vast, dat we besloten haar eens niet wakker te maken. En wat bleek? Ze sliep gewoon door tot de volgende ochtend 🙂

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.