BABY LISE'S UPDATES

Lise’s 4 maanden update!

26 maart 2014

Op 19 maart was Lise precies 4 maanden oud! Hoog tijd dus voor een nieuwe update.


Lengte/gewicht

13 maart hadden we weer een afspraak bij het consultatiebureau. Helaas kon M niet mee, dus gingen Lise en ik met z’n tweetjes op pad. Eerst werd Lise gewogen en gemeten. Ze is nu 63 cm lang en weegt 6330 gram. Een mooie stijging ten opzichte van de vorige keer. Even later werden we bij de kinderarts binnengeroepen. Die bekeek eerst de groeicurve en liet zien dat Lise zowel qua lengte als gewicht ietsje boven het gemiddelde zit, maar beide zijn goed in verhouding.

Daarna was het tijd voor een prikje 🙁 Het was er dit keer gelukkig maar één en ze huilde even heel hard, maar ik kon haar gelukkig snel troosten. Ze leek er de rest van de dag gelukkig ook geen last meer van te hebben.

De meeste kleding die Lise nu past is maat 62. Eigenlijk heb ik alles van maat 50 en 56 inmiddels naar zolder verhuisd. Echt jammer, want er zaten zulke leuke dingen bij! Ik merk nu zelfs dat sommige dingen in maat 62 al wat krap beginnen te zitten. Ik heb daarom alle kleertjes in maat 68 ook alvast in haar kast gehangen en ze heeft er zelfs al wat van gedragen! Het gaat zo snel…

Lise draagt nu luiers in maat 3. Ik gok dat die nog een paar weekjes passen en ze dan over gaat naar maat 4. Toen er afgelopen week een aanbieding van Etos was waarbij je het 4e pak Pampers gratis kreeg, kocht ik daarom drie pakken maat 4 en eentje maat 3. Ik denk dat we zo precies uitkomen.

Ontwikkeling

Lise lacht de hele dag door en kletst ook heel wat af. Ze begint nu ook echt te reageren als je iets tegen haar zegt en moet heel hard lachen als je een gekke bek trekt of een raar geluid maakt. En de laatste tijd heeft ze iets nieuws ontdekt. Als ze lacht maakt ze een geluidje wat nog het meest lijkt op een ‘g’ die je heel lang achter elkaar uitspreekt. Ik kan het niet goed omschrijven, maar als je het hoort weet je meteen wat ik bedoel, haha! Ze ligt dat nu soms minutenlang achter elkaar te doen en moet dan weer om zichzelf lachen.

Haar handjes heeft ze nu echt wel ontdekt en ze begint nu ook echt aandacht te krijgen voor haar voeten. Vooral als ze wat voorover zit en ze kan zien. Dingen vastpakken gaat nu heel goed. Vooral rammelaars, knuffels en van die zachte boekjes kan ze nu makkelijk uit zichzelf vastpakken. Als ik haar oppak, houdt ze zich ook vaak vast aan mijn kleren of aan mijn haar (auw!).

Nog steeds kan Lise zich heel goed zelf vermaken. Ik kan haar rustig een half uur zonder protest in de box leggen. Ook als ik haar bij me op de bank leg en haar even niet entertain, is ze gefocust op de structuur van de stof van de bank of van een speeltje dat toevallig bij haar in de buurt ligt. Ze is dus echt een tevreden baby 🙂

Routine

Vergeleken met vorige maand is er wel wat veranderd aan de routine van Lise. Ze wordt nu elke dag rond 7.30 uur wakker in haar wiegje op onze slaapkamer en krijgt dan haar eerste fles. Daarna kleed ik haar aan en leg ik haar in haar ledikant waar ze even mag spelen tot ik zelf ben aangekleed. Dan gaan we samen beneden, waar ik ontbijt en Lise in de box nog even speelt. Zodra ik merk dat ze moe wordt neem ik haar weer mee naar boven en leg ik haar in haar ledikantje in haar eigen kamer. Ze slaapt dan meestal anderhalf uur.

Tussen 12.00 en 13.00 uur is het tijd voor het tweede flesje. Ik haal Lise uit bed en neem haar mee naar beneden. Ze krijgt eerst de fles en mag vervolgens weer spelen. Soms neem ik haar na de fles mee naar buiten, andere keren blijven we gewoon thuis. Anderhalf uur na de voeding wordt ze moe en leg ik haar weer boven in haar ledikantje te slapen. Meestal slaapt ze nu drie kwartier.

Rond 14.30 uur wordt Lise wakker en is het weer speeltijd. Ik probeer haar derde fles altijd rond 15.30 uur te geven, dan komen we mooi uit voor haar bedtijd. Na de fles gaan we soms nog even wandelen of speelt Lise in de box, op haar speelkleed of gewoon bij mij op de bank.

Meestal blijft Lise nu wakker, maar als ik zie dat ze echt moe is gaat ze nog eventjes naar bed voor een kort slaapje. Tussen 19.00 en 20.00 uur geven we de vierde fles. Aan deze fles voegen we twee schepjes rijstebloem toe. Daarna starten we met haar bedritueel. Ze krijgt haar pyjama aan, we lezen haar een verhaaltje voor en leggen haar in de wieg op onze slaapkamer.

Vanaf dat moment slaapt Lise erg vast en horen we haar dus de hele avond niet meer. Rond 23.00 uur gaan ook wij naar boven en maken we nog een kleine fles van 150cc waarvoor we haar uit een diepe slaap wakker moeten maken. We hebben geprobeerd deze fles weg te laten, maar toen werd ze opeens rond 5.00 uur toch weer wakker. Ze heeft de vijfde fles blijkbaar dus toch nog nodig. Na die fles leggen we haar meteen terug in de wieg en is ze meestal vrijwel direct weer vertrokken.

Ze slaapt dan tot de volgende morgen rond 7.30 uur.

Favorieten

Mobiel en speelkleed blijven fantastisch, maar Lise is nu ook meer geïnteresseerd in losse speeltjes. Vooral dingen die knisperen of rammelen vindt ze erg interessant. Nu ze die dingen zelf ook vast kan houden vindt ze er duidelijk meer aan dan voorheen. Ze vindt het ook leuk om op je schoot te zitten en hobbelspelletjes te doen en geniet er erg van als je tegen haar zingt 🙂 Kietelen vindt ze sinds kort ook heel grappig.

Mijlpalen

 • Op 20 februari kreeg Lise een heupecho om te zien of haar heupen in orde zijn. Omdat ik vroeger een spreidbroekje heb gedragen wilden ze uitsluiten dat het om iets erfelijks gaat. Gelukkig was alles helemaal in orde!
 • Op 21 februari ging Lise van luiermaat 2 naar 3.
 • Op 24 februari zagen we dat Lise haar handjes ontdekte. Ze keek er helemaal gefascineerd naar 🙂
 • Op 28 februari heeft Lise voor het eerst gelogeerd bij opa en oma, toen wij Carnaval gingen vieren. Het ging heeeel goed! En daarom heeft ze die week nog 2 nachtjes bij opa en oma geslapen.
 • Op 13 maart kreeg ze haar tweede prikje (het was er dit keer gelukkig maar 1)
 • Op 18 maart deden we voor het eerst rijstebloem door Lise’s vierde fles. Dit als introductie van vast voedsel en om te zorgen dat ze wat beter verzadigd raakte.

2 Comments

 • Reply Mieke 27 maart 2014 at 22:05

  Fijn dat het allemaal goed gaat met Lise! Een mooi meisje is ze!

  • Reply Monique 28 maart 2014 at 11:37

   Wat lief, dankjewel Mieke 🙂 Ben ook erg blij dat het zo goed gaat! Met jou en je gezinnetje ook alles goed?

  Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.