BABY DREUMES OUDERSCHAP

Leren lopen – Met vallen en opstaan

13 maart 2015

lerenlopen

Zelfstandig leren lopen. In mijn ogen een van de meest bijzondere mijlpalen die je kindje bereikt. De meeste kindjes beginnen met kruipen. Daarna trekken ze zich op tot staan. Dan volgt het stappen langs meubels en met bijvoorbeeld een loopkar en uiteindelijk zijn ze zo ver dat ze geen ondersteuning meer nodig hebben.

Hoewel nagenoeg elk kind leert lopen, ligt de leeftijd waarop dat gebeurt behoorlijk uiteen. Gemiddeld worden de eerste stapjes gezet bij 13 maanden (bron: Ouders Online), maar er zijn kinderen die er veel eerder mee starten (tussen 6 en 8 maanden) of veel later. Na 18 maanden komt zelfs voor. Echt los lopen kunnen kindjes gemiddeld bij 14 maanden, met een spreiding van 10 tot 18 maanden of later.

Je leest het al, de cijfers liggen behoorlijk ver uit elkaar! Ondanks dat de meeste ouders dit wel weten, zijn ze toch vaak bezorgd. Als hun kindje nog geen interesse toont in staan en lopen terwijl ze verwachten dat het daar al tijd voor is, of juist wanneer het kind in hun ogen veel te vroeg begint met stappen.

Leren lopen – de factoren

Welke factoren zijn eigenlijk van invloed op het leren lopen? Een belangrijke factor is aanleg. Vroeg of juist later leren lopen kan echt ‘in de familie zitten’. Maar ook het zelfvertrouwen van het kind speelt een rol. Voelt het zich al vroeg zeker genoeg om de wereld staand te verkennen, dan zal het ook eerder gaan lopen. Ook de lengte van de benen is van invloed. Op lange benen is het lastiger om te leren lopen dan op korte pootjes. En vindt je kindje kruipen leuk en praktisch? Dan zal het misschien ook wat later toe zijn aan een volgende stap. Het komt met kruipen immers ook een heel eind.

Als je de verschillende factoren die van invloed zijn op een rij zet, kom je er al snel achter dat het allemaal dingen zijn waar je als ouder geen of heel weinig invloed op hebt. Ook dit laat weer zien dat de variatie volkomen normaal is en elk kindje op zijn of haar eigen tempo ontwikkelt.

Toch zijn er een paar factoren waar je als ouder wel invloed op hebt en die ook kunnen meespelen bij het leren lopen. Zo kan de omgeving waarin je kindje speelt niet uitdagend genoeg zijn ingericht en wordt hij daarom niet aangemoedigd te gaan lopen. Er zijn ook kindjes die veel tijd doorbrengen in een box met fijnmazig gaas, waar ze zich niet (goed) kunnen optrekken en die veel in een wandelwagen zitten en daardoor weinig tijd krijgen zelf te experimenteren.

Laat leren lopen – wanneer trek je aan de bel?

Hopelijk heb ik al voldoende duidelijk gemaakt dat er niets is om je zorgen om te maken als je kindje rond zijn eerste verjaardag nog niet loopt. Is er rond de leeftijd van 16 maanden nog niets te zien, dan is het wel verstandig even te overleggen met de huisarts of het consultatiebureau om medische oorzaken uit te sluiten.

Hoe leert een kindje lopen?

Zoals de titel al zegt: met vallen en opstaan. Letterlijk! Struikelen, vallen en weer omhoog klauteren hoort er echt bij. Probeer je dit als ouder te realiseren en laat het gebeuren. Tot op zekere hoogte natuurlijk, want je moet er wel voor zorgen dat de situatie voor je kindje veilig blijft. Laat hem of haar dus ook niet alleen en wees alert bij scherpe hoekjes, glazen tafelbladen, etc.

Hoe oud was jouw kindje toen hij/zij leerde lopen?

7 Comments

 • Reply Daantje 13 maart 2015 at 11:02

  Rond de 14 maanden. Maar hij heeft gek genoeg nooit gestunteld. Toen hij ging lopen liep hij ook direct goed en is maar heel weinig gevallen 🙂

 • Reply Vlijtig Liesje 13 maart 2015 at 11:12

  Ik weet het niet eens meer! Kun je nagaan…

 • Reply Dineke 13 maart 2015 at 11:54

  Mijn dochter was 13 maanden toen ze zelfstandig kon lopen. Soms vind ik dat moeders er een behoorlijk drama van kunnen maken, dan denk ik geef je kindje lekker de tijd! Ze zijn al zo snel groot!

 • Reply Nicole 13 maart 2015 at 13:19

  Nog niet haha.. Ze is ook net pas een jaar. Loopt wel aan twee handen en langs de tafel en dergelijk, achter de loopkar. Dat vind ik genoeg. Laat haar maar lekker ontwikkelen op haar tempo!

 • Reply Roos 13 maart 2015 at 15:49

  Mijn zoontje is nu bijna 15 maanden en hij staat nog niet eens, laat staan lopen. We moeten inderdaad eerder terug naar het consultatiebureau voor controle. Volgens mij is hij gewoon erg lui, en vindt hij kruipen wel prima.. Ik vind het alleen nu wel eens tijd worden, lijkt me zo leuk als ze lopen!

 • Reply Seline 13 maart 2015 at 20:07

  Handig artikel! Ik ben hee benieuwd wanneer Milan en Noh gaan beginnen met lopen. Ik merk dat Noah met alles wel wat vlotter is als bij Milan. We gaan het meemaken!

 • Reply Idske 24 oktober 2015 at 21:16

  Boris is nou 16 maanden en zet een paar stapjes los. Voor zijn verjaardag liep hij al langs de tafels af. Had verwacht dat hij inmiddels al wel zelf zou lopen, maar alles op z’n eigen tijd! Hij vond het eerst niks om aan t handje te lopen, maar sinds een maand is dat z’n favo hobby. Met een trots koppie! Heerlijk 🙂 Traplopen doet ie gelukkig ook graag zelf, dat scheelt een hoop tijdens mijn zwangerschap 🙂

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.