BABY

Kraamfeest of kraamvisite?

11 oktober 2016

kraamfeest of kraamvisite

Heb je net een baby gekregen dan wil je hem of haar natuurlijk graag aan iedereen showen. Veel mensen laten vrienden, familie, kennissen en collega’s op kraamvisite komen. Anderen kiezen er juist voor een kraamfeest of kraamborrel te organiseren waarbij op één dag iedereen wordt uitgenodigd om een kijkje te komen nemen. En weer anderen gaan voor een combinatie van die twee. Wat zijn wij eigenlijk van plan?

Allereerst een korte terugblik naar november 2013, toen Lise net geboren was. We wilden onze naaste familie en beste vrienden natuurlijk graag zo snel mogelijk onze prachtige dochter laten zien en dat deden we. Maar omdat ze bijna vier weken te vroeg was, het met de borstvoeding niet zo wilde lukken en ik extra uren kraamzorg kreeg was ik blij dat we hadden besloten voor de ‘grote groep’ een kraamfeest te geven. Toevallig kwam het zo uit dat dat feestje op de dag viel waarop ik officieel was uitgerekend, 14 december.

Eigenlijk hadden we tijdens deze zwangerschap het idee het ongeveer hetzelfde aan te pakken. Maar toch ook weer niet precies. Het enige dat ik niet zo leuk vond aan het kraamfeest, was dat het op een gegeven moment erg druk was en het dan erg lastig is je aandacht goed over de gasten te verdelen. We dachten er daarom over om dit keer twee dagdelen te nemen en de mensen daarover te verdelen.

Toen ik wat langer nadacht was ik toch ook met dat idee niet helemaal gelukkig. Maandenlang bezig zijn met kraamvisite is niet per se wat ik wil, maar zo’n druk (en onpersoonlijk?) kraamfeest is het toch ook niet echt. Lastig! Uiteindelijk kreeg ik van een vriendin de tip om mensen in groepjes te laten komen. Dus bijvoorbeeld alle familie van één kant tegelijk, of alle collega’s. Ik noem maar wat.

Dus… Kraamfeest of kraamvisite?

Met dat laatste idee in het achterhoofd hebben we onze uiteindelijke beslissing genomen. We gaan wel een kraamfeest geven, maar enkel voor de familie en dan wel voor beide kanten tegelijk. Natuurlijk komt naaste familie al veel eerder een keertje langs, maar ook op het kraamfeest zijn ze welkom. De rest ontvangt geen aparte uitnodiging voor het kraamfeest, maar enkel het geboortekaartje met daarop de contactgegevens waarmee ze als ze dat willen zelf een visite met ons kunnen plannen. Ik ben heel benieuwd hoe dit bevalt, maar ik gok dat we een goede keuze hebben gemaakt.

Koos jij voor kraamvisite, een kraamfeest, of een combinatie van beide en waarom?

Afbeelding kraamweek via Shutterstock.

12 Comments

 • Reply Tineke 11 oktober 2016 at 07:27

  Ik heb er tijdens mijn zwangerschap ook over nagedacht, maar ik werd echt niet gelukkig van het idee van een kraamfeest. Scheelt misschien ook dat ik niet heel veel kraamvisite had; voor mijn gevoel kwam iedereen gewoon even kijken en moest de echte kraamvisite nog gebeuren, HAHA! Na een maand was het wel klaar. Bijkomend voordeel was dat ik gewoon in joggingbroek kon lopen met ongekamde haren 🙂

 • Reply Vlijtig Liesje 11 oktober 2016 at 09:17

  Ik had kraamvisite. Maar bewust niet meer dan 1 bezoek per dag. Een kraamfeest moet je denk ik liggen. Mij leek dat dan weer niks.

 • Reply Nicole 11 oktober 2016 at 10:27

  Dat is best een goed idee. Ik hou zelf niet zo van visite dus ik vond dat best heel wat, al dat kraambezoek. Al vond ik thuis zitten ook wel heel saai, dus op een gegeven moment begon ik het wel te waarderen dat er veel mensen langskwamen. Waar doe je zo’n kraamfeest? Bij jou thuis?

 • Reply Jessica 11 oktober 2016 at 11:14

  Een kraamfeest zou mij niet liggen, ik vind het veel te leuk om op mijn gemak persoonlijk met iemand te kunnen kletsen, ipv op zo een heel druk groots kraamfeest dat je bijna niet meer weet waar je kindje is. Doe mij maar lekker kraamvisite, max 1/2 op een dag en soms lekker een dag ertussen dat er niemand komt.

 • Reply Riz 11 oktober 2016 at 12:28

  Goede keuze. Bij een tweede zul je zien dat je veel minder kraamvisite krijgt (best gek, maar toch waar). Is me verder goed bevallen en ook persoonlijker. 🙂

 • Reply Seline 11 oktober 2016 at 12:41

  Ik had ook kraambezoek, en niet teveel, had ik persoonlijk niet zoveel zin in. Goede keuze die je nu hebt gemaakt! Met een klein groepje is veel persoonlijker en heb je toch iedereen die belangrijk voor jullie is bij elkaar. Benieuwd naar jullie kleine vent!

 • Reply Lori (Mama's Jungle) 11 oktober 2016 at 13:42

  Ik heb er ook over getwijfeld en een “klein” kraamfeest is eigenlijk ook wel een goed plan! Maar hier toch maar wat kleine visites eerst.

 • Reply Jodi - liefthuis 11 oktober 2016 at 20:02

  Ik snap dat een kraamfeest ideaal is voor oud tantes enz maar ik zou het persoonlijke contact stiekem wel missen dan. Even lekker kletsen

 • Reply Loes Johanna 12 oktober 2016 at 07:50

  Ik ben nu bijna 20 weken zwanger van ons eerste kindje en ook al aan het nadenken over hoe we dit straks willen gaan doen. Ik heb zelf een grote familie, dus jouw idee voor het kraamfeest voor familie ga ik zeker onthouden!

 • Reply Charlotte 12 oktober 2016 at 08:11

  Ik ben er ook nog niet helemaal over uit wat het gaat worden. Maar we hebben nog even om er over na te denken gelukkig.

 • Reply Merel 12 oktober 2016 at 09:45

  Hebben er zelf ook over nagedacht, maar uiteindelijk geen kraamfeest gedaan. En geloof een goede keus, ben bij eentje aanwezig geweest en dat leek me qua drukte een crime voor zowel moeder als kind. Even rustig voeden is er niet bij zeg maar 😊

  Uiteindelijk besloten we alleen naaste vrienden en familie te laten komen bij onze derde dochter. Geen uitnodiging op het kaartje ook met het idee dat echt geïnteresseerden wel contact opnemen. Dat klopte ook. Gaf zoveel rust, heerlijk. Denk dat jullie dat met deze constructie ook gaan ervaren.

 • Reply Marielle | About That Blonde 12 oktober 2016 at 17:05

  Ik ken eigenlijk alleen maar kraambezoek. Ik zou niet zo’n groot feest willen denk ik. Je houdt dan toch mensen die niet kunnen en alsnog op een andere dag komen.

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.