BABY LIFESTYLE

Kinderwagen vs drager

16 oktober 2014

Als klein meisje had ik een poppenwagen. Een blauwgrijze met witte wielen met spaken. Ik voelde me een echt moedertje en vervoerde er niet alleen poppen, maar bijvoorbeeld ook ons konijn in. Toen we in april vorig jaar wisten dat ik zwanger was, zag ik al helemaal voor me hoe ik over 9 maanden met de baby buiten zou wandelen met de kinderwagen.

buggy

En zo geschiedde. Ik vond het heerlijk om met Lise te wandelen en deed het dan ook lang en vaak. We hebben de Easywalker June en die bevalt ons heel goed. Lekker wendbaar, compact en hij past opgevouwen precies in de kofferbak van onze auto.

Ik was dus helemaal gelukkig met mijn kinderwagen en ook Lise sliep er heerlijk in. Maar ik kwam ook steeds meer informatie tegen over dragers. Dat leek me toch ook wel heel erg fijn en gezellig. Je kindje zo dicht bij je dragen! Ik las over ergonomisch dragen en wat daarbij belangrijk is, ik verdiepte me in de verschillende opties die er waren en volgde zelfs een draagworkshop. Er ging een hele (draag)wereld voor me open!

dragen

Ik ontdekte trouwens ook dat er heuse ‘draagmoeders’ bestaan. Moeders die vaak niet eens een kinderwagen hebben aangeschaft, maar hun kindje overal naartoe dragen. Sommigen hebben zelfs een hele stapel draagdoeken in de kast liggen en kennen twintig verschillende knopen. Best indrukwekkend!

Inmiddels hebben we een zwarte Bondolino (poplin), een ringsling en een geweven draagdoek. Die we zo nu en dan gebruiken, maar zeer zeker niet op dagelijkse basis. Waarom niet? Omdat ik nog steeds erg fan ben van de kinderwagen en die voor een aantal dingen toch een stuk handiger vind dan een doek of zak.

Ik heb tot slot een paar situaties op een rijtje gezet waarin ik de kinderwagen vierkies boven de drager en andersom.

Ideaal met kinderwagen:

 • lange afstanden of bijv een dagje weg
 • winkelen of boodschappen doen
 • even snel een blokje om

Ideaal met drager:

 • wandeling door het bos of over het strand
 • drukke plekken als pretparken, festivals of markten
 • kleine stukjes lopen van en naar de auto

Ben jij een draagmoeder, gebruik je uitsluitend de kinderwagen, of hanteer je net als ik een combinatie van beide? Ik ben benieuwd naar jouw mening!

11 Comments

 • Reply Joyce 16 oktober 2014 at 11:14

  Ik gebruik een combinatie van beide.
  Maar moet toegeven dat ik de draagdoek al een tijdje niet heb aangeraakt. Ik wil zo graag leren rugdragen, maar de financiën laten een draagconsult niet toe op dit moment. Misschien moet ik het weer eens wat vaker proberen. Oefening baart kunst!

  Maar ik vind het vaak vooral te warm. En heb gewoon ruimte nodig. Niet de hele dag dat geplak.

  Daarbij kan het ook zijn dat ik het dragen een beetje minder vind nu, omdat er o.a. in de Facebook groepen zo ontzettend fanatiek gereageerd wordt. En vooral zo fel ook. Net of je je kind vergiftigd als je met de kinderwagen loopt. Ik wandel heel graag met de wagen. Juist omdat ik er ook lekker mijn boodschappen in kwijt kan 😉

  • Reply Monique 16 oktober 2014 at 16:33

   Hier eigenlijk hetzelfde. Voor rugdragen (en andere knooptechnieken) kun je op YouTube video’s bekijken. Al zit het ‘m waarschijnlijk vooral in het oefenen zelf ja. Herken ook wel wat je zegt over ruimte nodig hebben en het fanatisme binnen die groep draagmoeders. Ik zou ook echt niet zonder kinderwagen kunnen!

 • Reply Jessy 16 oktober 2014 at 16:59

  Wat een toeval! Ik zat juist vandaag te kijken naar draagzakken en doeken. Ik heb een rekbare draagdoek en zat verlekkerd te kijken naar de bondolino waar jij het over hebt. Daarna ging ik jouw blog bekijken en zie dat je er net een blog over hebt gemaakt. Leuk!
  Ben je tevreden met de bondolino? Zou je hem opnieuw komen met de ervaring die je nu hebt en vind Lise het fijn?

  • Reply Monique 16 oktober 2014 at 22:22

   Super toevallig inderdaad! Ik ben heel tevreden met de Bondolino. Ik vind het vooral fijn dat hij helemaal zonder gespen werkt, waardoor je toch nog een beetje het voordeel van een doek hebt doordat je strak kunt knopen. Ik zou hem zeker opnieuw kopen en Lise vind het ook altijd erg fijn om er in te zitten. Gisteren sliep ze binnen 5 minuten 🙂

 • Reply Arcadia 16 oktober 2014 at 20:17

  Leuk stukje! Ik ben enorme fan van de draagdoek en vind de kinderwagen maar een onding. Toch kon ik niet zonder die wagen, omdat Ronja hem nou eenmaal verkoos boven de drager na ongeveer 1 jaar. Nadat ik veel ben gaan sporten, hebben we de kinderwagen nooit meer gebruikt en ben ik haar gewoon op de arm gaan dragen. Nu is er een buggy gekomen, omdat ik haar niet meer kan dragen in deze zwangerschap.
  Komende baby gaat lekker in de doek!

  • Reply Monique 16 oktober 2014 at 22:28

   Wat leuk om ook een ervaring te lezen van iemand die juist de doek verkiest boven de wagen!

 • Reply Daantje 16 oktober 2014 at 20:26

  Ik doe alles met de kinderwagen. We hebben wel een draagdoek aangeschaft, maar ik kreeg vrij snel last van mijn rug en nek hiervan. Mijn man gebruikte hem wel af en toe.

  • Reply Monique 16 oktober 2014 at 22:28

   Ik vind het ook best snel zwaar worden ja…

 • Reply Seline 16 oktober 2014 at 20:38

  Ik wil graag een draagdoek aanschaffen! Fijn om dit gelezen te hebben 🙂

  • Reply Monique 16 oktober 2014 at 22:29

   Wat leuk! Hopelijk heb je er wat aan gehad 🙂

 • Reply Vicky 17 oktober 2014 at 10:04

  Ik ga het zelf ook proberen maar moet zeggen dat ik er momenteel nog heel weinig over weet. Handig artikeltje dus!

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.