BABY GEZONDHEID OUDERSCHAP

Je kindje is ziek… wat nu?

7 januari 2015

ziek

Lise is altijd een gezonde baby geweest. En met gezond bedoel ik dat ze weinig ziek was. Ze snotterde zo af en toe wel wat, maar daar bleef het bij. Afgelopen kerst was Lise’s neefje op bezoek en die veranderde binnen een half uur van ‘normaal’ naar enorm koortsig, hoesten en overgeven.

Of het datzelfde virus is geweest weten we natuurlijk niet, maar een paar dagen later voelde Lise zich alles behalve lekker. Het begon ermee dat ze haar eetlust kwijtraakte. Iets wat we van haar absoluut niet gewend zijn. Ik dacht nog dat het lag aan de pasta die ik had gemaakt. Toen we haar een potje aanboden begon ze toch wat te eten, maar het ging niet van harte.

Toen Lise die avond een paar uur op bed lag, ging M even kijken omdat hij haar erg hard hoorde hoesten. Dat was maar goed ook, want ze had net overgegeven. Het complete spinaziehapje van die avond lag in haar bed. Arm meisje! Ik nam haar mee naar beneden (waar ze nog een keer een klein beetje moest overgeven) en M probeerde te redden wat er te redden viel, waarna ik het vieze goed (gelukkig hebben we een Aerosleep topmatras!) meteen in de wasmachine gooide. Ik was zo blij dat we met z’n tweeën waren op dat moment!

M nam Lise over, ik verschoonde haar bed en legde extra flanellen doeken onder het hoeslaken voor het geval het weer zou gebeuren. Gelukkig sliep ze daarna lekker. De dagen daarna heeft ze flinke koorts gekregen en begon ze te hoesten. Het heeft echt even geduurd voor ze weer zin had in avondeten en ook ’s middags at ze maar 1 boterham in plaats van 2. Drinken deed ze gelukkig wel goed en dat is, zeker bij overgeven en diaree, het allerbelangrijkste. Wat nu nog rest is een flink verkoudheid met veel gesnotter. Hopelijk is ze daar snel vanaf!

Wat kun je doen?

Bar weinig, kwam ik achter. Als het virus eenmaal z’n werk doet, kun je niets anders dan wachten tot je kindje het weer te boven is. Natuurlijk kun je de pijn wat verzachten door hem of haar extra veel te knuffelen, drukte te vermijden en bij hoge koorts af en toe een zetpil paracetamol te geven. Lise heeft die dagen extreem veel geslapen. Zoveel dat we haar voor elke maaltijd wakker moesten maken. Ook dat hoort erbij. Het lichaampje is zo hard aan het werk om te ‘vechten’ tegen het virus dat het eigenlijk te moe is om nog iets anders te kunnen doen. Vandaar ook het gebrek aan eetlust (het verteren van voedsel kost je lichaam enorm veel energie).

ziek

Naast de nodige liefde en aandacht is het verstandig een aantal zaken altijd in huis hebben. Gewoon, voor het geval dat. Ik zet ze even voor je op een rij:

 • Digitale thermometer (een rectale meting is het meest nauwkeurig)
 • Paracetamol zetpillen (let op dat de dosering is afgestemd op de leeftijd van je kindje!)
 • Neusspray die speciaal geschikt is voor baby’s en kinderen
 • Een extra setje (schoon) beddengoed ivm overgeven

Zoals je op de foto ziet heb ik er ook een babyfoon op gezet. Die gebruiken wij al maanden niet meer, maar toen Lise ziek was vonden we het toch een fijn idee dat we konden zien en horen of het allemaal goed ging met haar als ze boven in bed lag.

Is jouw kindje al eens goed ziek geweest en wat deed je toen?

6 Comments

 • Reply Daantje 7 januari 2015 at 07:48

  Tobias is nog nooit echt ziek geweest. Komt denk ik omdat ik thuisblijfmoeder ben, dus hij komt niet vaak met zieke kindjes in aanraking. Aan de ene kant natuurlijk fijn, maar tegelijk bouwt hij ook niet echt een weerstand op, en dat vind ik dan weer minder…

  • Reply Monique 7 januari 2015 at 23:10

   Klopt ja, maar ik hoorde van mijn moeder dat ze had gelezen dat kindjes die de eerste jaren wel veel ziek zijn doordat ze van alles oppikken op een kinderdagverblijf niet per se een betere weerstand hebben. We zullen zien!

 • Reply Joyce 7 januari 2015 at 15:39

  Luuk is ook nooit ziek. Gelukkig. En hij is nu al meer dan een week aan het rommelen met een verkoudheid. Toevallig 2 weken nadat we met een verkouden zoon van een vriendin op pad geweest zijn… Maargoed! 😉

  Ik merk ook dat je er maar bar weinig aan kunt doen. Luuk slaapt ook nog eens slecht, raakt steeds in paniek als hij een hoest aanval heeft. Ik hoop dat het gauw beter gaat, want ben zelf ook nog aan het uitzieken en met slechte nachten gaat dat natuurlijk eerder langzaam dan snel!

  • Reply Monique 7 januari 2015 at 23:15

   Beterschap met Luuk!

 • Reply Wytske 7 januari 2015 at 21:35

  Bah, niks aan als die kleintjes ziek zijn! Zo sneu! En ook niet goed voor je eigen nachtrust vaak :-(. Hoop dat ze snel beter wordt!
  Onze oudste was de eerste twee jaar nooit ziek. Sinds hij naar de psz gaat al meerdere keren verkouden of niet fit geweest. Deze vakantie echt ziek geweest, heeft het ruim 5 dagen flink te pakken gehad. De jongste van net 1 jaar is continu verkouden, hij pikt heerlijke alle virussen mee die de oudste mee naar huis neemt. Al denk Ik dat het ook wel een allergie oid kan zijn.

  • Reply Monique 7 januari 2015 at 23:16

   Ah wat lastig dat je kleine alles meepikt wat je oudste meeneemt van de psz. Je houdt het niet tegen helaas. Hopelijk is het geen allergie!

  Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.