BABY DREUMES

Is mijn kindje links- of rechtshandig?

26 maart 2015

image-2

Laatst at Lise een boterham en viel het me op dat ze elk stukje met haar linkerhand pakte om het vervolgens in haar mond te stoppen. ‘Zou ze een voorkeur voor links hebben en later dus linkshandig worden?’, vroeg ik me af.

Na wat research kwam ik er al snel achter dat ik dat nu onmogelijk al kan weten. Pas rond het derde levensjaar schijnt een kind namelijk te ‘beslissen’ of hij rechts- of linkshandig is. Toch kun je rond het eerste levensjaar van je kindje al zien of je kindje een voorkeur voor rechts of voor links heeft. Laat hem of haar bijvoorbeeld eens een rollende bal tegenhouden en kijk met welke hand dit gebeurt. Of geef een muziekdoosje en kijk tegen welk hoor je kindje dit houdt. Links of rechts?

De eerste maanden hebben negen van de tien baby’s een voorkeur voor rechts. Waarom? Dat weet niemand. Wel is het zo dat de meeste ongeboren baby’s met hun rechterkant tegen de buikwand van de moeder liggen, waardoor hun rechterkant meer prikkels ontvangt dan de linkerkant en daardoor iets beter ontwikkelt.

Wist je trouwens dat in Nederland 90 procent van alle mensen rechtshandig is? De kans is dus het grootst dat je kindje rechtshandig is.

Wat Lise betreft zullen we nog even moeten afwachten. Later bedacht ik me trouwens dat ze steevast met haar rechterduim duimt. Zoals ik dat als baby en kind ook heb gedaan. M en ik zijn trouwens beide rechtshandig, dus mocht er een genetische component zijn dan zou Lise de meeste kans hebben zelf ook rechtshandig te zijn.

Is jouw kindje rechts- of linkshandig? En als je het nog niet kunt weten, wat is je vermoeden?

10 Comments

 • Reply joyce 26 maart 2015 at 06:54

  Aron is al vanaf het begin overduidelijk links. Wist je dat het zelfs nog kan veranderen tot het zesde jaar?

 • Reply Minke 26 maart 2015 at 08:28

  Luca heeft een voorkeur voor links, maar wil nu ook steeds vaker dingen met rechts gaan doen. Voetballen doet hij altijd al met rechts haha. Ik ben benieuwd, nog even afwachten.

 • Reply Jess 26 maart 2015 at 08:58

  Ik denk dat Sam gewoon rechts wordt al had hij als baby een sterke voorkeur voor links. Mijn broertje werd vroeger links. Hij liep bij de fysio vanwege zijn vroeggeboorte en mijn ouders moesten toen alles over rechts aan gaan bieden en uiteindelijk is hij rechts geworden. Wel kan hij met links veel meer dan je zou verwachten voor iemand die rechts is.

 • Reply Priscilla 26 maart 2015 at 10:04

  Wij denken dat onze jongste links is. Als je die een stift of potlood geeft houd hij die rechts heel lomp nog vast en links eigenlijk zoals het hoort. Hij tekent met links ook veel netter dan met rechts. Eventjes afwachten dus, hij is overigens drie. De oudste twee zijn rechtshandig, papa en ik trouwens ook.

 • Reply Marjolijn de Jong 26 maart 2015 at 11:34

  Onze zoon van bijna 7 is linkshandig en onze dochter van 4 is rechtshandig. Wij zelf zijn beiden rechtshandig. Wij konden bij onze zoon al redelijk snel zien (lees vanaf een jaar of 2) dat hij linkshandig zou kunnen worden.
  Hij heeft wat moeite gehad met de juiste pengreep het afgelopen jaar en is daarvoor ook bij de fysio. Schijnbaar (en dat kun je ook wel zien) is linkshandig schrijven veel lastiger, hij moet zijn hand in een onmogelijk positie houden om goed/netjes te kunnen schrijven, dat vergt wat tijd en oefening.

 • Reply Odile 26 maart 2015 at 12:25

  Maxim gebruikt volgens mij zowel links als rechts even vaak. Ik ben benieuwd welke kant zijn voorkeur gaat krijgen!

 • Reply Nanka 26 maart 2015 at 15:42

  Ik denk dat onze dochter rechtshandig is, net als haar ouders. Ze pakt de meeste dingen aan met rechts en eet ook rechtshandig.

 • Reply alexa 26 maart 2015 at 15:51

  ik ben zelf linkshandig!

 • Reply Marijke 26 maart 2015 at 23:45

  Ik ben zelf tweehandig met een grotere voorkeur voor links! Mijn dochter is “gewoon” rechts. Maar bij T denk ik soms ook links. Schreef een soortgelijk blog een tijdje terug. Een feest van herkenning dat ik niet de enige ben nu ik jou blog lees.
  Overigens zit er bij mijn vader in de familie meer linkshandigheid, maar of het erfelijk is ben ik alweer vergeten. Ooit wel eens een boek over gelezen

 • Reply iooon 29 maart 2015 at 23:58

  Ik ben zelf linkshandig maar ik hoop dat mijn kindje rechts is. Is toch wel makkelijker. hij is nu 5 maanden en ik heb nog geen voorkeur kunnen ontdekken. 🙂

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.