BABY

Is het al tijd voor de eerste hapjes?

8 maart 2017

Quinn is inmiddels vier maanden oud. Een magische grens, want vanaf dit moment mag hij naast de melk die hij krijgt voor het eerst andere dingen gaan proeven. Ik ben als dit artikel online komt nog niet met de eerste hapjes gestart. Is hij er al aan toe?

Wat ik vrijwel altijd doe als ik me dingen afvraag wat Quinn zijn ontwikkeling betreft is even teruggaan naar hoe dat bij Lise ook alweer ging. Aangezien we inmiddels bijna drie jaar verder zijn kan ik je vertellen dat ik dat lang niet altijd meer helder voor ogen heb. Maar de start met vaste voeding weet ik nog heel goed. Op de dag dat ze exact vier maanden was hebben we haar namelijk een eerste hapje gegeven. Gepureerde avocado!

Bij Lise leefde ik echt toe naar het moment dat ik met hapjes mocht beginnen, bij Quinn heb ik dat minder. Het gaat allemaal al zo snel en ik lijk er meer moeite mee te hebben om naar nieuwe fases over te gaan. (Dat wordt nog wat…) Natuurlijk zal hij toch een keer moeten beginnen met het proeven van groente en fruit, maar wat is eigenlijk het juiste moment?

De eerste hapjes, wanneer beginnen?

Volgens het Voedingscentrum kun je starten met de eerste hapjes vanaf vier maanden. Vanaf zes maanden heeft je kind echt vaste voeding nodig naast borst- of flesvoeding. In de periode tussen vier en zes maanden kun je dus langzaamaan oefenhapjes gaan geven om je kindje te laten wennen aan andere smaken en het eten van een lepeltje.

Het liefst begin ik met de eerste hapjes als ik duidelijk merk dat Quinn eraan toe is. Dat hij interesse toont in het eten dat wij eten bijvoorbeeld. Daar merk ik nu nog weinig van. Aan de andere kant las ik dat vroeg beginnen (dus rond vier maanden) met het aanbieden van vaste voeding, de kans op voedselovergevoeligheid verkleint. Daar valt natuurlijk ook wat voor te zeggen…

Mijn plan de campagne is om net als bij Lise eerst groente aan te bieden en in een later stadium fruit. Ik weet niet of het hierdoor kwam maar Lise at en eet nog altijd graag groenten. Laten we dat dus ook maar zo aanpakken bij haar kleine broertje. Misschien is het symbolisch gezien wel zo leuk om dan ook met avocado te starten. Ik weet nog dat pompoen en wortel het bij Lise in die eerste fase ook goed deden.

Goh, nu ik er zo over aan het schrijven ben krijg ik zowaar zin om toch met die hapjes te beginnen. Misschien komend weekend al? Het fijne is nu nog dat hij het niet nodig heeft voor de voedingsstoffen, maar dat het puur wennen is. Ik ben zo benieuwd wat hij ervan gaat vinden!

Wanneer begon jij met het geven van de eerste hapjes groente en fruit?

6 Comments

 • Reply Nicole 8 maart 2017 at 06:35

  Hier ook met 4 maanden maar Fay leek er ook echt aan toe.. Snap overigens ook wel een beetje waarom je t wellicht uitstelt. Is toch de laatste keer dat je het eerste hapje geeft 😉

  • Reply Monique 9 maart 2017 at 21:26

   Ja pfff… mag ‘ie niet gewoon voor altijd mijn kleine baby blijven? 😉

 • Reply Essma 8 maart 2017 at 08:14

  Ik begon met 4 maanden, was toen even gestopt en daarna met 4,3 weer verder gegaan. Hij eet nu best goed. Aiden is nu bijna 8 maanden en heeft al behoorlijk wat geproefd. Op aanraden van de kinderarts moest ik hem tussen 4 en 6 mnd zoveel mogelijk laten ‘proeven’ om allergieën te voorkomen. Hij kreeg met 5 mnd een beetje pindakaas ter grootte van een erwt en dat heb ik meerdere keren herhaald. Ook met tomaat, kers, aardbei en ei gedaan. Hij reageert daar goed op. Succes en vooral veel plezier ermee!

  • Reply Monique 9 maart 2017 at 21:27

   Wat slim, die kleine hapjes pindakaas! Heb daar nog niets over gehoord of gelezen maar het klinkt wel logisch. Dankjewel! Je leest vast nog wel wat hij ervan vindt 🙂

 • Reply Iris 9 maart 2017 at 10:46

  Ik kom je blog nu pas tegen, maar ik vind je zoo leuk! Ik ben namelijk ook 31 met een zoontje van okt 13 en een dochter van okt 16, helemaal vergelijkbaar dus, leuk he? Anyway, ik wilde ook nog even wachten met het hapje, maar mevrouw vertoonde gewoon echt de signalen dat ze er aan toe was. Kijken naar mijn eten, smakken als we aan tafel zaten. Dus afgelopen weekend met eeeh, even tellen, 20 weken, de eerste hapjes bloemkool en broccoli gegeven. En de rest in ijsblokjesbakjes ingevroren zodat ik er gemakkelijk een paar kan ontdooien. Morgen zijn de worteltjes aan de beurt.
  Maar het voelt wel raar, is idd waarschijnlijk de laatste keer dat ik eerste hapjes ga geven en de babyfase laten we nu alweer stukje bij beetje achter ons

  • Reply Monique 9 maart 2017 at 21:25

   Wat ontzettend leuk en toevallig Iris! Fijn dat je mijn blog gevonden hebt 🙂 Super dat jullie al zijn begonnen met de hapjes. Klinkt inderdaad alsof jullie dochter er echt aan toe was! Ja dubbel is het he? Maar uiteindelijk ook heel leuk en er komen nog zoveel mooie mijlpalen aan!

  Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.