BABY GEZONDHEID

Heeft mijn baby het ’s nachts niet te warm of te koud?

17 januari 2017

Quinn was net geboren en ik herinnerde het me weer. De onzekerheid die ik had toen Lise nog een kleine baby was. Heeft ze het nu warm of koud? Zou een extra dekentje nodig zijn? En moet ze nu eigenlijk een mutsje op of niet? Ik merkte dat die twijfels bij de tweede niet minder waren. Nu ging ik op onderzoek uit en ontdekte het systeem van de TOG-waarden. 

TOG-waarden, wat zijn dat?

TOG staat voor Thermal Overall Grade en is een aanduiding voor de isolatiewaarde van babytextiel. Aan de hand van de kamertemperatuur, geeft de bijbehorende TOG-waarde je een richtlijn over wat nodig is om je baby veilig en comfortabel te laten slapen. Handig! In principe geldt dat hoe hoger de TOG-waarde van textiel, hoe moeilijker warmte door de stof kan ontsnappen. En hoe lager de waarde, hoe meer warmteverlies er is.

Voor verschillende soorten bedtextiel staan verschillende TOG-waarden. Hierbij wordt uitgegaan van een normale lichaamstemperatuur (tussen 36,5 en 37,5 ℃) en een ideale slaapkamertemperatuur van 18 ℃.

Romper 0.2 TOG
Lakentje 0.2 TOG
Boxpakje/jumpsuit katoen 1.0 TOG
Oude deken (1 laag) 1.5 TOG
Nieuwe deken (1 laag) 2.0 TOG
Inbakerdoeken 0.2 – 2.9 TOG
Zomerslaapzak 0.3 – 1.0 TOG
Winterslaapzak 2.5 – 3.5 TOG
Dekbed 8.0 TOG

In onderstaand schema kun je aflezen welke TOG-waarde hoort bij welke slaapkamertemperatuur:

0.5 TOG – kamertemperatuur boven 26 ℃ – alleen een luier
1.0 TOG – kamertemperatuur tussen 23 en 24 ℃ – luier met laken of luier met romper
2.0 TOG – kamertemperatuur tussen 20 en 22℃ – deken met laken en eventueel romper
2.5 TOG – kamertemperatuur tussen 16 en 19 ℃ – slaapzak, babydeken met laken of overtrek en eventueel romper

Nu zou het natuurlijk ideaal zijn als elk merk en elke winkel netjes aangeeft hoeveel TOG een lakentje, dekentje en slaapzak zijn. Zodat jij kunt bepalen hoe je het bedje zo optimaal mogelijk kunt opmaken aan de hand van de temperatuur in het kamertje. Helaas is de aanduiding van TOG in Nederland nog niet standaard, maar er zijn steeds meer merken en winkels die het bij hun producten vermelden. Zo las ik zojuist dat de waarde van het dekentje van Witlof for kids dat ik sinds kort gebruik 2.0 TOG is.

Twijfel jij weleens of je kindje het te warm of te koud heeft in bed?

Misschien vind je dit ook leuk:

8 Reacties

 • Reactie Patricia 17 januari 2017 at 06:10

  Wat een handig artikel. Ik zet ‘m voor straks alvast bij de favorieten.
  Patricia schreef: Kinderwens en leukemie: ‘Bang dat ik de bevalling niet mee zou kunnen maken’My Profile

  • Reactie Monique 17 januari 2017 at 23:20

   Dank je! 🙂

 • Reactie Nicole 17 januari 2017 at 07:06

  Uhm… ik snap hem niet helemaal haha. Misschien omdat het vroeg is.. maar denk dat ik dit toch te ingewikkeld vind om te gaan rekenen etc. Al ken ik die twijfels wel en zal ik misschien over een paar maanden toch terug grijpen naar dit artikel 😉
  Nicole schreef: Mijn to do list voor de kinderkamerMy Profile

  • Reactie Monique 17 januari 2017 at 23:21

   Haha ik hoop dat ik het niet al te vaag heb omschreven 😉 Maar het komt er gewoon op neer dat je uit moet gaan van de slaapkamertemperatuur en aan de hand daarvan kunt bepalen wat je je baby zo ongeveer zou moeten aantrekken om te zorgen dat hij het niet te warm of te koud heeft.

 • Reactie Vlijtig Liesje 17 januari 2017 at 09:19

  Ik vond het ook vaak lastig. Ik voelde dan altijd maar aan het nekje.
  Vlijtig Liesje schreef: 70 Simpele manieren om geld te besparenMy Profile

  • Reactie Monique 17 januari 2017 at 23:24

   Dat is inderdaad een goede manier om te peilen of je kindje het warm of koud heeft. Helemaal niet zo gek dus!

 • Reactie Essma 17 januari 2017 at 11:33

  Die twijfels hadden wij 5 jaar geleden ook. Toen ben ik zelf gaan zoeken op ’t web. In die tijd werd TOG nog bijna nergens in NL aangeduid helaas. Ik kocht toen via een Engelse webshop (waar deze waarde al wel een standaard was) de eerste slaapzak voor Ophelia (geb in nov) van het merk ‘Purflo’. Deze had de waarde 2.5 en was goed, want in haar kamertje was het altijd rond 18 graden. ’s nachts had ze het gewoon behaaglijk dus. Hier in Frankfurt adviseerden ze ons bij ontslag uit het ziekenhuis na de geboorte van Aiden, om de kamer tussen 16-18 graden te houden. Aiden slaapt nog steeds bij ons op de kamer en daar is het meestal 15 graden. Hij heeft een slaapzak van 3.5 TOG en heeft dan alleen een romper met lange mouwen aan. Dit gaat tot nu toe nog goed.
  Essma schreef: 5x favoriete producten uit de DMMy Profile

  • Reactie Monique 17 januari 2017 at 23:27

   Slim om dan bij een Engelse webshop te bestellen! Ik weet inderdaad dat het daar al langer de standaard is om TOG waarden te vermelden.

  Laat een reactie achter

  CommentLuv badge