Iedereen die mama (of papa) wordt krijgt ermee te maken: de aanschaf van een bedje voor de baby. Maar waar moet je nou eigenlijk op letten als je naar de winkel gaat of een bedje overneemt van iemand anders?
Toen wij voor L een bedje gingen uitzoeken kwamen we er al snel achter dat je dat niet ‘zomaar even’ doet. Bovendien zijn er verschillende manieren om aan een bedje voor je baby te komen. Je kunt dit natuurlijk nieuw kopen in de winkel, maar je kunt een wieg of ledikant ook prima tweedehands aanschaffen. Koop je een nieuw ledikant, dan kun je er vanuit gaan dat deze tegenwoordig aan een aantal strenge wettelijke veiligheidseisen voldoet. Sinds 1990 is namelijk het Warenwetbesluit Kinderbedden en -boxen van kracht. Extra opletten dus als je een ledikant van iemand overneemt dat voor die tijd gemaakt is, of wanneer je kiest voor een wieg want daarop is deze wet niet van toepassing.
Een wieg gebruik je alleen de eerste paar maanden. Na ongeveer drie tot zes maanden, of wanneer het kindje kan rollen, is het raadzaam over te schakelen op een ledikant. Een ledikant kun je gebruiken tot je kindje ongeveer 2,5 jaar oud is.
Waarop te letten bij een wieg?
- Kies een wieg met spijlen of eentje met een opengewerkte structuur aan de zijkanten, zoals een open geweven stof. De afstand tussen de spijlen of diameter van gaten ligt tussen 4,5 en 6,5 cm.
- De wieg is minimaal 27,5 cm diep en maximaal 90 cm lang.
- Zorg voor een goed ventilerende bodem die vlak is en stevig.
- Tussen de bedbodem en zijkanten, hoofd- en voeteneinde zit nergens een gat groter dan 2,5 cm. Tip: een 2 euro muntstuk heeft een diameter van 2,5 cm en mag er dus niet doorheen passen.
- De bekleding is niet van kussenachtig materiaal en zit overal strak en stevig.
- Bij een schommelwieg moet het schommelmechanisme kunnen worden geblokkeerd.
Waar dient een ledikant aan te voldoen?
- Bij voorkeur minimaal 55 cm breed, zodat je kindje voldoende ruimte heeft om te rollen.
- Het liefst vervaardigd uit een harde houtsoort als beukenhout, in elk geval dient het hout splintervrij te zijn.
- De afwerking van het ledikant is glad, zonder uitsteeksels, punten, scherpe randen of schroeven.
- Aan de bovenkant van het ledikant mogen geen uitstekende knoppen zitten waaraan je kindje kan blijven haken.
- De bodem van het ledikant is bij voorkeur een lattenbodem, omdat deze het beste ventileert.
- De zijwanden zijn minimaal 60 cm hoog.
- De afstand tussen de spijlen ligt tussen 4,5 en 6,5 cm en ze moeten doorlopen tot de bodem.
- De meeste ledikanten hebben drie standen. Als je baby alleen nog kan liggen, kun je de hoogste stand gebruiken. Kan hij zitten, verlaag de bodem dan naar de middelste stand. En kan je baby staan, dan moet de bodem naar de laagste stand gezet worden zodat hij niet uit bed valt. In de laagste stand is de minimale adviesafstand 55 cm en in de hoogste stand 20 cm gemeten van de bovenkant van het matras tot de bovenrand van het ledikant
Aandachtspunten voor de aanschaf van een matras
Ook wat betreft matrassen is er een enorme variatie. Kies voor een matras dat stevig is en goed in het ledikant of wiegje past. Qua samenstelling zijn er verschillende opties, bijvoorbeeld schuim of pocketvering. Er zijn ook matrassen die uitsluitend van natuurlijke materialen gemaakt zijn.
Wie zich zorgen maakt over ventilatie kan een speciale toplaag kopen voor op het matras, bijvoorbeeld van het merk Aerosleep. Deze toplaag heeft een ventilerende laag met honingraatstructuur. Wij hebben dit wel gedaan, omdat we er een goed gevoel bij hadden. Echter is niet wetenschappelijk bewezen dat dit soort matrassen de kans op wiegendood verkleint.
Ik hoop dat ik wat duidelijkheid heb kunnen scheppen! In wat voor soort bedje slaapt jouw kindje? En heb je bij de aanschaf ervan bewust rekening gehouden met de veiligheidseisen?
Bron: Stichting VeiligheidNL
Dit artikel is in samenwerking met Emob4kids.
3 Comments
goede tips!
Er zijn best veel dingen om op te letten! Ik zie op de foto ook dat je het bedje ‘kort’ hebt opgemaakt. Dat vond ik het begin altijd zo raar om te doen. Het ziet er een beetje maf uit vond ik altijd.
Ja zeker! Ik vond dat ook zo raar haha, vooral omdat er dan nog zoveel bedje overblijft. Inmiddels gebruikt ze het al bijna helemaal haha.