BABY GEZONDHEID

Flessen schoonmaken, zo doe je dat!

16 september 2019
flessen schoonmaken

Met een baby in huis gaan er op een dag heel wat flesjes doorheen. Wij zijn inmiddels al een tijdje uit de babyperiode, maar ik herinner me nog als de dag van gisteren hoe ik flesjes stond klaar te maken. Na het voeden moeten die flessen moeten natuurlijk goed worden schoongemaakt. Maar hoe doe je dat precies? Waar moet je zoal op letten als het op flessen schoonmaken aankomt?

Flessen schoonmaken

Meteen als je klaar bent met voeden, spoel je het flesje schoon onder koud stromend water. Dit doe je met zowel de fles, de ring als de speen. Gebruik je ook de dop van de fles, dan maak je deze natuurlijk ook schoon. Vervolgens zet je de fles, speen, ring en dop in de afwasmachine. Zorg dat je een programma draait van minstens 55 °C. Een heet sopje is ook prima. Als je de fles met de hand afwast, gebruik dan een speciale flessenborstel. Daarmee kun je de fles en de overige onderdelen op alle plekken bereiken en dus goed schoonmaken.

Na het wassen (met de hand of in de afwasmachine) spoel je alles nog even na onder koud stromend water om eventuele zeepresten en glansspoelmiddel van de afwasmachine weg te spoelen. Daarna zet je alles ondersteboven op een schone doek te drogen. Je kunt er ook een speciaal droogrek voor aanschaffen.

Moet ik de fles ook uitkoken?

Door de fles uit te koken, dood je eventuele schimmels en bacteriën die zich in de fles bevinden. De adviezen over het uitkoken van flessen lopen nogal uiteen. Op de ene website lees je dat je dit moet blijven doen tot je baby zes maanden oud is, andere bronnen zeggen dat je het tot drie maanden moet doen. Doe wat voor jou het beste voelt, maar zorg er in elk geval voor dat je flessen en spenen altijd uitkookt vóór het eerste gebruik. Dit kan in een pannetje kokend water, maar er zijn ook speciale magnetronsterilisators te koop.

Hoe maak jij de flessen van je kleintje het liefst schoon?

Afbeelding flessen afwassen afkomstig van Shutterstock.

Dit artikel bevat affiliate links.
Bedankt voor je support!

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.