BABY OUDERSCHAP PERSOONLIJK

‘En, wanneer komt de tweede?’

9 oktober 2014

Zodra je gaat trouwen of samenwonen voel je ‘m al in de lucht hangen. De vraag die iedereen stiekem beantwoord wil hebben, maar bijna niemand daadwerkelijk stelt. Ben je eenmaal zwanger van je eerste kindje en denk je opgelucht adem te kunnen halen, hangen er opeens hele andere vragen in de lucht. Of je het liefst een jongen of meisje wilt bijvoorbeeld. Of wat je favoriete namen zijn.

ooievaar

Maar van die ene vraag ben je in ieder geval verlost. Tot je kindje de magische grens van ongeveer 9 maanden bereikt en je opeens merkt dat ‘ie weer terug is. Alleen is het dit keer een andere vraag. Namelijk of en wanneer er eigenlijk een tweede komt. Wederom stelt bijna niemand ‘m en heb je het er waarschijnlijk alleen over met je eigen moeder of met andere moeders die zo’n beetje in hetzelfde schuitje zitten.

Wie bij het zien van de titel van dit artikel dacht dat ik groot nieuws heb, zal ik bij deze maar uit de droom helpen. Nee, er is hier nog geen sprake van een tweede. Nóg niet in elk geval, want dat we graag een tweede kindje willen staat zo ongeveer wel vast. Wanneer we er weer voor willen gaan weten we alleen nog niet. Ik vind Lise nu sowieso nog erg klein en hoewel ze een redelijk makkelijk kindje is, heb ik alsnog mijn handen vol.

Ik weet dat het niet helemaal (lees: helemaal niet) realistisch is, maar ik wil een tweede kindje net zoveel aandacht kunnen geven als Lise kreeg toen ze net geboren was. Aan de andere kant heb ik altijd geroepen dat ik een klein leeftijdsverschil zo leuk vind. Al met al voelt het op dit moment alsof we er nog niet klaar voor zijn. Voorlopig genieten we dus nog lekker van Lise en zij van alle exclusieve aandacht die we haar nu nog kunnen geven. Keep you posted!

Hoe ging dat bij jou? Hingen of hangen er net als bij mij mysterieuze vragen in de lucht of juist helemaal niet? En voor de mama’s onder ons ga ik ‘m gewoon stellen: wil jij een tweede, derde, vierde kindje (en wanneer)?

28 Comments

 • Reply iooon 9 oktober 2014 at 06:08

  Ik heb nooit vragen gehad. En vooral heel verbaasde reacties toen we bekend maakten dat ik zwanger was/ben omdat schijnbaar niemand verwacht had dat wij kinderen wilden. Maar ik kan me wel voorstellen dat de vraag erg vervelend kan zijn, en zeker ook wanneer de tweede komt op een moment dat je nog vol op went aan de eerste.

  • Reply Monique 9 oktober 2014 at 21:04

   Wel echt een verrassing in dat geval! Ik stel de vraag zelf nooit aan anderen omdat ik weet dat het vervelend of zelfs pijnlijk kan zijn (het heeft bij mij bijna anderhalf jaar geduurd voordat ik zwanger was).

 • Reply Joyce 9 oktober 2014 at 09:48

  Haha wij hebben die vraag nooit gehad. Mensen dachten dat wij pas voor een tweede zouden gaan als Robert zijn opleiding klaar was. Wij vonden dit te lang duren, dan zal Aron al 6 jaar zijn. Wij besloten om het dus eerder te doen 🙂 Er zit straks 4 jaar en 3 maanden tussen, en dat is echt genoeg 🙂

  • Reply Monique 9 oktober 2014 at 21:05

   Mooi leeftijdsverschil lijkt me! Zeker omdat Aron nu al wat zelfstandiger is 🙂

   • Reply Joyce 9 oktober 2014 at 21:43

    Ja absoluut, het besef is zo goed! Ik vind dit misschien wel het mooiste leeftijd verschil. Ook om straks mijn aandacht te verdelen. Aron gaat overdag naar school, dan heb ik alle tijd voor de baby en zodra Aron thuis is kan ik hem de aandacht geven die hij verdient. Met een voeding en een luier tussendoor natuurlijk.

 • Reply Minke 9 oktober 2014 at 12:14

  voor dat ik zwanger was wel eens die vraag gehad. Toen zei ik altijd dat het over een paar jaar wel zou kunnen gebeuren, maar dat we nu nog te veel plannen hadden. Wat ze niet wisten was dat ik toen al gestopt was met de pil…. Je hoeft niet alles te zeggen toch? haha.

  Nu ook wel weer gehad, eerst wilde ik echt geen tweede kindje door minder fijne ervaringen bij de bevalling. Nu zou ik wel een tweede willen, we wachten nog even zodat Luca wat ouder is. Maar we willen ook weer niet te groot leeftijdsverschil. Dus wie weet ergens in 2016 ofzo haha.

  • Reply Monique 9 oktober 2014 at 21:09

   Ik vind ook zeker dat je niet alles hoeft te zeggen nee. Zeker in dit geval! Als je ‘bezig’ bent en het lukt niet dan is het alleen maar heel vervelend als veel mensen op de hoogte zijn. Wat naar trouwens dat je geen prettige bevalling hebt gehad. Ik duim voor je dat het de volgende keer beter gaat!

   • Reply Minke 11 oktober 2014 at 13:12

    Bedankt! Dat komt vast goed. Van ervaringen leert men zullen we maar zeggen. En bij een eerste weet je niet goed wat je overkomt en luister je toch naar de ‘deskundigen’ die bij je bed staan. Nu zou ik veel meer naar mezelf luisteren. 🙂

 • Reply Marijke 9 oktober 2014 at 13:12

  Ja hoor veel vragen gehad. En toen iedereen zich er eindelijk bij neer had gelegd dat er geen tweede kwam, kwam er een tweede. 5,5 jaar leeftijdsverschil. En ik vind het heerlijk. Ruim de tijd voor beiden en allebei in een andere fase.

  • Reply Monique 9 oktober 2014 at 21:10

   Haha, dat is wel een leuk verrassingseffect. En een wat groter leeftijdsverschil heeft ook zeker z’n voordelen.

 • Reply Gwen 9 oktober 2014 at 13:17

  Wat onwijs irritant zeg! Hier niet gehad, op grappende vragen van vriendinnen na, maar dat was meer omdat we het onderling al vaak over een 2e hadden en hun kindjes ietsje ouder zijn dan Olivia. Inmiddels zijn zij bevallen ik dus bijna haha. Hier kriebelde het vanaf 6mnd en wilden we het vanaf dat ze 11mnd was, maar was ik helaas pas in haar 18e maand zwanger. Blijkt dus toch niet te plannen. Lekker nog genieten van Lise, jullie zijn nog jong genoeg! Als het goed voelt, voelt het goed en dan komt het vanzelf zeg maar 🙂

  • Reply Monique 9 oktober 2014 at 21:13

   Haha ja vriendinnen onder elkaar moeten dat soort dingen gewoon kunnen bespreken vind ik. Je hebt het inderdaad niet voor het zeggen, dat vind ik er ook het lastige aan. Zeker omdat het bij ons de eerste keer ook lang geduurd heeft. Maar genieten van Lise doen we sowieso 🙂

 • Reply Sabrina 9 oktober 2014 at 13:17

  Ik was al zwanger van de tweede toen Ayla 5 maanden oud was. Helaas ging dat fout en zit er dus een iets groter gat tussen onze kids dan we gewild hadden (22 maanden i.p.v. 14 maanden). En toch… Ze zijn nu 6 en 8 en hebben heel veel aan elkaar. Soms vechten ze elkaar de keet uit, maar ze kunnen ook geweldig fijn samen spelen. Ik denk dat het niet veel uitmaakt hoe veel tijd er tussen zit, we zijn blij dat ze er zijn!

  • Reply Monique 9 oktober 2014 at 21:27

   Volgens mij heb je dat wel ooit verteld ja, maar wist niet dat het zo snel alweer raak was. Ik scheel zelf 2 jaar met mijn broertje en heb dat ook altijd een fijn leeftijdsverschil gevonden.

 • Reply Inge 9 oktober 2014 at 14:02

  De vragen begonnen bij mij vooral toen ik een paar weken zwanger was van mijn tweede, maar het nog niet verteld had en het ook nog niet van plan was om het te vertellen. Of bij mensen waarmee je minder contact hebt: de typische vragen: hoe is het op het werk, hoe is het met de kleine en wanneer komt de tweede. Naar een eerste werd bij ons weinig gevraagd omdat ze niet hadden verwacht dat ik een bewust jonge moeder wou zijn. Maar dan kwam wel de vervelende vraag of het wel gewenst was.

  • Reply Monique 9 oktober 2014 at 21:37

   Dat lijkt me lastig! Ik denk dat ik het dan meteen zou verraden haha. Oei die vraag is inderdaad vervelend en ook kwetsend.

 • Reply Deirdre 9 oktober 2014 at 20:09

  Wij kozen voor een leuke leeftijdsverschil. Er zit 3 jaar en 2 maanden verschil tussen A en M, ik vind het een mooi leeftijdsverschil!

  • Reply Monique 9 oktober 2014 at 21:37

   Wat fijn dat dat is gelukt en nu ook blijkt dat het een leuk leeftijdsverschil is!

 • Reply Mieke 9 oktober 2014 at 20:51

  Oh echt hè, deze en andere vragen op dit gebied vind in zo erg. Alsof je iemand verantwoording schuldig bent. En sommige mensen beseffen ook niet hoe kwetsend dergelijke vragen kunnen zijn.
  Zelf kregen wij ook dergelijke vragen. En soms nog. Maar mijn directe familie en beste vriendin zijn de enigen met wie ik dit soort dingen bespreek.

  • Reply Monique 9 oktober 2014 at 21:39

   Ben het helemaal met je eens Mieke. Meestal wordt de vraag als half grapje verpakt, maar dat maakt het niet minder erg. Omdat ik weet hoe vervelend het kan zijn stel ik dit soort vragen daarom nooit uit mezelf.

 • Reply Ralph 10 oktober 2014 at 08:07

  “De vraag die daadwerkelijk niemand stelt”. Nou bij ons ging dan anders hoor. Toen we gingen trouwen stelde de ambtenaar van burgerlijke stand tijdens de huwelijksvoltrekking gewoon doodleuk die vraag 😉

  • Reply Monique 12 oktober 2014 at 22:54

   Jeetje, die durft! En wat was jullie antwoord? 😉

   • Reply Ralph 14 oktober 2014 at 10:00

    Ik deed het af met een grapje. En ja, we hadden hem absoluut niet verteld dat we al gestopt waren met de pil. En we konden destijds niet weten dat een paar weken later al Idske zwanger werd.

 • Reply Joyce 10 oktober 2014 at 08:14

  Voor ik zwanger was van Luuk werd er eigenlijk niet naar gevraagd. Wel hebben we verteld bezig te zijn toen een vriend van ons vertelde dat ze een kindje verwachtten.
  Hij heeft vervolgens elke week daarna gevraagd of het al raak was, zo frustrerend. Gelukkig hoefden we niet lang te wachten en was het 2 maanden later raak.

  Over een mogelijke tweede ben ik redelijk open. Mensen vragen me of ik na zo’n zware zwangerschap überhaupt nog wel kinderen wil. Ik zeg dan ja, de wens is er absoluut. Maar waar ik er eerst zeker 3 wilde, heb ik dat al bijgeschroefd naar 2. Maar ik vertel ook dat ik een enorme drempel over zal moeten om nog eens zo’n zware zwangerschap te hebben.

  Ik hoop daarmee duidelijk te zijn dat ze ons wat kinderwens betreft met rust laten. Vooral omdat ik bang ben dat er voor we er echt voor gaan, nog wel het een en ander aan ziekenhuis ellende vooraf zal gaan. En daar hoef ik niet steeds mee geconfronteerd te worden 🙂

  • Reply Monique 12 oktober 2014 at 22:56

   Heel begrijpelijk Joyce! Niet niks als je zo’n zware zwangerschap achter de rug hebt en niet weet hoe het een volgende keer zal gaan.

 • Reply Omagazijn 10 oktober 2014 at 22:00

  Hele herkenbare vraag. En behoorlijk irritant. Mijn antwoord was en is altijd: ‘alles op z’n tijd!’ De meeste mensen snappen die hint prima 🙂

 • Reply Tamara 11 oktober 2014 at 18:01

  Hier inderdaad ook nog weleens de vraag. heel snel eigenlijk al. Bij R hadden ze eigenlijk nooit bedacht dat hij nog een kind zou krijgen. Maar dat komt mede doordat hij toch een tikje ouder is.

  • Reply Monique 12 oktober 2014 at 23:07

   Dat was dus best een verrassing voor veel mensen. Leuk!

  Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.