BABY LIFESTYLE

Een kraamfeest organiseren (mijn tips!)

15 november 2016

kraamfeest organiseren

Afgelopen zondag hielden wij een kraamfeest voor onze families, ter ere van de geboorte van Quinn. Bij Lise kozen we ervoor een kraamfeest in twee delen te doen, een voor familie en een voor vrienden. Nu hebben we dus alleen de familie in één keer laten komen. Hoe was het? En wat zijn mijn tips voor als je er zelf over denkt een kraamfeest te organiseren?

Zaterdag overdag en ’s avonds zijn we op ons gemak de woonkamer gaan versieren en zorgden we dat zoveel mogelijk spullen al klaarstonden voor de volgende ochtend. De eerste mensen verwachtten we namelijk om 10:00 uur al en uit ervaring wisten we dat we al druk genoeg zouden zijn met zorgen dat iedereen op tijd met een gevulde buik en fris en aangekleed beneden zou zijn.

Hapjes en drankjes

Een feestje zonder wat te eten en te drinken kan natuurlijk niet. Koffie en thee waren geregeld, we zetten een kan ranja voor de kinderen klaar en hadden nog wat sapjes in de koelkast. Wat hapjes betreft is er maar één ding dat ik de avond van tevoren heb gemaakt. Namelijk kleine negerzoentjes met blauwe en witte muisjes erop. Verder stonden er beschuiten klaar die de mensen zelf met boter en muisjes kon beleggen en hadden we bij HEMA mini fototompouces besteld met (uiteraard) een foto van Quinn erop.

kraamfeest5

De rest van de hapjes was kant-en-klaar: chocoladeflikken met muisjes, zoute stengels en kaasstengels. Het ‘nadeel’ van een jongens kraamfeest is dat er weinig snoepgoed bij reguliere supermarkten te koop is met een blauwe of bijvoorbeeld mintgroene kleur. Organiseer je een kraamfeest voor een meisje dan heb je wat dat betreft veel meer mogelijkheden. Denk aan roze koeken, roze spekjes, vruchtenhartjes, etc.

kraamfeest2

Bediening

Iets waar ik vooraf niet helemaal bij stil heb gestaan, is dat veel mensen tegelijk binnenkomen en je daardoor snel het overzicht kwijtraakt wie al wat te drinken en een gebakje heeft gekregen en wie nog niet. Doordat mensen vragen hoe het gaat, je meteen hun cadeautje overhandigen en het natuurlijk wel zo leuk is als je dat meteen uitpakt, schiet het inschenken van drankjes en het aanbieden van gebak er dan snel bij in. Gelukkig sprongen M en mijn ouders hier handig op in en zorgden zij dat niemand werd overgeslagen als het om eten en drinken ging. Dat was heel fijn!

kraamfeest3

Kraamfeest tips

Met het kraamfeest vers in het geheugen is er een aantal dingen waarvan ik denk dat ze je kunnen helpen als je zelf graag een kraamfeest wilt organiseren. Ik zet ze bij deze voor je op een rij:

 • Laat het feest niet te lang duren – Wij kozen voor een tijdsbestek van drie uur (van 10:00 uur tot 13:00 uur) en dat was wat mij betreft precies lang genoeg.
 • Bedenk goed hoeveel tijd je nodig hebt om zo’n feest aan te kunnen – Eerlijk gezegd vond ik het achteraf wat snel, binnen twee weken na de bevalling. Maar het hangt er natuurlijk helemaal van af hoe je je voelt. Dat kun alleen jij bepalen. Bij twijfel zou ik het altijd wat later plannen. Bijvoorbeeld een week of vier na de bevalling.
 • Maak het jezelf niet te moeilijk wat hapjes/drankjes betreft – Je kunt natuurlijk tig verschillende hapjes bedenken die je zelf maakt. Heel leuk! Maar vergeet niet dat je net een baby hebt gekregen en het waarschijnlijk al druk genoeg hebt. Om stress te voorkomen kozen wij zoveel mogelijk voor kant-en-klare hapjes.
 • Bekijk goed wie je wil uitnodigen en voorkom grote drukte – Bij Lise’s kraamfeest hadden we een hele grote groep mensen uitgenodigd. Een te grote groep, bleek achteraf. Dit keer hebben we ervoor gekozen enkel de familie uit te nodigen. Onze vrienden en kennissen komen gewoon op kraamvisite. Ik denk dat er uiteindelijk zo’n 30 man op het feest waren en niet eens allemaal tegelijk. Dat was goed te doen.
 • Vraag iemand je te helpen met het rondbrengen van drankjes en gebak – Zoals ik al schreef pakten mijn ouders en M dit uit zichzelf op, maar het is denk ik verstandig dit vooraf even met iemand te bespreken. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen alles voor de mensen klaar te zetten en ze duidelijk te maken dat het zelfbediening is.
 • Zorg dat zoveel mogelijk de avond van tevoren klaarstaat – Dit was in ons geval echt noodzakelijk. Als we alles dezelfde ochtend nog hadden moeten doen hadden we het never nooit gehaald. Zorgen dat alles de avond tevoren klaar staat geeft rust!
 • Vergeet niet iedereen even te spreken – Het bezoek komt om de baby te bewonderen, maar wil natuurlijk ook de kersverse ouders even gesproken hebben. Waarschijnlijk doe je het automatisch al, maar zorg dat je iedereen in elk geval even gesproken hebt.
 • Houd de baby zoveel mogelijk zelf vast – Een pasgeboren baby krijgt op een dag heel wat prikkels te verwerken. Dat is normaal al zo, laat staan als de baby drie uur lang continu van hand tot hand gaat. Je moet hierin je eigen keuzes maken, maar ik vond het persoonlijk prettiger Quinn zoveel mogelijk zelf vast te houden. Je kunt er eventueel ook voor kiezen de baby bij je te dragen in een draagdoek of -zak, zodat hij zich kan afsluiten van een teveel aan prikkels.

Heb jij ook weleens een kraamfeest gehouden? Zo ja, wat is jouw ultieme tip?

15 Comments

 • Reply Nicole 15 november 2016 at 06:34

  Wij wilden dat bij Fay ook maar door omstandigheden niet gebeurd… Vier weken naderhand lijkt me ook fijn al zal er dan al veel kraambezoek zijn geweest. Sowieso de familie zou ik al kennis hebben laten maken.

 • Reply Olga // Daar Was Eens 15 november 2016 at 07:13

  Ik heb geen speciaal feest gegeven, maar mensen gewoon op bezoek laten komen. Dat vond ik toen goed, maar misschien zou ik het nu een tweede keer anders doen. Maar dan ga ik er ook vanuit dat ik een partner heb met nog meer familie en vrienden erbij. Dan is het vast leuker dan wanneer je alles meteen alleen moet doen.

 • Reply Loes Johanna 15 november 2016 at 08:54

  Wat een fijne tips, die ga ik zeker bewaren. Wij zijn nog aan het twijfelen wat we straks willen gaan doen, dus dit is zeker handig.

 • Reply Charlotte 15 november 2016 at 09:32

  Ik ben ook nog aan het nadenken of het dit keer een kraamfeest gaat worden. Maar wij zouden het dan wel wat groter aanpakken. Dan wil ik het in de Hoeve houden (met bediening haha) maar de datum bepalen lijkt me zo lastig!

 • Reply Essma 15 november 2016 at 09:46

  Bij onze dochter (inmiddels 5) hebben we de mensen laten komen wanneer ze wilden. Achteraf gezien niet zo’n goed idee. Bij ons zoontje (13 juli ’16) wilden we een kraamfeest, maar dat is er niet meer van gekomen. In week 38 van mijn zwangerschap, was namelijk op het laatste moment een geplande keizersnede de ‘boosdoener’ geweest. Het herstel nam veel tijd en energie in beslag waardoor ik geen behoefte had aan een borrel of een feest. Leuke foto’s van je feest….en dapper vind ik je zeker om zo snel al een party te geven 😳!

 • Reply Shirley 15 november 2016 at 09:53

  Met Skyler hadden we gewoon kraambezoek, en dan héél erg verspreid. Ik zie het niet zo zitten om twee weken na de bevalling al zoveel mensen om me heen te hebben haha. Dus volgende keer gewoon weer lekker de kraambezoek verdelen en geen kraamfeest hier. Ziet er trouwens wel heel erg leuk uit!

 • Reply Bregje 15 november 2016 at 14:35

  Oh wauw, na twee weken had ik dat nog niet aangekund 😁 Wij hebben al het bezoek los laten komen, weet niet of ik weer daarvoor zou kiezen als ik het over mocht doen.

  Leuk die tompoesjes! 💙

 • Reply Nicole 15 november 2016 at 14:49

  Wij hebben met Spencer gewoon thuis vaak kraambezoek gekregen. Op zich lijkt een kraamfeest me wel handig want dan heb je alles gehad. De familie van mijn man is echter zo groot dat we een buurthuis ofzo zouden moeten afhuren.

 • Reply Debbie 15 november 2016 at 15:02

  Wat leuk zo,n kraamfeest. Ik mag al blij zijn als ik straks een gewone kraamweek ga krijgen, want met Daan zaten we in het ziekenhuis nog een tijd. Dus hopelijk krijg ik straks wel meer kraambezoek met deze baby, want ook ik wil wel heel graag pronken met mijn kleintje straks.

 • Reply Lieke 15 november 2016 at 17:28

  Heel erg leuk georganiseerd. Vooral die gebakjes met die foto’s zijn leuk.

 • Reply De Dotties 15 november 2016 at 21:19

  Wat zien die hapjes er lekker en vrolijk uit zeg! Het lijkt alsof het echt heel gezellig was.

 • Reply Jessica 15 november 2016 at 22:45

  Ziet er leuk uit wat je geregeld hebt! Ik denk, weet eigenlijk wel zeker, dat wij het gewoon houden bij kraambezoek. Ik vind het veel te leuk om met iedereen in privé te kunnen praten.

 • Reply Lees mee #4: mijn favoriete blogs van afgelopen week - Lotus Writings 25 december 2017 at 11:19

  […] maar ik kan me best voorstellen dat anderen graag een kraamfeest organiseren. Zo ook Monique. In dit blog vertelt ze hoeveel voorbereidingen ze diende te treffen én natuurlijk waar je allemaal aan moet […]

 • Reply Ilse 9 mei 2020 at 07:30

  Hoe deed je dat dan met direct naaste familie zoals jullie ouders? Kwamen die al eerder op kraamvisite?

  • Reply Monique 11 mei 2020 at 09:41

   Ja die zijn inderdaad eerder al langs gekomen. In het ziekenhuis zelfs al. Die wilden we niet zo lang laten wachten 🙂

  Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.