BABY ER OP UIT

Een dagje strand of zwembad met je baby – Tips!

10 juni 2014

dagje strand of zwembad met je baby

We hebben al een tijdje flink mazzel met het heerlijke zomerweer. Temperaturen van boven 25 graden zijn geen uitzondering meer. Verkoeling is op warme dagen vaak meer dan welkom. Een dagje strand of zwembad met je baby is niet alleen leuk en gezellig, maar kan ook nog eens heerlijk verkoelend zijn. Het is alleen wel verstandig met een aantal zaken rekening te houden.

Wij gingen maandag een dagje met Lise naar een zwemplas in de buurt. Hoewel ik vooraf mijn twijfels had of het wel goed zou gaan, ging het prima en hebben we alledrie een heerlijke dag gehad! Meestal leer je het meeste van dit soort ervaringen door ze gewoon eens te ondernemen en dus heb ik een aantal tips voor jullie als het gaat om een dagje strand/zwembad met je baby.

Tip 1: Smeer je kleintje goed in
Oke, deze lijkt misschien voor de hand liggend, maar wordt nog veel te vaak overgeslagen. Het is zo ongelooflijk belangrijk om je kindje met een hoge factor zonnebrandcrème in te smeren. Ook als je in de schaduw blijft en zelfs door kleertjes heen kan de zon het tere babyhuidje beschadigen. Wij smeerden met de zonnebrandcrème van Lovea in factor 50.

Tip 2: Zoek een schaduwrijke plek of creëer zelf schaduw
Baby’s onder de 6 maanden dien je helemaal uit de zon te houden. Toch vind ik het voor oudere baby’s en dreumesen net zo min verantwoord om (lang) in de zon te zijn. Bomen leveren altijd veel schaduw en verkoeling. Wij kozen daarom voor een plekje onder een grote boom. Ben je op het strand, zorg dan voor een parasol om zelf schaduw te creëren. Er zijn ook speciale babytentjes te koop die je baby tegen de zon beschermen. En moet je toch in/door de zon met je baby, zet hem dan altijd een petje of zonnehoedje op.

Lees ook: Een hitteplan voor je baby of peuter

Tip 3: Trek een zwemluier pas aan net voor je baby het water in gaat
Wij hadden Lise thuis een zwemluier aan gedaan, omdat ze misschien ook wel even het water in zou gaan… Fout! Zwemluiers zijn ervoor gemaakt ontlasting op te vangen als kindjes in het water zijn. Maar ze nemen nauwelijks vocht op. Kwam ik achter toen ik Lise op schoot had en ineens iets warms op mijn benen voelde… We hebben haar snel verschoond en maar een gewone luier aan gedaan. Ze is het water trouwens niet meer in geweest, want dat was voor haar veel te koud.

Tip 4: Ga niet slapen als je kindje slaapt
Lise besloot ’s middags lekker een dutje te doen. Het leek toen voor M en mij heel verleidelijk om ook onze ogen even dicht te doen, maar dat kun je dus echt niet doen! Om beurten even meedutten kan natuurlijk best, maar zorg er altijd voor dat iemand ‘de wacht houdt’. Je moet er toch niet aan denken dat je ligt te slapen en er wat met je kindje gebeurt…

Tip 5: Kijk eerst naar je kind en dan pas naar jezelf
Natuurlijk is het belangrijk dat iedereen die mee is een leuke dag heeft. Maar heeft je baby het niet naar zijn zin, dan is er maar één mogelijke oplossing: naar huis gaan. Een baby kan het nog niet met woorden duidelijk maken, maar merk je dat hij er genoeg van heeft, ga dan lekker naar huis en kom een volgende keer weer terug. Lise vond het gelukkig allemaal prima, maar we besloten voor haar derde fles naar huis te gaan, zodat ze thuis de fles kon krijgen en daarna nog even een dutje kon doen in haar eigen bed. Dat slaapt toch een stuk lekkerder dan een handdoekje op het gras 🙂

Ben jij weleens een dagje met je baby naar het zwembad of strand geweest? Hoe was dat? En wat heb jij daarvan geleerd? Laat het me weten in een reactie!

9 Comments

 • Reply Esther 10 juni 2014 at 15:49

  Wij zijn toevallig afgelopen pinksterweekend 3 dagen aan het strand geweest met onze 8 maanden oude baby. Hij is sowieso erg makkelijk mee te nemen, dat hebben we vanaf het begin gedaan. Ook wij hebben Ruben continu in de schaduw gehad en meerdere keren met factor 50 ingesmeerd. Zodra hij buiten de schaduw kwam, deden we een hoedje op.
  We hadden een kleed meegenomen en een wipstoel. Wat waren we blij dat we de wipstoel op het laatste moment nog hadden meegenomen. Een baby wil niet alleen maar liggen of op schoot zitten (althans Ruben niet). Hij kroop direct het kleed af en stopte het zand in zijn mond en op schoot vindt hij maar saai, dus dat houden wij niet lang vol. In de wipstoel is hij in slaap gevallen en dan konden wij mooi even relaxen :-). Daarnaast hadden we extra water mee voor hem, zwemluiers, veel hydrofielen en speelgoed. We hebben alle dagen genoten!

  • Reply Monique 17 juni 2014 at 11:33

   Slim zeg, van die wipstoel! Dat ga ik onthouden voor als wij een weekje naar Zeeland gaan. Lise kan dan ook al kruipen waarschijnlijk.

 • Reply Nicole 10 juni 2014 at 21:33

  Wij nemen Fay overal mee naar toe dan leert ze op verschillende plekken slapen.. Maar zijn nog niet naar een zwembad ofzo geweest… Goede tips trouwens!

 • Reply Mieke 10 juni 2014 at 22:08

  Heerlijk, zo’n middagje aan de plas. Fijne foto’s!
  Wij gaan vaak naar het strand met de meisjes. Wat mij opvalt is dat ik de laatste tijd veel baby’s zie zonder hoedje oid op. Onbeschermde hoofdjes in de felle zon, daar krijg ik altijd kippenvel van. Ondanks de hoge temperaturen van de afgelopen dagen.
  Verder zorgen wij ook altijd dat ze extra vocht binnenkrijgen. Veel water drinken of een waterijsje of extra fruit eten.

  • Reply Monique 17 juni 2014 at 11:35

   Ben echt jaloers dat jullie zo dicht bij het strand wonen. Ik zou er dan ook vaak heen gaan! Inderdaad veel onbeschermde hoofdjes gezien ja, onbegrijpelijk! En extra vocht is zeker ook belangrijk op warme dagen 🙂

 • Reply Monique 14 juli 2016 at 11:44

  Hoi! Ik ben monique!
  Onze kleine is 8,5mndn en nu voor het eerst een weekendje naar het strand geweest.
  Maar slapen.. Ho maar.. Krijsen geblazen😁
  In zo’n babytentje, onder de parasol.. Maar nee meneer wilde niet. In bed of wandelwagen (lees wandelend) geen probleem normaal gedproken. We hebben ons maar omgedraaid.
  Gistermiddag in de wandelwagen (stilstaand) bij een vriendin geprobeerd, maar nee hoor.. Meneer wilde niet☺️.
  Tips hoe ik dit kan oplossen?? Maak me nu al druk over de zomervakantie😁😁

  Groetjes monique

  • Reply Monique 14 juli 2016 at 13:47

   Wat heerlijk, een weekendje naar het strand met de kleine. Wel lastig dat hij niet wilde gaan slapen. Misschien zou je hem in een draagdoek of draagzak kunnen doen en een stukje over het strand wandelen tot hij slaapt? Het lijkt erop dat hij beweging nodig heeft om in slaap te kunnen vallen. Hoe gaat het eigenlijk als je gewoon thuis bent? Waar slaapt hij dan overdag? Komt vast goed hoor, die vakantie!

 • Reply Richelle 10 november 2017 at 17:46

  Wij nemen elk jaar een zwembadje mee voor naar het strand. Dit is een speciaal zwembadje dat je kan meenemen. Het zit in een handige tas en je vouw het gewoon uit elkaar en vul het met water en klaar ben je! Dan nog een parasol erboven en je heb er een middag plezier van. Ik heb het bij zwembadenwebshop gehaald.

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.