BABY PERSOONLIJK

De verschrikkelijke huisvrouw

18 juni 2014
huishouden

Bron: Someecards.com

Ik ben helemaal niet slordig aangelegd en kan eigenlijk heel slecht tegen een vies huis. Toch moet ik bekennen dat het huis nog nooit zo ‘vies’ is geweest als de afgelopen zeven maanden. Juist, sinds mijn liefste meisje Lise er is. Ik had van tevoren niet verwacht dat ik het zo lastig zou vinden tijd vrij te maken voor het huishouden.

Oke, de dingen die schoon moeten zijn en die in het oog springen als er mensen langskomen, zijn dat wel. Dat lukt me dan nog net. Maar ik heb eigenlijk continu het gevoel dat ik achter de feiten aan loop. Heb ik de bovenverdieping gestofzuigd, kom ik erachter dat het beneden ook wel weer eens tijd is. En denk ik eindelijk bij te zijn met de was, komt het er een paar dagen niet van een was te draaien en loop ik weer hopeloos achter. En wanneer had ik de bedden ook alweer verschoond? Grrr…

Het lijkt wel of het huishouden in mijn hoofd verschoven is van een derde naar een tiende plek op mijn prioriteitenlijstje sinds Lise er is. Natuurlijk, zij is het allerbelangrijkst en het kost me gelukkig nauwelijks moeite om voor haar alles in orde te hebben (cadeautje van Moeder Natuur?). Dan zijn er nog de boodschappen en die doe ik ook meestal wel op tijd (afgezien van die paar keer dat ik M vraag uit zijn werk even langs de supermarkt te gaan).

‘Maar dan doe je het huishouden toch als Lise slaapt?’, hoor ik je denken. Ik schreef immers gisteren nog dat Lise op een dag best veel slaapt. Tja, die uurtjes gaan toch grotendeels naar mijn studie, mijn blog en mijn YouTube-kanaal. Als Lise ’s avonds in bed ligt is eigenlijk het enige moment op de dag dat ik echt tijd heb voor mezelf. Dat ik kan gaan sporten, een serie kan kijken, afspreek met een vriendin of op de bank plof. In mijn ogen geen geschikt moment voor het huishouden.

Misschien ben ik wel te streng voor mezelf. Wil ik alle balletjes in de lucht houden, maar is dat simpelweg onmogelijk. Of is het toverwoord ‘structuur’ en moet ik gewoon een schema maken, streng zijn voor mezelf en elke dag een klein beetje doen zodat het een beetje op orde blijft?

Hoe doe jij dat, de combinatie gezin, werk en huishouden? Ik hoor graag jouw tips en handigheidjes waarmee het voor mij iets makkelijker wordt. Ik ben sowieso van plan er wat meer vastigheid in aan te brengen. Elke dag een was draaien bijvoorbeeld. En op een vaste dag in de week alle bedden verschonen. Binnenkort een update over hoe het ervoor staat. Meteen een goede stok achter de deur om ermee aan de slag te gaan.

8 Comments

 • Reply Mieke 18 juni 2014 at 21:57

  Ja, lastig te combineren he. Dat vind ik ook.
  Maar ook dat wordt makkelijker als ze wat groter zijn. Merk ik. Dan kunnen ze wel even zelf spelen terwijl je stofzuigt of vinden ze het leuk om te “helpen”.
  Ik haal altijd de stofzuiger door het huis zodra de jongste in bed ligt. Dan valt ze met het geluid in slaap en wordt ze er niet meer wakker van. Werkt hier goed.
  De was doe ik heel gestructureerd, ik heb vaste wasjes op vaste dagen. Klinkt misschien dwangmatig, maar het is voor mij een manier om het goed bij te kunnen houden. Ik werk drie dagen, dus op die dagen kan ik niet wassen.
  Bedden verschonen doen we ook op een vaste dag, die hangt samen met mijn wasschema. Klinkt misschien ingewikkeld, maar dat is het juist niet.

  • Reply Monique 19 juni 2014 at 10:52

   Ik verwacht inderdaad dat het makkelijker wordt als ze wat groter is. Op zich kan ze zich al vrij goed vermaken alleen hoor, maar ik geef op die momenten gewoon geen prioriteit aan het huishouden 😉 Slim om te stofzuigen als je ze net in bed hebt gelegd, dat ga ik hier ook eens proberen! En wassen op vaste dagen is ook een goeie, zeker als je werkt en op die dagen niet kan wassen. Bedankt voor je tips. Je hebt er in elk geval al veel meer structuur in zitten dan ik!

 • Reply Nicole 18 juni 2014 at 23:04

  Haha schreef ook een soort gelijk blogje laatst.. heb helaas niet echt tipa gekregen, jij hopelijk wel!

  • Reply Monique 19 juni 2014 at 10:53

   Ja het houdt ons wel bezig he, dat huishouden. Mieke hierboven heeft wel wat slimmigheidjes. Misschien heb jij er ook wat aan?

 • Reply Sabrina 19 juni 2014 at 20:53

  Mijn kids zijn nu 6 en 7 en op die leeftijd is het ook een stuk gemakkelijker. Toen ze een paar jaar jonger waren vond ik het juist moeilijker, ze hadden je meer nodig en speelden nog niet zo goed (en/ of lang) alleen. Nu kunnen ze zichzelf al een hele tijd goed bezighouden (lang leve de loombandjes!!!) En heb ik ondertussen tijd voor van alles. Van de schema’s ben ik nooit geweest, als het nodig was, deed ik het en anders besteedde ik mijn tijd op een andere manier (voor mij) nuttig. Zo doe ik het eigenlijk nog. Morgen heb ik een vrije dag en die is als volgt ‘gepland’: Eerst naar de tandarts om 9.00 uur (brrrrrr….), daarna lekker aan de computer met een kopje Wiener tot 10.00 uur, en ergens vandaag de kledingkasten van de kinderen uitzoeken. Tadaa! 🙂 Doe ik meer, dan doe ik meer. Doe ik alleen dit: ook goed. 🙂 Hier had je vast niks aan… 🙂 Lol.

  • Reply Monique 19 juni 2014 at 22:24

   Heb er altijd wat aan hoor! Ik vraag me trouwens ook af of een schema in mijn geval wel gaat werken. Er hoeft dan maar iets anders te lopen en het schema klopt niet meer. Ben bang dat het me meer ergernis oplevert dan dat het structuur biedt.

   Sterkte bij de tandarts morgen! 😉

 • Reply Tamara 30 juni 2014 at 12:34

  Hier ook een slechte huisvrouw. Daarbij was ik altijd al goed in rommel maken, nu nog meer. Zoë slaapt overdag maar weinig en niet langer dan 3 kwartier aan een uur dus ik kom er ook slecht aan toe. Paar weekjes geleden echt samen met mijn mams een schoonmaak dagje ingelast voor de keuken en badkamer. Dat was erg fijn!

  • Reply Monique 30 juni 2014 at 19:10

   Fijn te lezen dat ik niet de enige ben! Inderdaad lastig als Zoë overdag maar weinig slaapt. Lise is echt een slaapkopje (slaapt in totaal wel een uur of 4 overdag verdeeld over 3 slaapjes) dus ik kan dat argument helaas niet aanvoeren. Heel fijn als je moeder dan een keertje kan komen helpen om de boel goed schoon te maken. Dat ga ik hier ook maar eens voorstellen 😉

  Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.