BABY

Darmkrampjes bij je baby – wat kun je doen? (+winactie!) *

24 mei 2019
baby met darmkrampjes drinkt uit speciale fles

Een van de vervelendste dingen waar ik als jonge moeder mee te maken kreeg waren de darmkrampjes bij mijn baby. Van de krampjes zelf had ik natuurlijk geen last, maar het was des te pijnlijker om aan te moeten zien hoeveel last mijn kleintje er van had. Gelukkig kun je als ouder een aantal dingen doen om de kans op darmkrampjes zo klein mogelijk te maken. En heeft je kindje er toch last van, dan heb ik een aantal tips tegen darmkrampjes die het leed hopelijk verzachten.

Borstvoeding? Let op wat je eet

Dat wat jij zelf eet, zit ongeveer zes uur later in je moedermelk. Etenswaren waarvan bekend is dat ze kramp kunnen veroorzaken zijn ui, knoflook, kool, paprika, prei, tomaat, rabarber, citrusvruchten, specerijen, chocola, aardbeien, druiven, bonen, schaaldieren, koffie en koolzuurhoudende dranken. Het is slim eens op te schrijven wat je eet en drinkt en hoe je baby daarop reageert.

Flesvoeding? Rustig drinken

De ene baby drinkt heel rustig uit de fles, maar de andere kan juist heel gulzig drinken. En juist dat tweede kan kramp veroorzaken. Probeer je baby dus zo rustig mogelijk zijn of haar fles te laten leegdrinken. Gemiddeld zou een baby zo’n vijftien tot twintig minuten over een flesvoeding moeten doen. Gaat het sneller, dan kun je eens een speen met een kleiner gaatje gebruiken, of een speciale fles tegen dramkrampjes (zie punt 3 hieronder). Zorg er bovendien voor dat de speen van de fles gevuld blijft. Zo voorkom je dat je lucht binnen krijgt tijdens het drinken.

Gebruik een goede fles

Er is enorm veel keuze in babyflessen. Allemaal zijn ze net wat anders en het kan dus even zoeken zijn welke fles voor jou (en vooral voor je kindje) het beste werkt. Ik vond persoonlijk de S-fles van Difrax erg fijn. Het is de best verkochte babyfles en daarmee marktleider van Nederland, die speciaal is ontworpen tegen darmkrampjes. De S-fles is niet voor niets bekroond met diverse internationale prijzen als de beste babyfles! Door de unieke S-vorm blijft de flessenspeen altijd gevuld met melk in elke houding. Deze S-vorm zorgt er ook samen met het speciale Anti-colic systeem zorgt voor dat je kindje 100% melk binnenkrijgt en 0% lucht. Dit verkleint de kans op darmkrampjes en zorgt dat belangrijke vitaminen en voedingswaarden behouden blijven. Ook in het ziekenhuis wordt deze fles daarom veel gebruikt en aanbevolen.

Naast gebruik van een goede fles is het natuurlijk heel belangrijk dat je de fles goed schoonmaakt en spenen en andere onderdelen die aan vervanging toe zijn, op tijd vervangt. De S-fles is de enige fles in Nederland die je helemaal uit elkaar kunt halen en dus optimaal kunt reinigen.

Toch darmkrampjes? Tips om het leed te verzachten

Bij darmkrampjes kan een lichte tegendruk op de buik helpen de kramp te verminderen. Wrijf in de richting van de klok over de buik van je baby of draag hem in buikligging op je arm. Met de muis van je hand geef je dan lichte druk tegen het buikje. Je kunt je baby ook met zijn buik op je bovenbeen of knie leggen. Een andere manier is je baby op de rug leggen en rustige fietsbewegingen te maken met de beentjes. Dit helpt de buik te ontspannen.

Bij apotheek en drogist zijn diverse (homeopatische) middelen verkrijgbaar tegen darmkrampjes. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat deze middelen daadwerkelijk helpen bij krampjes, maar er zijn naast ouders met kritische reviews ook ouders die er enthousiast over zijn. Ook is er nog niet zo lang geleden wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het probioticum ‘Lactobacillus reuteri’ als middel tegen darmkrampjes. De studie analyseerde de gegevens van 345 baby’s onder de drie maanden die last hadden van krampjes en borstvoeding kregen. Het probioticum lijkt voor hen te werken en het huilen te verminderen. Dat klinkt veelbelovend!

Win een Difrax Newborn Starter set!

Ben je nieuwsgierig geworden naar de S-fles van Difrax en heb je net een kleintje, of is je kleintje op komst? Dan heb ik wat leuks! Ik mag namens Difrax namelijk een Newborn Starter set weggeven. Daarin vind je alle essentials voor in de eerste week! Het pakket bevat twee keer de Difrax S-fles (170 ml en 250 ml) en twee fopspenen.

Wat moet je doen om kans te maken?
– Like de Facebookpagina van Moonoloog
– Laat onder de Facebookpost die hoort bij deze winactie een reactie achter waarin je laat weten dat je meedoet en tag hierin iemand die je ook graag op de hoogte brengt van deze winactie
– Let op: heb je geen Facebookaccount en wil je toch kans maken op de prijs, dan volstaat het een reactie achter te laten onder deze blogpost. Ik vertrouw erop dat jullie hier eerlijk in zijn 
– Moonoloog volgen op Instagram en/of het delen van de actie op social media is niet verplicht, maar wordt wel zeer gewaardeerd.

Je kunt meedoen tot en met 1 juni 2019. Daarna zal ik onder alle deelnemers een winnaar loten die persoonlijk bericht ontvangt.

Heel veel succes!

Heeft (of had) jouw kindje veel last van darmkrampjes?

*Disclaimer

7 Comments

 • Reply Tamara 24 mei 2019 at 06:43

  Onze tweede kan elk moment geboren worden. Super fijn om weer even door te lezen waar we op moeten letten. Hopelijk lukt de borstvoeding, maar als ik weer ga werken moet de kleine toch uit de fles gaan drinken. Deze set is dus erg welkom.

 • Reply Tineke 24 mei 2019 at 08:20

  Met ons derde kindje op komst zou zo’n flessen-set wel van pas komen:). Facebook heb ik niet meer vanwege de tijd die me ontbreekt om dat allemaal bij te houden met kleine kids om me heen, dus hier maar een reactie

 • Reply Luus 24 mei 2019 at 09:11

  Een al te gretige baby en borstvoeding leverden hier maandenlang oorverdovende huilpartijen op, we hebben bijna een pad uitgesleten in onze houten vloer van (wanhopig) heen en weer lopen met de brullende baby. Alles geprobeerd, van venkelthee tot homeopatische druppels, ik zette mezelf op dieet en we raakten allemaal zwaar oververmoeid. Als het boertje of windje dan eindelijk aan het pijnlijke buikje was ontsnapt kon iedereen weer even ademhalen, om na de volgende voeding weer opnieuw te beginnen… Als we toen geweten hadden van het bestaan van de Newborn starterset van Difrax was ons een hoop ellende bespaard gebleven, vooral het moeten toezien dat je kindje pijn heeft en je hem niet kunt helpen! En consultatiebureau: nee, we hebben hem met 5 maandjes niet verwend (verpest?) door hem elke keer op te pakken in plaats van te laten huilen, hij mankeerde écht iets!! Met aankomend broertje of zusje gaan we het anders doen, en Difrax mag ons helpen!

 • Reply Marian B 24 mei 2019 at 09:41

  Mijn zusje verwacht haar tweede elk moment, deze set zou ze prima kunnen gebruiken als de kleine uit een flesje moet gaan leren drinken.

 • Reply Karen de Jong 24 mei 2019 at 13:01

  Wat een leuke actie! Mijn zwangerschapsverlof is net ingegaan en ik ben de laatste zaakjes aan het regelen. Mij is geadviseerd verschillende merken flesjes te nemen voor de baby. Difrax staat erg goed bekend en is tegen krampjes dus deze wil ik zeker als eerste proberen

 • Reply Katrien van den Heuvel 24 mei 2019 at 23:13

  Ik doe graag mee voor ons eerste kindje! Na jarenlang oppassen op neefjes en nichtjes mogen we binnenkort zelf aan de bak! We kunnen niet wachten!! Aan alle kanten horen we dat Difrax echt het beste is dus we testen het graag uit!

 • Reply Saskia 25 mei 2019 at 20:07

  Ik doe graag mee voor ons eerste kindje, verwacht Juli 2019. Wij gaan sowieso flesvoeding geven dus dit start pakket zou echt ideaal zijn! 🙂 Ik heb nu 1 Difrax fles en ben zeker fan van de fijne flessen. Ik heb geen FB account. Fijn ook de fijne informatie in dit artikel, dank voor het delen!

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.