BABY

Babyzwemmen – mijn ervaringen

19 juni 2014

image_6

Een maand geleden zijn we met Lise gestart met babyzwemmen. Ze is nu drie keer geweest, waarvan jullie in een van onze vlogs al wat hebben kunnen zien. In deze blogpost leg ik uit wat babyzwemmen eigenlijk inhoudt, wanneer je ermee kunt beginnen en wat mijn ervaring ermee is.

Wat is babyzwemmen?

In feite is babyzwemmen een soort zwemles waar je baby samen met jou of je partner aan deelneemt. De les vindt plaats in een verwarmd zwembad dat een aangename temperatuur heeft zodat je baby het niet koud krijgt. En het is redelijk ondiep zodat je overal kunt staan.

Er is een badjuf of -meester in het water die korte spelletjes of oefeningen uitlegt die alle mama’s en papa’s vervolgens met hun baby uitvoeren. Denk hierbij aan een spons met water vullen en die boven het hoofdje van je baby uitknijpen, een balletje voor hem uitgooien en er samen naartoe ‘zwemmen’, onder een mat door zwemmen samen met je baby en ga zo maar door. Het hele idee achter deze oefeningen is dat het kindje vertrouwd raakt met water en (uiteraard) plezier heeft. Bij ons worden er ook veel liedjes gezongen. Elke week zo’n beetje dezelfde, dus dat wordt op een gegeven moment ook echt een herkenningspuntje voor de kindjes.

Een les duurt bij ons een half uurtje en dat is meer dan genoeg. Net voordat het half uur om is merk ik al aan Lise dat ze het mooi geweest vindt. We gaan dan samen onder de douche, ik kleed haar aan en ze valt in de auto op weg naar huis meteen in slaap.

Wanneer kun je ermee beginnen?

Al vanaf dat je kindje 8 weken oud is kun je hem aan water laten wennen. Toch is het beter (en stellen sommige zwembaden het ook als eis) als je kindje zijn eerste inentingen heeft gehad voordat je voor het eerst met hem het zwembad in gaat, dit in verband met infectiegevaar. Is jouw baby te vroeg geboren of heeft hij een groeiachterstand, dan is het verstandig eerst te overleggen met een huis- of kinderarts voordat je met babyzwemmen begint. Dit heeft te maken met het vermogen zichzelf op temperatuur te kunnen houden en de duur dat je baby zijn hoofdje rechtop kan houden.

Wat vindt Lise ervan?

De eerste les was Lise vooral erg onder de indruk van het grote zwembad, zoveel andere kindjes en ouders in het water en het gespetter om haar heen. Ze heeft niet gehuild, zoals enkele andere baby’s wel deden, maar ik had wel het idee dat ze de hele tijd een beetje op haar hoede was. De tweede les had ze vooraf geen slaapje gedaan en was ze dus eigenlijk te moe. Toen was ze duidelijk niet in haar hum. Daar hebben we de derde keer rekening mee gehouden door haar voor vertrek minstens een uur te laten slapen. Dat hielp, want de derde les leek ze al veel meer op haar gemak en ook een stuk vrolijker.

Op haar rug in het water liggen vindt ze het aller fijnst. En afgelopen keer moesten we een ‘spaghetti tube’, zo’n drijvende rubberen buis, gebruiken om het kindje op te laten drijven. Dat mooie gekleurde ding vond ze ook erg interessant. Spetteren met haar handjes in het water doet ze nog niet, maar ik zie alle oudere kindjes dat wel doen. Dat komt dus vanzelf wel. En onder water gaan kan ze ook al! Tot 8 maanden ongeveer hebben baby’s een reflex waarmee ze automatisch de luchtwegen afsluiten als ze onder water gaan. Je kunt een baby dus zonder problemen (kort!) onder water houden. Elke les komt dit terug, zodat ze het aanleren en dus op latere leeftijd (als de natuurlijke reflex verdwenen is) zonder moeite kunnen.

Wat vind ik ervan?

Ik geniet er erg van om met Lise in het water te zijn en haar lekker dicht bij me te hebben terwijl ze aan het ontdekken is. Voor haar ook lekker veilig om vanuit mama’s armen het water en alles wat er te zien is te beleven. Ook vind ik het een voordeel dat ik haar op die manier makkelijk kan troosten als het haar even teveel wordt en ik van houding kan veranderen als ik het idee heb dat ze dat wel oké vindt. Zo vond ze op de buik zwemmen nog wat onwennig en draaide ik haar dus om als ze het niet leuk meer vond.

Het lijkt me leuk om haar steeds nieuwe dingen te zien doen tijdens het zwemmen, naarmate ze meer vertrouwd raakt met het water en alle kindjes om haar heen. Ook vind ik het goed dat ze op deze manier spelenderwijs leert wat water is en dat je er plezier in kunt hebben. Ik vind zwemles erg belangrijk en verwacht dat ze op deze manier toch een voorsprong opbouwt op kindjes die met 4 of 5 jaar voor het eerst op zwemles gaan.

Hoe lang we met de lessen doorgaan weet ik nog niet. We maken in elk geval zeker deze reeks van acht lessen af en kijken dan hoe Lise het vindt en kunnen dan besluiten er nog een reeks aan vast te plakken. Ik ben in elk geval blij dat we ermee gestart zijn.

Heb jij ervaringen met babyzwemmen? Zo ja, hoe zijn die ervaringen? En vond jouw kindje het leuk om te doen?

Mijn informatie over en ervaringen met babyzwemmen zijn gebaseerd op de lessen in het zwembad waar wij met Lise naartoe gaan. Het kan dus best zijn dat babyzwemmen in andere zwembaden een andere invulling krijgt. Zie dit dus enkel als een soort richtlijn en niet als de standaard, want dat is het beslist niet.

13 Comments

 • Reply Linda 19 juni 2014 at 11:43

  Leuk hoor, hier ook een fan van babyzwemmen. Ze genieten er toch heel erg van. Het gaat er hier ongeveer hetzelfde aan toe. Goed dat je begint over die reflex, veel ouders weten dat niet en vinden het zielig als je je baby onder water houdt.

  • Reply Monique 19 juni 2014 at 22:30

   Klopt inderdaad. Ik moet zeggen dat ik het, ondanks dat ik wist van de reflex, ook wel spannend vond. Maar toen ik zag dat het goed ging niet meer 🙂

 • Reply Joyce 19 juni 2014 at 11:44

  Super leuk! Ik wilde dit ook graag doen met Aron, alleen moest ik op vrijdag altijd stage lopen. Hopelijk bij een tweede meer geluk.

  • Reply Monique 19 juni 2014 at 22:30

   Oh dat is jammer ja… Haha, wie weet!

 • Reply Nicole 19 juni 2014 at 15:43

  Super leuk is het, vinden wij ook.. Hier moest je 3 maanden zijn voor je mocht beginnen en heb je sowieso les op verschillende dagen en tijden. Dus doordeweeks maar ook in weekend.
  Fay is 2x geweest en de 2e keer had ze ook van te voren geslapen en vond ze het ook iets leuker!

  • Reply Monique 19 juni 2014 at 22:32

   Ga je dan ook meerdere keren per week zwemmen of heb je altijd een vaste lesdag? Ja, dat van tevoren slapen moeten we erin houden!

 • Reply Cindy Kneefel 20 juni 2014 at 08:32

  Wij willen ook erg graag gaan babyzwemmen met ons zoontje! Hij is vandaag 4 maanden oud, maar is 3 maanden te vroeg geboren.
  We zullen dus nog even geduld moeten hebben. Maar ik heb al voorpret bij jullie foto’s en vlogs!

  • Reply Monique 21 juni 2014 at 23:46

   Wat leuk dat jullie ook graag willen gaan babyzwemmen! Inderdaad verstandig om dan nog even te wachten ja. Gaat het wel goed met jullie zoontje nu? Heel veel plezier alvast! 🙂

   • Reply Cindy 22 juni 2014 at 05:11

    Dankje 🙂
    Het gaat heel goed met Jayden! Hij heeft weinig tot geen problemen overgehouden aan het prematuur zijn.
    Oordeel zelf maar 😉

    http://youtu.be/H-E2HSUR4zM

    • Reply Monique 23 juni 2014 at 21:40

     Wat een prachtig mannetje Cindy! Hij ziet er super goed uit! Bedankt voor je video, leuk om te zien 🙂

 • Reply Tamara 30 juni 2014 at 12:29

  Wij zijn 2 weken geleden voor het eerst geweest. Echt super leuk en Zoë vermaakte zich ook prima.

  Wel heb ik het advies gekregen niet te vaak te gaan omdat ze op latere leeftijd meer last van hun oortjes kunnen hebben.

  • Reply Monique 30 juni 2014 at 19:12

   Wat leuk zeg! Zeker ook fijn dat Zoë zich zo goed vermaakte. Oh dat heb ik nog nooit gehoord! Wel goed om te weten. Maar wat zou dan ’te vaak’ zijn?

 • Reply Succes op zwemles - Zwemschool de Oceaan 4 oktober 2020 at 08:01

  […] vanaf 2 à drie maanden. Je kunt je baby dan zelf meenemen naar het zwembad, of je kunt een babyzwemles volgen. Natuurlijk leert je kind dan nog niet zelfstandig zwemmen maar hij/zij wordt wel vertrouwd […]

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.