BABY GEZONDHEID

Babyflessen uitkoken niet (meer) nodig?

10 maart 2017

babyflessen uitkoken

Er gaan hier momenteel een hoop flessen per dag doorheen. Flessen die ik altijd braaf uitkookte. Tot ik erachter kwam dat dat volgens de huidige richtlijnen niet meer hoeft. Blijkbaar heb ik wat gemist, want dat wist ik echt niet! Waarom is dat en hoe maak je babyflessen dan het beste schoon?

Voor het eerste gebruik

Koop je een fles in de winkel, dan moet je die voor het eerste gebruik altijd uitkoken. Hierin is dus niets veranderd. Dit geldt trouwens ook voor nieuwe spenen. Je doet dit door koud water in een pannetje water aan de kook te brengen en de fles(sen) hierin 8 minuten te laten koken, daarna voeg je de spenen toe en deze laat je 5 minuten meekoken. Hierna giet je het water af en laat je de flessen en spenen op een schone theedoek drogen. Vervolgens berg je ze bij voorkeur op in de koelkast. Welk merk en soort fles je het fijnst vindt is heel persoonlijk. Ik ben erg te spreken over de flessen en spenen van Dr Brown’s.

De eerste drie maanden

Ik heb wat research gedaan en lees op veel plaatsen dat wordt aangeraden flessen en spenen gedurende de eerste drie maanden van je baby eenmaal per dag uit te koken. Op sommige plaatsen lees ik zelfs dat dit advies geldt voor de eerste zes maanden. De flessen kook je in 3 minuten uit en de spenen 1 minuut. Toch luidt het nieuwe advies van de RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) dat het volstaat babyflessen na gebruik goed te reinigen en te drogen. Uitkoken is dus helemaal niet meer nodig.

Het RIVM stelt het volgende:

“Het volstaat om babyvoedingsflessen en spenen na gebruik goed te reinigen en te drogen. Dit kan het beste worden uitgevoerd in een goed werkende vaatwasmachine. Desinfectie door middel van uitkoken is na het gebruik van een vaatwasmachine niet nodig.

Mocht men niet in het bezit zijn van een vaatwasmachine dan moeten de flessen volgens de bovenstaande adviezen van de WIP (met afwasmiddel en een speciale borstel) worden gereinigd en vervolgens goed gedroogd. Het uitkoken van de flessen en spenen kan ook hier achterwege worden gelaten.”

Vanaf 3 maanden

Als het gaat om baby’s ouder dan 3 maanden, lees ik op meer plaatsen dat er vanuit wordt gegaan dat zij voldoende weerstand hebben opgebouwd zodat uitkoken niet meer nodig is. Nu is Quinn inmiddels ruim 4 maanden oud, dus kan ik sowieso stoppen met uitkoken. Maar ook voor jongere baby’s geldt dus dat het uitkoken van flessen in principe niet meet nodig is. Behalve dan wanneer het om het eerste gebruik van een nieuwe fles en/of speen gaat natuurlijk.

Lees ook: Wanneer stoppen met de fles?

Hoe reinig jij de babyflessen? Ben je net als ik toch van het uitkoken of stop je ze gewoon in de vaatwasser? 

Misschien vind je dit ook leuk:

13 Reacties

 • Reactie Nicole 10 maart 2017 at 06:38

  Oeh dat wist ik niet. Had er nog niet bij nagedacht. Maar was wel van plan om ze uit te koken. De eerste maanden sowieso. Zekere voor onzeker!
  Nicole schreef: Zwangerschap | week 27 – dubbel gevoelMy Profile

 • Reactie Nicole 10 maart 2017 at 07:37

  Ik doe ze gewoon in de vaatwasser na elk gebruik. De spenen kook ik uit. Ook na elk gebruik.
  Nicole schreef: Mijn wishlist met kleding voor Jasmijn!My Profile

 • Reactie Essma 10 maart 2017 at 08:01

  Ik heb na 1 keer nooit meer de flesjes of spenen weer in de vaatwasser gestopt. Er bleven altijd resten vaatwasmiddel achter op het materiaal en dat rook ik nog nadat ik het flesje afspoelde. Voor mij voelde dat niet goed om het zo weer in de mond van mijn baby te stoppen. Opnieuw uitkoken dus maar weer…Toen Ophelia nog een baby was, gebruikten we de Philips stoomreiniger. Nu met Aiden hebben we dat ding maar 3x gebruikt. We zijn nadat Aiden ongeveer een maand was ook gestopt met uitkoken. Hier in Duitsland verkopen ze van dat speciale afwasmiddel om speentjes en flesjes te reiniger. Er zit geen parfum of zeep in. Er zitten bio-enzymen in die het hardnekkige melkeiwit verwijderen.
  Essma schreef: O jee, wiebeltanden in aantocht!My Profile

 • Reactie Jodi - liefthuis 10 maart 2017 at 08:43

  Goed om te weten.
  Jodi – liefthuis schreef: Een heel winkelcentrum op je eigen bank – OO shoppingMy Profile

 • Reactie Linda 10 maart 2017 at 08:54

  Dat vertelde onze kraamhulp al. Ik heb alles alleen bij eerste gebruik uitgekookt en verder gewoon afgewassen en nagespoeld met heet water zodat alle sop er goed vanaf is. Alleen de tepel hoedjes heb ik wel een paar jeer uitgekookt.
  Linda schreef: Evenementen Breda maart 2017My Profile

 • Reactie Vlijtig Liesje 10 maart 2017 at 11:40

  Ik kook altijd alles uit. Wat veranderen die adviezen soms dramatisch zeg!
  Vlijtig Liesje schreef: Hoe zijn de huishoudelijke taken bij jou verdeeld?My Profile

 • Reactie Fem 10 maart 2017 at 16:54

  Oh, ik deed in t begin alles dagelijks in de sterilisator in de magnetron (en bewaarde de flessen tussendoor na afspoelen in de koelkast om bacterievorming tegen te gaan). Later gingen ze inderdaad gewoon in de vaatwasser…maar dat steriliseren hoeft dus niet. Weer wat geleerd!

 • Reactie Jessika 10 maart 2017 at 18:06

  Mijn oudste is bijna vijf, en destijds vertelde mijn kraamhulp al dat uitkoken na de kraamweek echt niet meer nodig was. Hier gingen ze dus gewoon in een sopje in de vaatwasser. Dat ga ik straks bij de flessen van de baby weer doen.

 • Reactie Laura 10 maart 2017 at 19:30

  Uitkoken. Bij de middelste had ik een magnetron ding. Daar kon je geloof ik 4 of 5 flesjes inzetten. Scheutje water erbij, 5 minuten in de magnetron en klaar. Ideaal.

 • Reactie Charlotte 10 maart 2017 at 19:50

  Ik hoop de eerste maanden borstvoeding te kunnen geven maar ik denk dat ik anders de eerste 3 maanden toch wel uit blijf koken… Gewoon voor de zekerheid haha

 • Reactie Karen 10 maart 2017 at 23:12

  Wij waren in de VS (oftewel het meest hysterische land Vd wereld) en daar adviseerden ze met klem niet uit te koken. Ook omdat het goed voor de afweer zou zijn om iets van bacteriën binnen te krijgen. Ik heb dus echt weinig uitgekookt. In het begin een beetje.

 • Reactie Kelly 11 maart 2017 at 08:22

  Ik kook nieuwe flessen inderdaad uit, en daarna maak ik ze altijd schoon met een borstel en wat Dreft. Eens per week koken we de flessen alsnog uit, gewoon voor de extra hygiene ofzo haha.
  Kelly schreef: Samen met Olivia naar de 9 maanden beursMy Profile

 • Reactie Iris 14 maart 2017 at 09:34

  Ik heb ze alleen voor het eerste gebruik uitgekookt. De vaatwasser vind ik ook niet handig, want daar blijft vaak wat van dat viezige water in staan. Ik was ze ’s avonds met de hand af, maar merk wel dat het vettige van mijn moedermelk (als ik werk, krijg ze gekolfde melk) erg hardnekkig is. Gelukkig heb ik een Cooker en met een beetje kokend water erin schudden, werkt het vaak genoeg

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Meer in BABY, GEZONDHEID
  Is het al tijd voor de eerste hapjes?

  Quinn is inmiddels vier maanden oud. Een magische grens, want vanaf dit moment mag hij naast de melk die hij krijgt...

  Sluiten