BABY QUINN'S UPDATES

Baby update Quinn | 4 maanden

1 maart 2017

quinn 4 maanden

Gisteren was Quinn precies 4 maanden oud. Hij heeft de afgelopen maand weer een heleboel geleerd en ook wat zijn ritme betreft zijn er wat dingen veranderd. Ja, zelfs op het gebied van slapen heb ik nieuws. Hoog tijd dus voor een nieuwe baby update! 

Voeding

Nog altijd krijgt Quinn eerst borstvoeding en daarna een fles. Hij doet het er prima op, dus we gaan maar lekker door zolang ik het zelf ook leuk blijf vinden. Mijn doel is nu om in elk geval de zes maanden te halen, maar mocht het voor die tijd om de een of andere reden niet meer lukken dan heb ik er ook vrede mee.

Drinken doet Quinn nu zo’n 5 keer per etmaal. Een strak tijdschema hebben we niet, want we voeden op verzoek. Maar ik merk wel dat Quinn globaal rond dezelfde tijden honger krijgt. Zijn schema ziet er daardoor grofweg als volgt uit:

7:00
11:00
15:00
19:00
22:30

Maar het kan de ene of de andere dag best een of twee uur verschuiven hoor. Als ik eerst borstvoeding heb gegeven krijgt Quinn daarna een fles van 180 cc met 6 schepjes Nutrilon. Is hij bij opa en oma (en krijgt hij dus geen borstvoeding vooraf) dan geven ze hem een fles van 210 cc met 7 schepjes Nutrilon. Hij drinkt overigens niet altijd alles op.

Toen Quinn ruim drie maanden was zijn we voor het laatst op het consultatiebureau geweest. Hij was toen 65 cm lang en woog 6770 gram. Inmiddels zijn we bijna een maand verder en hebben we volgende week weer een afspraak op het consultatiebureau. Jammer dat dat steeds net scheef loopt met mijn updates! Maar aangezien Quinn nu in maat 68 van kleding zit en luiermaat 3 al past, weet ik zeker dat hij weer flink gegroeid is.

Bij vier maanden mag je officieel gaan beginnen met het introduceren van vaste voeding. Bij Lise zijn we dat direct gaan doen, maar bij Quinn wil ik afwachten tot hij zelf laat merken dat hij eraan toe is. Ik wil dan uiterlijk bij zes maanden gaan beginnen met de groentehapjes en daarna fruit introduceren. Zo leuk weer!

Slapen

Quinn slaapt als een roosje. Overdag doet hij meestal flinke dutjes en ook ’s nachts gaat het stukken beter dan voorheen. Hij wordt nog weleens midden in de nacht wakker. Omdat ik dan zelf ook altijd meteen wakker ben, pak ik hem altijd snel uit zijn bedje en maak een fles klaar. Maar nu hij een aantal nachten bij opa en oma heeft geslapen, wil ik het anders gaan aanpakken. Zij lieten hem namelijk altijd gewoon liggen als hij wakker werd (hij huilt dan immers niet maar ligt gewoon een beetje te ‘kletsen’) en wat bleek? Na een minuut of vijf valt hij gewoon helemaal zelf weer in slaap! Ik ben benieuwd of dat hier ook werkt, maar het is zeker het proberen waard.

Ontwikkeling

Quinn heeft de afgelopen maand weer wat sprongetjes gemaakt in zijn ontwikkeling. Zo heeft hij zijn handjes ontdekt. Hij begon er steeds vaker naar te kijken en waar het eerst nog vaak vuistjes waren, heeft hij zijn handjes nu vaak open. Dingen als doekjes en lichte speeltjes kan hij nu helemaal zelf oppakken en vasthouden. Ook is hij veel sterker geworden in zijn nek, waardoor hij zijn hoofd al vrij goed zelf rechtop kan houden als hij op schoot zit.

Met de voorkeurshouding gaat het ook de goede kant op. Doordat zijn nekspieren sterker zijn geworden draait hij zijn hoofd gemakkelijker beide kanten op. Daardoor merk ik nog maar weinig van zijn voorkeurshouding. Het ledikant heb ik op aanraden van de fysio andersom opgemaakt, zodat hij naar links kijkt (zijn niet-voorkeurskant) als hij de kamer in kijkt. Ik merkte namelijk dat hij toch vaak met zijn hoofd naar rechts in slaap viel toen hij nog andersom lag.

Dagelijkse routine

Onze routine is eigenlijk voor een groot deel gebaseerd op de tijden waarop Quinn zijn voedingen krijgt. Meestal is hij inclusief voeding zo’n twee uur wakker en is het daarna weer tijd voor een slaapje. Ik denk dat hij overdag zo’n drie keer slaapt en dan ’s nachts een lange ruk maakt.

’s Nachts slaapt Quinn nog bij ons op de slaapkamer, maar hij is bijna uit zijn wieg gegroeid. Ik denk dus dat we hem binnenkort gaan verhuizen naar het ledikant op zijn eigen kamer, waar hij nu overdag al zijn slaapjes doet. Ik verwacht daarom dat die overgang voor hem niet groot zal zijn. Zelf vind ik het wel een hele stap. Het is gewoon zo gezellig met zo’n kleintje naast je bed!

En dat was ‘m al weer, Quinn zijn vierde maand! Ik ben heel benieuwd wat de komende maand voor ons in petto heeft en of we al gaan starten met vaste voeding.

14 Comments

 • Reply Milou 1 maart 2017 at 21:18

  Hoi Monique,
  Fijn dat het zo goed gaat met jullie kleine man. Hoe is het nu met het slapen van Lise? Ik kan me herinneren dat dat een poos terug niet echt lekker ging. Ik ben benieuwd!
  Groetjes, Milou

  • Reply Monique 2 maart 2017 at 10:52

   Wat goed dat je dat nog weet 🙂 Het gaat inmiddels stukken beter gelukkig. Ik ben van plan er binnenkort nog een heel artikel aan te wijden!

 • Reply Janske 1 maart 2017 at 22:49

  Wat fijn dat het zo goed gaat! Hopelijk lukt het laten liggen in bed thuis ook. Vast wel!

  • Reply Monique 2 maart 2017 at 10:53

   Jep, gelukt. Alleen word ik dus wel wakker van z’n gebabbel en kan ik daarna bijna niet meer in slaap komen, hihi. Misschien wordt het toch tijd dat hij naar zijn eigen kamertje verhuist…

   • Reply Janske 2 maart 2017 at 11:03

    inderdaad! Perfect moment…ook al weet ik hoe lastig het is 😉 Hier viel het gelukkig mee…het “afscheid” hihi. Fijn dat het gelukt is! Hallllloooo nachtrust!

 • Reply Charlotte 2 maart 2017 at 07:55

  Fijn dat het zo goed gaat! En grappig dat opa en oma Quinn juist laten liggen. Geloof dat mijn ouders juist sneller zouden zijn dan ik haha

  • Reply Monique 2 maart 2017 at 10:54

   Haha ja best apart eigenlijk he? Maar als hij zou huilen halen ze hem er wel meteen uit hoor 🙂

 • Reply Essma 2 maart 2017 at 08:44

  Goede vooruitgangen allemaal! Hij is al lekker een bolletje aan het worden! Heerlijk vind ik dat bij baby’s! 😍 Wat fijn dat de nachten zo goed gaan!

  • Reply Monique 2 maart 2017 at 10:55

   Jazeker, daar ben ik ook heel blij om! Echt een bolle toet he, vind het ook zo heerlijk 🙂

  • Reply Desi 26 februari 2020 at 12:49

   Wat leuke blog.
   Ik heb een kleine meid van 4 maanden en 3 weken ze heet Jaylie en herken zoveel dingen uit jou verhaal. Heel leuk !
   Jaylie is ook best een lang kindje leuk km te lezen dat ze zeker niet de enige is en wij zijn overigens ook lang. Dus heel logisch.
   Liefs desi

 • Reply Jodi - liefthuis 2 maart 2017 at 11:02

  Heerlijk dat slapen. Ik vond die tijd met de hapjes best hectisch. Tiet hapje boterham tiet hapje tiet pfffff time management

 • Reply Maartje 9 maart 2017 at 08:14

  Hoi Monique, ik vind het altijd erg leuk om je verhalen te lezen, ik heb een dochter van bijna 3 en een dochter van 3 maanden, dus we zitten in beetje in dezelfde situatie.
  Je schreef dat Quinn goed slaapt overdag, maar dat was eerder niet zo toch?
  Mijn dochter slaapt steeds 45 minuten en wordt dan weer wakker, ik ben benieuwd of dat bij Quinn vanzelf beter is gegaan?

  Groetjes Maartje

  • Reply Monique 9 maart 2017 at 08:51

   Hoi Maartje, wat leuk! Inderdaad een beetje dezelfde situatie. Quinn sliep overdag tot hij drie maanden was echt met hazenslaapjes. 45 minuten haalde hij vaak nog niet eens. Ik denk dat het beter is gegaan toen ik hem heel consequent in bed ben gaan leggen na elke voeding. Zodra ik merk dat hij gaapt of in zijn ogen wrijft neem ik hem mee naar boven. En zorgen dat hij goed verzadigd is helpt ook erg mee. Zijn dat dingen waar je nog iets aan zou kunnen veranderen bij je dochter denk je? Veel succes in elk geval. Ik hoop dat ze snel beter gaat slapen overdag 🙂

   • Reply Maartje 9 maart 2017 at 09:25

    Hoi, ik leg haar ook wakker in bed na de eerste moeheidssignalen. Probeer ook in de gaten te houden dat ze maximaal 1.5 uur wakker is.
    Ze krijgt borstvoeding dus hoeveel erin gaat is lastig te zeggen. Ze heeft voldoende plasluiers dus ik ga ervan uit dat ze genoeg krijgt. Straks naar consultatiebureau voor tweede prik. Ben benieuwd hoe ze gegroeid is. Misschien hebben ze daar nog ideeën.
    Bedankt voor je reactie!

  Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.