BABY GEZONDHEID

Mijn baby is verkouden… wat kan ik doen?

19 januari 2017

Quinn is inmiddels ruim 11 weken oud en heeft zijn eerste verkoudheid te pakken. Net als de helft van Nederland snottert hij wat af. Ik merk het niet continu, maar vaak heeft hij ’s nachts last van een dicht neusje en hij niest en hoest ook af en toe. Zo sneu! Ik ging op zoek naar manieren om hem te helpen.

Uit Lise’s babytijd had ik nog wat spulletjes in de commode liggen, maar omdat ik niet wist of ze al gebruikt waren of niet heb ik die toch maar weggegooid. Bij de drogist ging ik op zoek naar een neusspray met zoutoplossing. Die kun je vanaf de geboorte veilig gebruiken. Het zout lost het slijm in de neus op waardoor je baby weer beter door de neus kan ademhalen. Overigens is een dicht neusje heel vervelend voor een baby, want hij compenseert dat niet zoals wij door door zijn mond te gaan ademen. Het is dus fijn als je het neusje wat vrij kunt maken zodat hij weer gemakkelijker ademhaalt.

Wat ook goed helpt bij verkoudheid en vooral een verstopte neus is stomen. En dat doe je eigenlijk simpelweg door in de badkamer te gaan zitten terwijl de douche aan staat. Ook dit lost het slijm in de luchtwegen op en vermindert de benauwdheid op de borst. Het kan ook helpen andere ruimtes in huis vochtiger te maken door bakjes water aan de verwarming te hangen.

Om te zorgen dat je baby ’s nachts gemakkelijker ademt (en hopelijk beter slaapt) kun je het matrasje aan het hoofdeinde iets verhogen door er op die plek een handdoek onder te leggen. Onder het matrasje dus. En het advies uit grootmoederstijd, een doorgesneden ui in de buurt van het bedje, lijkt toch ook echt te helpen.

Wist je trouwens dat je vooral niet moet doen is smeren met mentholcrème? Uit onderzoek blijkt dat dit zelfs gevaarlijk is voor heel jonge kinderen.

De neusspray staat hier inmiddels standaard op het nachtkastje. Die werkt namelijk geweldig! Quinn wordt ’s nachts nog wakker voor een voeding en het drinken gaat stukken makkelijker als zijn neusje vrij is. Het matrasje verhogen of een ui in de kamer (jakkes!) heb ik nog niet gedaan maar vind ik ook (nog) niet nodig. Overdag lijkt hij minder last te hebben en doe ik eigenlijk niets anders dan normaal. Ik hoop dat het snel over is en hij ook ’s nachts weer lekker vrij kan ademen.

Heb jij nog een goede tip wat te doen als je baby verkouden is?

De uitgelichte foto is afkomstig van Shutterstock.

9 Comments

 • Reply Nicole 19 januari 2017 at 06:19

  Wij hebben ook een neuspeertje om het slijm uit de neus te halen. En die ui werkt echt. Weet niet of we dat al bij Fay als baby deden maar nu wel in ieder geval!

 • Reply Leonie van Mil 19 januari 2017 at 08:55

  Wat wij altijd doen is eerst de neus leegzuigen met een zuigslangetje (die heb je van otrivin). Ik vond dat fijner dan een neuspeertje. En daarna met zoutoplossing de neus doorspoelen. Bij de apotheek en drogist kun je van die flacons halen. Dat vond ik beter werken dan een neusspray. Maar dat is voor iedereen weer anders natuurlijk! En daarbij accepteren niet alle kinderen deze handeling. Bij mij lukt het soms ook niet. Dan heb je het met een neusspray sneller voor elkaar 😉

 • Reply Essma 19 januari 2017 at 09:13

  Aaah arme Quinn! Bij die kleintjes is het altijd zo erg omdat ze meteen zo hulpeloos zijn en je ze niet veel kunt geven. Die neusspray is goed! Wat wij vooral ’s winters doen is in zowel Ophelia’s kamer als bij ons de luchtbevochtiger aanzetten. De zachte ‘mist’ die het apparaat verspreidt, is erg aangenaam tijdens die droogte in de wintermaanden. Beterschap voor Quinn!

 • Reply Fem 19 januari 2017 at 13:48

  De ui! Ze slaapt stukken beter met n ui naast haar bed!
  Zo’n neuspeer schijn je eerst zelf eens te moeten proberen. Dan denk je daarna: dat doe ik mijn kind niet aan ;-). Ik heb van horen zeggen dat het heel naar voelt

 • Reply Marieke 19 januari 2017 at 15:20

  Naast neusspray gebruiken wij ook altijd Luuf. Nou twijfel ik of dit al vanaf de geboorte mag. Heel veel beterschap voor Quinn.

  • Reply Michal 20 januari 2017 at 10:55

   Nee, de speciale Luuf voor baby’s mag pas vanaf 6 maanden.

 • Reply Linda 19 januari 2017 at 20:22

  Een door de midden gesneden ui werkt echt top! Het stinkt wel maar alles voor een goeie nacht rust. Beide kindjes een baby en meisje van 3 nu stront en stront verkouden, maar de ui zorgt ervoor dat de meisjes goed kunnen ademen en weinig wakker worden in de nacht.

 • Reply Wendy 19 januari 2017 at 21:21

  Lot is ook onwijs verkouden, zo zielig! Hier ook zoutoplossing binnen handbereik en een opgerolde handdoek onder het matrasje werkt heel goed! Zo reutelt haar neusje niet en kan ze makkelijker ademen. Haha, die ui heb ik bij Noor wel eens gedaan maar of dat nou echt nut had…

 • Reply Sandra 20 januari 2017 at 17:04

  Hier hebben we standaard een hele voorraad ampules fysiologisch water in huis om het neusje te spoelen. Een hels kwarwei maar het helpt echt. Daarnaast staat het bed van Finn standaard op bed blocks aan het hoofdeinde en ligt er een hellend kussen in zijn bedje waardoor hij standaard wat hoger ligt.
  Wanneer we douchen en hij is wakker nemen we hem ook mee in de badkamer. De truc met de ui heb ik ook al geprobeerd en lijkt ook goed te werken maar de geur is uiteraard niet zo aangenaam :).

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.