BABY GEZONDHEID

Je baby in bad of onder de douche?

24 april 2017

Niets zo lekker als een fris gewassen baby. Toch? Je kunt ervoor kiezen je baby in bad te doen, maar ook gezellig samen douchen is een optie. Waar moet je op letten als je voor een van beide kiest?

Bad

Bij je babyuitzet hoort in elk geval een babybadje met standaard. In de kraamweek zul je met behulp van de kraamverzorgster je baby voor het eerst in bad doen (als je je goed genoeg voelt om zo lang te blijven staan). Het is natuurlijk belangrijk dat het badwater niet te koud, maar zeker ook niet te warm is. Je kunt een speciale badthermometer gebruiken om te checken of het water ongeveer 37 graden is. Een andere manier is een ontblote elleboog in het water steken. Voelt dit aangenaam, dus niet te koud of te warm, dan is de temperatuur van het badwater goed.

Naast het standaard babybad is er de tummy tub. Dit is eigenlijk een soort grote emmer waarin je kindje rechtop zittend wordt gewassen. Het idee erachter is dat het kind zich hierin geborgen voelt, net zoals in de baarmoeder. Bij Lise hadden we er geen, maar bij Quinn kreeg ik er eentje te leen van een vriendin. Het is zeker leuk om eens te proberen, al vind ik dat ik er zelf wat lastig bij kan als de tummy tub in de standaard staat. Quinn vond het in elk geval erg leuk zoals je ziet!

In het badje hoef je in principe geen badschuim te gebruiken, maar het mag wel. Houd er rekening mee dat een babyhuidje snel uitdroogt en kies bijvoorbeeld voor een badolie of speciaal badschuim zonder zeep. Gebruik vooral niet teveel van het product, een paar druppeltjes is echt voldoende voor een lekkere geur. Met een washandje was je vervolgens je baby met je vrije hand, met de andere ondersteun je de schouderbladen en het hoofdje zodat hij of zij niet kopje onder gaat.

Heb je een ligbad, dan kan je natuurlijk ook samen met je baby in bad gaan. En als hij of zij zelf kan zitten, kun je je kindje zelf in het grote bad laten zitten. En het spreekt voor zich, maar zorg altijd dat je erbij blijft als je kindje in bad gaat. Ook als er grotere broertjes of zusjes bij zijn. Bij een groot bad is het ook aan te raden het bad wat minder glibberig te maken door een antislipmat te gebruiken of een handdoek op de bodem te leggen.

Douche

De douche is ook een prima optie om je baby te wassen. Tijdens de kraamweek heeft onze kraamverzorgster aangeboden even te helpen zodat ik met Quinn kon douchen. Hierbij is het wel praktisch als je met z’n tweeën bent, zodat de een samen met de baby kan douchen en de ander de baby na afloop kan aanpakken en afdrogen. (De foto hieronder is natuurlijk niet van de kraamweek, maar van afgelopen weekend 😉 )

Je houdt de baby in boertjeshouding tegen je aan, terwijl je de waterstraal op het achterhoofd en ruggetje laat gaan. Zorg ervoor dat deze niet te hard staat en houd ook zeker rekening met de temperatuur van het water! Niet te koud, maar zeker ook niet te warm. Het is geen probleem als het water een beetje over het gezichtje van je baby loopt. Het is zelfs goed om hem hier een beetje aan te laten wennen. Het echte wassen vind ik onder de douche lastig, maar doordat het water over het lijfje stroomt wordt het eigenlijk vanzelf schoon. Er is trouwens een speciale handschoen te koop die je meer grip geeft op je baby tijdens het douchen. Ik heb er zelf geen ervaring mee, maar heb er wel goede verhalen over gehoord.

Zorg dat een badje of douchebeurt niet te lang duurt. Vijf minuten tot maximaal een kwartier is echt lang genoeg en vaak merk je aan je baby wel wanneer hij of zij er genoeg van heeft.

Na afloop

Wikkel je kleintje direct als hij uit bad of uit de douche komt in een badcape en zorg dat zijn hoofdje bedekt is en droog dat als eerste af. Baby’s verliezen de meeste warmte namelijk via het hoofd. Ik vind het persoonlijk erg fijn om een XL hydrofiele doek te gebruiken voor het afdrogen. Die zijn zo groot dat je je kindje erin kunt wikkelen en je nog voldoende doek overhoudt voor het afdrogen.

Wederom optioneel, maar zeker bij droge huidjes wel aan te raden: smeer je kleintje in met een klein beetje bodylotion of huidolie. Ik ben groot fan van de babyolie van Naïf. Die trekt snel in en heeft (zeker niet onbelangrijk) een heerlijke geur.

Geef jij de voorkeur aan de douche of het bad voor je kind en waarom?

10 Comments

 • Reply Essma 24 april 2017 at 07:17

  Beide is heerlijk, maar ik doe mijn zoontje toch liever in bad. Anders teveel gedoe enzo….Dan kan ik overal beter bij maar zo’n schattig warm lijfje tegen je aan onder de douche is zo lekker.

 • Reply Anita 24 april 2017 at 08:07

  Hier gaat ze nog in de tummy maar merk dat nu zo groter wordt de vrijheid een beetje mist van het kunnen bewegen. Douchen alleen nog in de kraamweek gedaan maar wil ik wel vaker gaan doen. Ook om inderdaad te laten wennen aan water wat over haar gezicht stroomt.

 • Reply Charlotte 24 april 2017 at 08:58

  Meestal neemt Maikel de meiden mee onder de douche. Dat is sneller en minder “gedoe” dan in bad. Maar het voordeel van een badje vind ik dat ik er dan kokosolie in doe en ik haar later dus niet nog apart in goed te smeren. Emmi vindt beiden fijn dus we wisselen gewoon af 🙂

 • Reply Nicole 24 april 2017 at 10:48

  De gouden tip bleek voor ons een badzitje voor in het babybadje te zijn! Onze dochter (nu 5 maanden) vond het vreselijk als we haar liggend vasthielden, dat was voor niemand leuk. Nu ligt ze heerlijk in het zitje (uiteraard sta ik ernaast en houd ik haar heel goed in de gaten) en kan ze lekker spetteren! 🙂

 • Reply Nicole 24 april 2017 at 11:16

  Bij de oudste gebruikte we alleen maar de tummy tub of we namen haar mee onder de douche, en nu bij de jongste ( 4mnd) hebben we haar de eerste tijd in het badje gedaan, en nu doe ik ze samen onder de douche. Of naja Evy ligt in zo’n badzitje in haar badje, en Veerle zit ernaast onder de douchestraal. Gewoon nog geen 1x met Evy gedoucht terwijl dat echt lekker is dat blote lijfje tegen je aan. Snel maar eens doen! 😉

 • Reply Jessica 24 april 2017 at 13:47

  Leuke foto van jou en Quinn! Ik denk dat ik mijn man later vaak onder de douche laat stappen met een kleine (als wij deze mogen verwelkomen) .. Ben zelf niet zo doucherig haha, dus ik droog wel af en daarna zelf 2 seconde eronder te staan.

 • Reply Sabrina 24 april 2017 at 17:19

  toen ze klein waren vonden ze de douche even leuk als het bad. Tot Amélie ongeveer anderhalf was, kreeg ik ze niet meer in de douche. Ik merk bij mijn zoon van 5 dat hij nu de douch weer leuker vindt als het bad. Het schommelt dus hier.

 • Reply bertine 24 april 2017 at 20:31

  Ik vind het badje het leukst en onze kleine meid vindt dat ook het leukst! toch is het in het weekend wel handig om haar even snel aan papa te geven, onder de douche. die handschoen hebben wij en die is inderdaad heel handig, vooral als ze nog klein zijn!

 • Reply Henrieke 25 april 2017 at 15:26

  Die handschoen zou handig kunnen zijn, maar ik ga het eerst eens zonder proberen. Wij douchen ook weleens met de parkieten, de gouden tip is om dan laag bij de grond te blijven. Als er dan iets misgaat dan is het tenminste dicht bij de grond. Ik kan me dus zo voorstellen dat we dat met een baby ook zo zouden oplossen. 🙂

 • Reply Eline 3 mei 2017 at 16:12

  Wij hebben eigenlijk altijd afgewisseld. Toen Tilde klein was, hadden we in ons huis enkel een douche. Dat ging altijd prima om samen te douchen. Ons babybadje hebben we maar een aantal keer gebruikt. Ik vond het veel gezelliger om samen onder het water te staan 😉

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.