BABY GEZONDHEID

Als je baby een voorkeurshouding heeft

28 januari 2017

Quinn was precies een week oud toen de mevrouw van het consultatiebureau langskwam voor de intake. Ze vroeg of we het idee hadden dat hij een voorkeurshouding had. Ik vertelde dat ik het idee had dat hij wel vaak met zijn hoofdje naar rechts lag. Ze voelde, keek en constateerde inderdaad een lichte afplatting van zijn schedel aan die kant.

Voor ons was dit nieuw, aangezien we bij Lise nooit met een voorkeurshouding te maken hadden gehad. We probeerden Quinn na die eerste week vaker zo neer te leggen dat hij juist de andere kant op keek. Maar omdat hij in het begin overdag zo slecht sliep, lieten we hem meestal toch gewoon liggen als hij dan eindelijk (in voorkeurshouding) in slaap was gevallen.

Tijdens een van de volgende controles op het consultatiebureau vond de arts de afplatting dusdanig ‘ernstig’ dat ze ons wilde doorverwijzen naar een kinderfysiotherapeut. Ze zei ons wel tips te kunnen geven, maar was bang dat we daarmee te weinig resultaat zouden behalen. We waren er vroeg bij, dus de ‘schade’ zou beperkt blijven als we snel actie ondernamen.

Helaas zaten de feestdagen precies tussen het bezoek aan het consultatiebureau en de doorverwijzing in, waardoor we halverwege januari pas onze eerste afspraak met de fysiotherapeut hadden. Ze komt aan huis, dus dat is erg prettig. Inmiddels hebben we de eerste twee behandelingen achter de rug. Naast nagaan hoe het gesteld is met de vervorming van het hoofdje van Quinn zijn we aan de slag gegaan met oefeningen die we dagelijks met hem moeten uitvoeren om te zorgen dat zijn nekspieren sterker worden en hij zijn hoofd net zo makkelijk naar links als naar rechts weet te draaien.

En afgelopen donderdag kwam de fysio voor de tweede keer langs. Dit keer om de beginmeting te maken. Met behulp van een bandje dat zacht wordt gemaakt in kokend water werd vervolgens een ‘afdruk’ van Quinn zijn hoofd gemaakt. De positie van neus en oren werd op het bandje aangegeven en aan de hand van die info wordt nu berekend hoe ernstig de vervorming is. Aan het eind van het behandeltraject wordt opnieuw zo’n afdruk gemaakt, zodat er als het goed is een mooie vooruitgang te zien is.

Echt leuk vond hij het niet. Dat zie je wel aan de foto, haha. Maar huilen deed hij toch ook niet en dat vind ik best stoer!

Overigens merkte de fysio bij de tweede behandeling al dat het oefenen effect had gehad. Quinn draait zijn hoofd al gemakkelijker naar links en in buikligging kan hij beter zijn hoofd optillen. We moeten de komende week doorgaan met de oefeningen en als er dan weer vooruitgang is, zal de volgende afspraak pas weer over een tijdje zijn. We gaan dus vol goede moed door met de oefeningen die we hebben gekregen!

Heeft of had jouw baby een voorkeurshouding?

10 Comments

 • Reply Patricia 28 januari 2017 at 06:09

  Wat fijn dat de fysio al vooruitgang ziet. Ik vind het wel spannend of die van ons het straks ‘volgens het boekje’ gaat doen.

 • Reply Nicole 28 januari 2017 at 06:10

  Ik zat te lezen en dacht intake van consultatiebureau? Maar wij hebben dit natuurlijk niet gehad omdat we in ziekenhuis lagen weer. Aan de ene kant goed dat ze zo alert zijn maar vraag me af of ze soms niet te snel concluderen..

 • Reply Charlotte 28 januari 2017 at 07:16

  Fijn dat er al vooruitgang te zien was! Aukje sliep al snel op haar buik dus we hebben hier ook niet echt nee te maken gehad.

 • Reply Essma 28 januari 2017 at 08:07

  Ja mijn zoontje (inmiddels 6 mnd) had het ook. Zijn linkerkant was afgeplat! Mij viel dit verschil eigenlijk direct na de geboorte op. Hij had in de buik dus al een voorkeur ontwikkeld! De arts vertelde ons dat we er op moesten letten en bij 1 mnd geen vooruitgang, anders een afspraak moesten maken met fysio. In de tussentijd moesten we hem veel in buikligging laten oefenen. Na 4 behandelingen bij de osteopaat was de voorkeurshouding verdwenen en is zijn hoofdje weer mooi rond. Succes!

 • Reply Tineke 28 januari 2017 at 08:35

  Net of zit ik mijn eigen verhaal te lezen. Fedde zijn fysiotherapie is nu gestopt en hij heeft nog steeds wel een afplatting, Dit kan nog tot het tweede levensjaar bijtrekken.
  Liefs

 • Reply astrid 28 januari 2017 at 13:12

  Ja Jolina is met schouderdystocie geboren en de kant waar het sleutelbeentje was gebroken had ze pijn en zo ontwikkelde ze al snel een voorkeurshouding na de andere kant. Gelijk vanuit ziekenhuis met fysio begonnen en later ook aan huis. Ik maakte me er soms best wel zorgen om. Maar alles werd goed in de gaten gehouden en idd de niet-voorkeurs kant alleen maar gebruiken met verschonen, flesjes etc en oefeningen doen. Ze had later geen voorkeur meer (denk zo rond 6 maanden) Wel een flinke afplatting aan achterkant hoofd. Dat zie je nu met lang haar niet meer. Gelukkig! Leuk is het niet maar komt vaak gelukkig goed!

 • Reply Jessica 28 januari 2017 at 13:13

  Wat goed dat jullie hiermee naar een fysio zijn gegaan en nu al resultaat zien. Hopelijk heeft Quinn er niet teveel last van en wordt het alleen maar beter voor hem.

 • Reply ioni 28 januari 2017 at 13:35

  Eon had het ook maar bij hem bleek zijn nekje vast te zitten. De fysio/manueeltherapeut heeft toen met zijn vingers wat klopjes gegeven en toen had hij opeens zijn volledige bereik. Heel apart om te zien. Uiteindelijk heeft hij nog wel wat afvlakking op z’n achterhoofd maar valt niet op ofzo.

 • Reply Linda 28 januari 2017 at 16:29

  Ja, onze oudste had ook een voorkeurshouding. Rechtsachter op zijn achterhoofd. We probeerden van alles: zijn bedje anders neerzetten, om de paar uur gaan kijken om zijn hoofd anders neer te leggen…. om maar wat te noemen. Ook wij hebben zo’n mooi bandje om z’n hoofd laten meten en kinderfysiotherapie gehad. Met als verschil dat wij wel gewoon naar de praktijk moesten 😉

  Het heeft wel geholpen, maar je kan het nog steeds wel een beetje zien.

 • Reply jodi - liefthuis 28 januari 2017 at 16:44

  Onze spruit had ook een voorkeurshouding maar kreeg er vooral een afplatting van zijn hoofd van. Dit was redelijk makkelijk op te lossen. Super dat jullie meteen actie onderenemen.

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.