BABY ETEN EN DRINKEN OPVOEDING OUDERSCHAP

3 makkelijke recepten voor gezonde babyhapjes (8m+)

13 november 2014
babyhapjes

Toen Lise 4 maanden was zijn we begonnen met het introduceren van vast voedsel. We hanteren een combinatie van de Rapley-methode en het pureren/prakken van hapjes en dat werkt voor ons uitstekend. Ik probeer Lise iedere avond een gezonde vers gekookte hap voor te schotelen, af en toe afgewisseld met een kant-en-klaar potje. Qua combinaties weet ik nu zo ongeveer wel wat goed werkt en wat minder en daarom besloot ik mijn 3 beste recepten met jullie te delen!

Wortel, koolvis en rijst

Sinds ze kan eten is Lise gek op wortel. En wortel combineert uitstekend met witvis en rijst. Vandaar deze combi!

Wat heb je nodig?
100 gram wortel
1/2 kopje basmatirijst
1 koolvisfilet (diepvries)

Bereidingswijze:
Kook de worteltjes in een laagje water zonder zout ongeveer 10 tot 15 minuten of tot ze zacht zijn (je moet er met een vork gemakkelijk in kunnen prikken). Bewaar wat van het kookvocht. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Kook ook de koolvisfilet in een laagje tot hij gaar is. (Je kunt de ingrediënten ook 1 voor 1 in dezelfde pan koken. Dat scheelt afwas!)

Doe alle ingrediënten bij elkaar en doe er een klein beetje van het kookvocht van de wortelen bij. Pureer in de blender of met een staafmixer. Kan je baby al wat grover eten, dan kun je er ook voor kiezen te prakken met een vork. Is het prakje nog wat droog, dan kun je steeds een beetje kookvocht toevoegen tot het de gewenste smeuïgheid heeft.

Spinazie, ei en aardappel

Het fijne van dit maaltje vind ik dat het zo lekker smeuïg wordt. Kindjes die nog geen tanden hebben kunnen het daardoor ook gemakkelijk eten.

Wat heb je nodig?
100 gram spinazie (bijv diepvries)
80 gram aardappelen (kruimig)
1 ei

Bereidingswijze
Kook de aardappelen tot ze gaar zijn. Bewaar wat kookvocht, stamp of prak de aardappelen en voeg net zoveel kookvocht toe tot je een smeuïg geheel hebt. Doe de spinazie in een pannetje en laat op laag vuur ontdooien. Meng het vervolgens door de aardappelpuree. Kook het ei tot het hard is. Pel het en snijd in stukjes. Ik geef Lise vrij grote stukken ei, zodat ze zelf kan eten, maar je kunt het ook heel klein snijden en door de aardappel-spinaziepuree mengen.

Spaghetti bolognese

Deze is supersimpel! Ik maak de saus eerst zonder kruiden, doe wat voor Lise in een bakje of schaaltje en voeg daarna pas de kruiden toe aan onze portie.

Wat heb je nodig?
50 gram spaghetti (of andere pasta)
50 gram rundergehakt
100 gram Italiaanse groenten
1/2 blik gepelde tomaten of tomatenblokjes
1/2 blikje tomatenpuree

Bereidingswijze:
Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking. Rul ondertussen het gehakt, voeg de groenten toe en roerbak tot deze goed zacht zijn geworden. Voeg vervolgens de gepelde tomaten/tomatenblokjes en de tomatenpuree toe. Laat het geheel een minuut of 10 zachtjes koken. Is de saus nog wat dik, dan kun je een klein beetje water toevoegen. Giet de spaghetti af, doe deze in een schaaltje en snijd hem klein. Voeg vervolgens wat van de saus toe en roer door elkaar. Indien gewenst kun je dit nog pureren in de blender.

Ik had dit artikel al een tijdje in ‘drafts’ staan. Inmiddels eet Lise wanneer het kan met de pot mee. Verder proberen we nu ook vaak de verschillende ingrediënten los aan te bieden in plaats van allemaal door elkaar. Je kunt zelf eens proberen wat jouw kindje het fijnst vindt. Naarmate hij ouder wordt kun je de hapjes steeds iets minder fijn maken, zodat hij ook de verschillende texturen leert kennen.

Wat eet jouw baby het liefst? En kook jij de hapjes voor je baby zelf of koop je liever potjes?

7 Comments

  • Reply Seline 13 november 2014 at 07:11

    Milan en noah eten dan al wat vroeger, in overleg met het CB, en hier gaan wortels er ook het makkelijkste in en sperziebonen!

  • Reply Daantje 13 november 2014 at 07:32

    Tobias eet inmiddels voor een groot gedeelte met de pot mee. Soms koop ik ook wel een potje voor hem, maar dat gebeurt steeds minder vaak. Zijn favoriete kostje is (denk ik) risotto, want dat eet hij altijd helemaal op en dan alsnog zit hij het eten van ons bord te kijken 😉

    • Reply Monique 13 november 2014 at 23:04

      Risotto is dan ook wel echt overheerlijk. Goede smaak heeft jouw zoontje 🙂

  • Reply iooon 13 november 2014 at 10:31

    Deze sla ik op voor over een tijdje. Ik zeg nu, geen potjes ivm zout (wij eten zelf zonder toegevoegd zout bij het avondeten) maar ik heb al geleerd niet te fel te zijn in mijn voornemens. 😉

    • Reply Monique 13 november 2014 at 23:07

      Leuk! Grappig dat je al terughoudend bent in je voornemens 😉 Maar je kleintje geen toegevoegd zout geven is goed te doen hoor, is mijn ervaring tenminste. Wij koken voor onszelf trouwens ook op die manier, alleen gaat er soms weleens een zakje of pakje doorheen en daar zit natuurlijk meestal gigaveel zout in 😉

  • Reply Marike 13 november 2014 at 22:53

    Fijne tips! Javian vindt brood heerlijk, maar qua groenten gaat er nog weinig in. Maar van het CB kreeg ik te horen dat hij inmiddels ook al wat combinaties mag, dus we gaan je tips proberen! 🙂

    Overigens proberen we eerst alles via Rapley en proberen we het daarna nog geprakt. Maar Javian ziet eten vooral nog als speelgoed, hij pakt het op en gaat er flink mee op de tafel slaan waardoor alles dus door de hele kamer ligt 😉

  • Reply marielle 14 november 2014 at 09:49

    Handig artikel. Ik probeer voor Mila het liefst zelf vers te koken. Helaas lukt mij dat niet altijd en krijgt ze regelmatig een potje. Ik voel me daar soms wel schuldig over. Herkennen jullie dit?

  • Laat een reactie achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.