BABY LIFESTYLE

5 gouden tips voor een onbezorgde 1e verjaardag

18 november 2014

tips_eerste_verjaardag

Afgelopen zondag vierden we Lise’s 1e verjaardag! Er komt deze week nog een vlog en/of (foto)verslag van haar feestje op mijn blog, dus ga ik nu nog niet uitweiden over hoe geweldig leuk en bijzonder het was.

Van eerste keren leer je over het algemeen en zo ook van de eerste keer dat je de verjaardag van je kindje viert. Zo realiseerde ik me vanmorgen ineens een aantal leerpuntjes. Niet veel later bedacht ik: ‘waarom zou ik ze niet omvormen tot tips en delen op mijn blog?’ En zo is dit artikel geboren. Ik geef je vijf gouden tips als het aankomt op het vieren van de 1e verjaardag van je kindje. Lees mee!

Tip 1: Zorg dat telefoons en/of camera’s die je wilt gebruiken volledig zijn opgeladen én dat er genoeg ruimte is op geheugenkaartjes.

‘Ja duh’, denk je waarschijnlijk. Dat dacht ik ook. Maar ik was de avond van tevoren zo druk bezig met het verbouwen en versieren van de woonkamer, dat ik er op dat moment helemaal niet aan dacht! Toen we om 00.30 uur eindelijk naar bed konden, bedacht ik het me ineens en heb ik snel mijn telefoon en camera aan de lader gehangen.

Toen ik in bed lag, bedacht ik me ook nog dat ik laatst al eens een melding had gezien dat het geheugenkaartje van mijn camera bijna vol was. Niet handig! Dus heb ik op bed ook nog ‘even snel’ ruimte vrijgemaakt op dat kaartje. Pfff.

Tip 2: Denk goed na over een begin- en eindtijd.

Voor de jarige job is zo’n eerste verjaardag leuk, maar ook erg intens. Bij het ene kindje komen alle prikkels harder aan dan bij het andere, maar over het algemeen is het niet onverstandig de duur van het gebeuren zelf in de hand te hebben.

Op de uitnodiging hadden wij staan dat het feestje tussen 14.00 en 18.00 uur zou zijn. Achteraf denk ik dat we de eindtijd beter een uurtje vroeger hadden kunnen zetten. Het hoogtepunt van het feest was het zingen en de taart rond 15.00 uur. Lise is zelf naar bed gegaan om 15.30 uur omdat ze echt moe was, dus die heeft van het verdere feestje weinig meegekregen.

Over dat slapen gesproken trouwens, veel kindjes van rond een jaar slapen nog vrij veel overdag. Lise bijvoorbeeld, slaapt soms nog wel een uur of 3 a 4 verdeeld over twee slaapjes. Ik wist dus dat ze ergens tijdens het feestje moe zou zijn en naar bed zou moeten en daar heb ik me ook absoluut niet vervelend om gevoeld. Ook het bezoek dat later binnenkwam zei het volkomen te begrijpen gelukkig.

Tip 3: Zorg dat je zelf tijdens het feestje zo min mogelijk hoeft te doen.

Toen de eerste visite binnenkwam en Lise een cadeautje gaven, gebeurde er iets waar ik niet helemaal op had gerekend. Ze begon heel hard te huilen en wilde bij mama. Oké, dacht ik. Ze moet vast alleen maar even wennen. Maar naarmate er meer mensen binnenkwamen wilde ze alleen maar dichter bij mij blijven. Ik voelde me heel belangrijk en was enorm vertederd, want natuurlijk mocht ze ook best vanaf mijn schoot kijken naar de mensen en cadeautjes ‘uitpakken’. Alleen kon ik daardoor geen drankjes inschenken, hapjes op tafel zetten, of de deur open doen als de bel ging.

Vandaar deze tip: bereid alles zoveel mogelijk voor. Zet schaaltjes en bordjes met hapjes alvast klaar, zodat je die alleen maar op tafel hoeft te zetten net voordat het feestje begint. En roep de hulp in van je partner, moeder of ander lief persoon die je wil helpen met het verzorgen van drankjes en het opendoen van de deur. Dat laatste vonden de aanwezige kinderen trouwens erg leuk om te doen 😉

Tip 4: Leg je neer bij het feit dat niet alles wat je in je hoofd had gaat lukken.

In mijn hoofd had ik Lise’s verjaardag al minstens 10 keer gevierd. Maar toen het moment daar was, ging het allemaal een stuk chaotischer dan ik me had voorgesteld. Net voordat M de taart ging halen realiseerde ik me bijvoorbeeld pas dat ik graag wilde dat iemand anders het gebeuren zou filmen, zodat we er alledrie op zouden staan. Bovendien was Lise nog steeds erg onder de indruk van alle mensen die blijkbaar voor haar waren gekomen. Ze begon wel van de taart te eten gelukkig, maar het had me ook niets verbaasd als ze weer in huilen was uitgebarsten…

Na het taart eten was voor mijn gevoel het ‘officiële gedeelte’ van het feestje voorbij en kon ik het allemaal wat beter loslaten. Wat wel weer tot gevolg had dat ik vergat te filmen en foto’s te maken doordat ik steeds in gesprek was met mensen.

Tip 5: Zorg voor vertier voor kindjes die op bezoek komen.

Lise heeft twee nichtjes en een neefje en die waren natuurlijk sowieso uitgenodigd voor haar verjaardag. Verder vonden we het leuk wat vrienden met kinderen uit te nodigen. Uiteindelijk waren er zo’n 10 kinderen op het feestje en ongeveer 5 baby’s. Als die 10 kids zich stierlijk waren gaan vervelen, was het geen leuk feestje geworden. Daarom hadden we een hoekje gemaakt waar ze konden kleuren (we hadden een hele stapel Sint-kleurplaten uitgeprint). Buiten hadden we ondanks het frisse weer de kussens op de loungeset gelegd. Ook was er een voetbal waar de kinderen mee mochten spelen. Uiteindelijk hebben ze een groot deel van de tijd buiten gespeeld, dus dat bleek een goede zet.

Heb jij nog een onmisbare tip voor het vieren van een eerste verjaardag? Deel hem dan hieronder in de comments!

13 Comments

 • Reply Omagazijn 18 november 2014 at 06:39

  Goed om te horen dat het een geslaagd feestje was. De dingen waar je op zo’n moment tegenaan loopt, klinken allemaal heel herkenbaar. Kinderen zijn nu eenmaal heerlijk onvoorspelbaar 🙂 Volgens mij zijn je tips nuttig voor ieder feestje met kleine kinderen!

  • Reply Monique 18 november 2014 at 17:12

   Precies ja! En inderdaad, ze gelden niet alleen voor een 1e verjaardag 🙂

 • Reply Marina 18 november 2014 at 07:16

  Leuk artikel! Voor mij nu nog niet zo relevant, maar ooit vast wel. Haha, tip 4 moet ik dan iig onthouden!

  Liefs, Marina

  • Reply Monique 18 november 2014 at 17:13

   Ik denk dat dat de belangrijkste is ja. Voor mij in ieder geval wel!

 • Reply Daantje 18 november 2014 at 10:58

  Tip 4 is echt heel herkenbaar. Ik had ook echt mijlenhoge verwachtingen van bepaalde dingen. Vooral de taart meppen leek me zo ontzettend leuk en aangezien ons zoontje normaal heel enthousiast aanvalt op eten had ik ook verwacht dat hij heel blij zou zijn.

  Maar de werkelijkheid was heel anders. Ten eerste was mijn man lekker irritant om “daar komt de taart” in te zetten (variatie op daar komt de bruid) in plaats van “lang zal hij leven” en ons zoontje vond al die aandacht die op hem gericht was maar niks en klapte daardoor helemaal dicht.

  Gelukkig hadden we nog een stukje taart bewaard en hebben we het na het avondeten nog een keer geprobeerd en toen ging hij dus wél helemaal los en hebben we het ook gefilmd.

  En wat ik ook een goede tip vind: neem ook even tijd om het met zijn drietjes te vieren. Om er met zijn drieën bij stil te staan dat jullie nu al 1 jaar een gezinnetje zijn en wat er allemaal is gebeurt in het afgelopen jaar.

  • Reply Monique 18 november 2014 at 17:15

   Haha ik moest wel even lachen om dat ‘daar komt de taart’. Zie het helemaal voor me! Gelukkig mepte hij later alsnog in de taart. De tip die je zelf geeft is inderdaad een hele goede! Morgen is Lise echt jarig en heeft Michiel een vrije dag genomen, dus dan gaan we in alle rust met z’n drietjes haar verjaardag vieren 🙂

   • Reply Daantje 19 november 2014 at 07:06

    Dat is ook leuk, de echte verjaardag loskoppelen van de dag waarop je het viert. Tobias was dit jaar op zondag jarig, dus we hadden niet echt een goede reden om het op een andere dag te vieren, maar volgend jaar natuurlijk wel 🙂

 • Reply iooon 18 november 2014 at 12:14

  Super tips! Ook deze sla ik op voor volgend jaar!

  • Reply Monique 18 november 2014 at 17:15

   Dankjewel! Leuk dat je ze bewaart 🙂

 • Reply Seline 18 november 2014 at 16:52

  Hele handige tips! Deze neem ik mee voor over 8 maanden!

  • Reply Monique 18 november 2014 at 17:16

   Dank je! Ik ben benieuwd of je er wat aan hebt!

 • Reply Channah 18 november 2014 at 18:13

  Erg leuk en handig, ga ik zeker onthouden!

 • Reply Angelique 19 november 2014 at 11:23

  Leuke tips!

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.