DIY

B1BB – Taart 1e verjaardag

8 november 2014

de taart

Eerder gaf ik al tips en ideeën voor de uitnodiging, traktatie en versiering van een eerste verjaardag. Maar wat is een verjaardag zonder verjaardagstaart? Zeker op een eerste verjaardag vind ik dat een mooie taart niet mag ontbreken. Er zijn veel manieren waarop je met het concept ’taart’ kunt omgaan. Zo kun je zelf een heerlijke taart bakken, of je kunt er eentje kopen of laten maken. Maar in plaats van een taart kun je ook kleine gebakjes serveren, of cupcakes bijvoorbeeld.

Ik had een aantal ideeën, maar bleef een beetje met meerdere opties rondlopen zonder echt een knoop door te hakken. Gelukkig is daar eergisteren een eind aan gekomen.

Klein ‘gezond’ taartje voor baby

Het enige dat ik vanaf het begin al vast had staan, was dat ik voor Lise een klein taartje wilde maken. Niet alleen leuk voor de foto, maar zo kan ik zelf bepalen hoe (on)gezond het taartje wordt en kunnen de baby’tjes die op bezoek komen er ook een stukje van krijgen.

Ik ben eens wat gaan rondzoeken en kwam dé taart voor Lise tegen: worteltaart met creamcheese frosting. In het originele recept dat ik vond op koffervoldromen.com staat honing op het ingrediëntenlijstje, maar omdat kindjes beneden 1 jaar dat niet mogen hebben, vervang ik dat door fijngemalen dadels. Het leek me leuk de creamcheese roze te kleuren. Dit doe ik met frambozen. Ook dit staat niet in het originele recept, maar vind ik wel een leuke twist!

carrotcake

Wat heb je nodig?

Voor de taart:

  • 200 gram geraspte wortel
  • 150 gram volkorenmeel
  • 1 sinaasappel
  • 150 gram roomboter
  • half zakje bakpoeder
  • 1 eetlepel koek-/speculaaskruiden
  • 75 gram noten (mix of 1 soort naar keuze)
  • 3 eieren gesplitst
  • 1,5 banaan (geprakt)
  • 10 dadels (fijngemalen)

Voor de creamcheese:

  • 100 gram roomkaas (monchou)
  • 1/2 zakje vanillesuiker
  • handje bevroren frambozen
  • citroensap naar behoefte

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 150 graden. Maal de noten en daarna de dadels fijn in een keukenmachine (of hak ze zelf). Splits de eieren en doe eiwit en eigeel in een aparte kom. Voeg aan de eidooiers de koekkruiden, geraspte schil van de sinaasappel, roomboter, banaan, fijngemalen dadels en bakpoeder toe. Meng dit tot je een zacht mengsel overhoudt. Schep beetje bij beetje het volkorenmeel door het mengsel tot er een deeg ontstaat.

Klop in de andere kom de eiwitten stijf en schep de gemalen noten erdoor. Rasp de wortels of maal ze in de keukenmachine en schep dit door het eiwit-notenmengsel. Dit mengsel schep je voorzichtig en luchtig door het deeg heen.

Vet een cakeblik of springvorm in, schep het beslag erin en strijk de bovenkant glad. Bak het taartje in ongeveer 60 a 75 minuten gaar en laat hem daarna nog 15 minuten in de oven afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt.

Een worteltaart is helemaal af met een lekker laagje creamcheese. Meng hiervoor de monchou met de vanillesuiker. Doe de frambozen in een pannetje op laag vuur tot het een papje wordt. Laat dit afkoelen en meng beetje bij beetje door het monchoumengsel tot je de gewenste roze kleur hebt. Voeg naar eigen smaak citroensap toe.

Wacht tot het taartje is afgekoeld en strijk er dan voorzichtig de creamcheese overheen. Een mooi kaarsje of een 1 op de taart maakt het helemaal af.

Taart voor het bezoek

Wat ik met de taart voor het bezoek wilde doen, vond ik nog altijd lastig. Zelf een mooie taart maken kan ik niet zo goed en vind ik bovendien te stressvol. Toevallig vroeg mijn schoonmoeder me deze week of ik het leuk zou vinden de taart van hen cadeau te krijgen. Ik mocht dan een mooie fondanttaart laten maken, eventueel met thema. Nou, daar hoefde ik niet lang over na te denken. ‘Ja graag!’

Om de taart mooi bij de versiering te laten passen, kies ik voor de kleuren roze, lila en wit. Ik surfte wat rond om ideeën op te doen en kwam al snel hele leuke Nijntje-taarten tegen. Aangezien Lise helemaal gek is op Nijntje en haar ook zeker zal herkennen als ze op de taart staat, leek me dit wel een leuk idee. In onderstaande collage zie je een aantal taarten en cupcakes die ik als inspiratiebron wil gebruiken.

collage

Bron: Pinterest.com

Ik ben nu nog met de maakster van de taart aan het mailen hoe ik het precies wil hebben, maar waarschijnlijk wordt het een tweelaagse taart met nog een aantal losse bijpassende cupcakes voor de kindjes die op bezoek komen.

Het resultaat van beide taarten kun je uiteraard terugzien in de vlog die na Lise’s feestje online zal komen!

Ter inspiratie heb ik weer een bord op Pinterest gemaakt met ideeën voor verjaardagstaarten voor kinderen. Je vindt er mooie fondanttaarten, maar bijvoorbeeld ook taarten die meer geschikt zijn voor als je een ‘cake smash’ wilt organiseren.

Odile deelt op haar blog ook een lekker recept voor een verantwoorde taart en heeft er haar inspiratie voor een mooie jongenstaart verzameld.

Wat voor taart serveerde jij op de eerste verjaardag van je kindje? Ben je zelf de keuken in gedoken of heb je een mooie taart gekocht? En wat vind je van mijn ideeën? Laat het me weten in de comments!

Heb je een vraag of verzoek met betrekking tot deze serie artikelen rondom de 1e verjaardag van je kindje? Laat dan een reactie achter! Gebruik hashtag #B1BB op Instagram of Twitter.

6 Comments

  • Reply Joyce 8 november 2014 at 12:18

    Leuk zeg om hier zo mee bezig te zijn. Ik ben benieuwd naar het eindresultaat! 🙂

    • Reply Monique 8 november 2014 at 22:23

      Ja heerlijk, vind de voorpret denk ik minstens zo leuk als het gebeuren zelf. Ben ook heel benieuwd hoe het gaat worden allemaal 🙂

  • Reply Angelique 9 november 2014 at 11:41

    Recept ziet er in ieder geval al heerlijk uit!

    • Reply Monique 11 november 2014 at 09:29

      Ik heb inmiddels een proefversie gemaakt en hij smaakt heerlijk! Hij was de tweede dag al wel een stuk ‘vaster’ en droger, dus ik ga hem echt de ochtend van tevoren maken.

  • Reply Jeanette 10 november 2014 at 08:05

    Super leuk! T recept ziet er goed uit!
    Wij gaan voor een roze nijntje marsepein/fondant taart (mijn stiefmoeder maakt taarten)

    • Reply Monique 11 november 2014 at 09:30

      Dankjewel! Wat fijn dat je stiefmoeder taarten maakt. Ik ben erg benieuwd hoe die van jullie wordt!

    Laat een antwoord achter aan Joyce Cancel Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.