TIPS ZWANGERSCHAP

Een kindernaam kiezen | Onze aanpak en tips!

12 juli 2016

baby-uitzet

En dan is hij daar: de positieve zwangerschapstest. Een bijzonder moment! Je weet namelijk dat – als alles goed gaat – er over een maand of negen een babyjongen of -meisje geboren zal worden. Naast alle andere dingen die je moet regelen, ga je natuurlijk ook op zoek naar een mooie naam voor je zoon of dochter to be. Sommige aanstaande ouders weten al lang voor ze überhaupt maar zwanger zijn hoe ze hun spruit graag willen noemen. Voor anderen is het een ware zoektocht, die soms best lastig kan zijn. Ik beschrijf hoe wij onze zoektocht naar een mooie naam voor onze zoon aanpakken. Ook geef ik een aantal tips waarmee je rekening kunt houden als je op zoek bent naar DE naam voor je kindje.

Toen ik zwanger was van Lise ging het vinden van een mooie naam niet over één nacht ijs. We hadden zelfs tot een paar weken voor de bevalling een compleet andere naam in gedachten. Opeens realiseerde ik me dat ik die niet bij onze dochter vond passen. Gelukkig stelde M zich flexibel op en kwamen we niet veel later samen tot de naam Lise en nog steeds ben ik heel blij met onze keuze.

Nu verwachten we dus een zoon. En nee, gevonden hebben we hem nog niet: DE naam. Of, nou ja, misschien staat hij stiekem al wel op een van onze lijstjes, maar hebben we gewoon nog niet ontdekt dat dat hem is. Er zijn heus wel jongensnamen die ik leuk vind, maar dat zijn er in mijn geval een stuk minder dan leuke meisjesnamen. Zou dat het het juist makkelijker maken om uiteindelijk tot een beslissing te komen?

Babynaam kiezen – Onze aanpak

Aanvankelijk rommelden we eigenlijk maar wat aan. Waarbij ik vooral degene was die avond aan avond lijstjes namen afging. Op den duur ging ik me een beetje ergeren aan Ms (in mijn ogen) nonchalante houding. Wat nou als we DE naam helemaal niet tegen zouden komen?? De zwangerschapshormonen hebben er vast aan bijgedragen dat ik op een avond in tranen mijn hart luchtte en hem vertelde dat ik graag wilde dat we dit sámen zouden aanpakken.

En toen kwam de ommezwaai. Enkele dagen later opende M zijn laptop, maakte een Excel-bestand aan en ging naar de website van de Sociale Verzekeringsbank, die elk kwartaal de populairste kindernamen verzamelt. We bedachten samen de lijst jongensnamen af te gaan. Zo’n 50 namen per dag, waarbij we alleen die namen op de lijst zetten waarbij we allebei geen reactie van afkeer hadden. En elke dag schrapten we beide één naam van het favorietenlijstje dat er op dat moment stond. Het idee erachter is dat naarmate je verder in de lijst komt, de namen aparter (en wellicht minder mooi) worden en de lijst dus minder hard groeit. Doordat er wel telkens twee namen verdwijnen hou je uiteindelijk een kort lijstje namen over.

En ja, dan moet er natuurlijk nog een knoop worden doorgehakt. Maar in die fase zijn we nog niet. Vooralsnog bevalt deze methode me wel. Naast het afstruinen van de lijstjes proberen we de namen die nu tot onze favorieten behoren zo nu en dan eens uit te spreken, in combinatie met de naam Lise en met onze achternaam. Gewoon om te ervaren hoe dat voelt, of we het idee hebben dat het bij ons past. Hoewel ik soms een beetje zenuwachtig word als ik denk aan de korte tijd die we nog hebben om de knoop door te hakken, heb ik er nu wel vertrouwen in dat we die mooie naam voor onze zoon gaan vinden.

Tips voor het vinden van DE naam

Zoals beloofd hieronder een aantal tips voor zaken waarmee je rekening kunt houden in de zoektocht naar die ene naam:

  • Struin net zoals wij namenlijsten af, bijvoorbeeld die van de SVB. Maak een lijstje van je favorieten en kijk er regelmatig naar. Soms moet een naam even ‘landen’ en andere namen die je aanvankelijk heel leuk leken, kunnen bij nader inzien tocht totaal niet je smaak zijn.
  • Het is geen must, maar misschien wel slim om ook de achternaam die je kindje gaat krijgen in het achterhoofd te houden als je namen selecteert. Onze achternaam bijvoorbeeld, begint met een -T en dan is het voor de uitspraak minder handig als de voornaam op een -t eindigt.
  • Houd rekening met spelling en uitspraak. Als je kind de rest van zijn/haar leven de naam moet spellen kan dat een reden zijn er niet voor te kiezen. En het is ook niet zo leuk als mensen de naam met regelmaat verkeerd uitspreken.
  • Vind je de betekenis van een naam belangrijk? Op een website als Babybytes kun je de naam invoeren en krijg je vervolgens de betekenis te zien. Deze kan een meespelen in je beslissing de naam niet of juist wel te kiezen.
  • Let op voorletters en initialen. M en ik hebben natuurlijk beide een naam die begint met de ‘M’ en daardoor zal de kans klein zijn dat een van onze kinderen een naam beginnend met de ‘M’ krijgt. Puur om verwarring tegen te gaan. En voor Lise is het natuurlijk ook niet leuk als zij de enige is met een afwijkende voorletter…
  • Je kind moet natuurlijk zijn of haar leven lang doen met dezelfde voornaam. Is de naam die je in gedachten hebt eigenlijk zowel geschikt voor een schattige kleine baby als voor een puber en volwassen man/vrouw? Zeker ook iets om rekening mee te houden.

Naampie – de app

Ben je in verwachting en net als ik op zoek naar DE naam voor je zoon of dochter, dan heb ik nog een laatste leuke tip. Sinds kort is er namelijk een super handige app voor op je smartphone waarmee je al swypend door duizenden namen kunt gaan. Naampie is gratis en beschikt over een database bestaade uit namen die voorkomen in Nederland en Vlaanderen, maar ook namen uit andere culturen, zoals Turkse en Marokkaanse namen zijn vertegenwoordigd. Je kunt bovendien zien wat de populariteit van een naam is en het allerleukste (vind ik): als je partner de app ook installeert kun je elkaar opzoeken en zien op welke namen jullie matchen! Zeker het uitproberen waard dus.

Had of heb jij moeite met het kiezen van een mooie naam voor je kind?

8 Comments

  • Reply Vera 12 juli 2016 at 07:55

    Mijn man en ik waren er voor een meisje al uit voordat er spraken was van zwanger worden.
    Nu ik eenmaal zwanger ben hebben we vrij snel een jongensnaam gevonden en vinden we de meisjesnaam opeens niet meer zo leuk. Ook daar hadden we vrij snel een vervanging voor. We weten dat we maar een kindje krijgen, dus we hebben nu 1 jongensnaam en 1 meisjesnaam. Genoeg toch??!!

  • Reply Wilmaaa 12 juli 2016 at 08:21

    Wat leuk die app, ga ik eens bekijken! Verder vind ik meisjesnamen ook veel makkelijker, die hebben we dan ook al. Haha! Eerst nog maar weten wat het gaat worden 😉

  • Reply janske 12 juli 2016 at 09:27

    Misschien moeten wij die app ook maar gaan gebruiken want we komen er echt niet uit. ..

  • Reply Jessica 12 juli 2016 at 15:47

    Lijstjes, ik ben er nu al mee bezig. Als ik ergens een mooie naam hoor schrijf ik hem meteen op! Soms kijk ik er eens in en dan zie ik een naam en denk ik neee, dan haal ik die weg..

  • Reply Jessy 12 juli 2016 at 17:10

    Ben erg benieuwd wat de naam gaat worden! Ik zit in mn 15e week en weet nog niet of we een meisje of een jongen krijgen. Voor meisjes genoeg leuke namen. Maar voor een jongen…. En dan ook nog passend bij die van onze zoon Hugo en al onze wensen. Erg lastig. Heb de app gedownload. Bedankt voor de tip!

  • Reply SaSiBeau 12 juli 2016 at 18:07

    Hier zijn de jongensnamen Sander en Simon geworden
    Eerst hadden we Alex in gedachte bij de oudste maar er was dan net een geboren die zo noemde dus hebben we dat maar niet gedaan. Dan was het gewoon samen kiezen welk genre de naam uit moest, lokaal of iets uniekers (buitenlands) iets dat goed verstaanbaar is in onze taal en of in andere talen, wil je dat het afgekort kan worden of niet, wil je lange of korte namen, samengestelde namen,…
    en dan eens je die parameters hebt vastgelkegd begin je beide op je eigen een lijstje te maken met mannen en vrouwennamen die je mooi vind en je kind wel wilt geven

    daarna bekijk je elkaars lijstje en zeg te tegen een aantal van echt niet of ja dat is wel leuk, dan voeg je dus de lijstjes samen en laat de namen eraf die je totaal niet ziet zitten bij de andere partij (wel zorgen dat er minstens 2 per persoon per geslacht overblijven zodat je minimum een lijst van 8 namen hebt) Dan hou je altijd een papier en pen bij de hand voor als je nieuwe leuke namen vind
    en je kijkt elke week 1 keer naar alle namen (nieuw en oud) je spreekt ze uit, je combineert met zus, en achternaam en desnoods kan je ook eens vragen aan grootouders wat zij van de namen vinden als je er echt niet uit geraakt

    en dan uiteindelijk laat je een proefdruk doen met je favoriete naam erop, als dat mooi staat en je vind het beide goed dan houd je die naam, tot de dag van de geboorte kan je met andere namen afkomen en eens de naam gegeven is ligt die vast 😉

  • Reply Nies 26 juli 2016 at 12:16

    Oh jee! Ik vind het ook zo moeilijk. Ben nu 31 weken zwanger van ons eerste kindje (geslacht kennen we maar geheimpje) en eigenlijk vanaf het begin al richting gekozen. We hebben nog 2 namen die op elkaar lijken maar toch anders zijn, en we kunnen hier maar geen knoop in door hakken. Het moet nu echt wel gaan gebeuren, want we willen het doopsuiker ook gaan afwerken enz… Het is zo definitief hé die keuze 🙂

  • Reply Uien Cornflakes 21 oktober 2019 at 13:57

    De app is niet meer gratis. Kost nu iets van € 1,19

  • Laat een reactie achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.