OUDERSCHAP

Volgens Papa – 5 tips voor aanstaande vaders

9 mei 2015

papa

Met veel liefde en plezier schrijf ik elke dag een nieuw artikel voor mijn blog. Eens in de twee weken sla ik een dagje over en is het de beurt aan M om een stukje te schrijven. Hij geeft dan antwoord op een vraag die te maken heeft met vaderschap. Dit kan een vraag zijn die een van jullie eerder gesteld heeft, of een vraag die ik zelf heb verzonnen.

De vraag komt dit keer van Marina en luidt:

Wat is het belangrijkste advies dat je vaders to be mee wilt geven?

Bedankt voor je vraag Marina. Er komt natuurlijk heel wat op je af als aanstaande vader. Vanaf het moment dat je het goede nieuws ontdekt, tot op het moment dat je uiteindelijk naast je vrouw/vriendin staat om haar te steunen met de taak die haar te wachten te staat, zal je leven langzaam maar zeker drastisch gaan veranderen. En natuurlijk voelt je omgeving zich geroepen om je daarin te ondersteunen met allerlei doemscenario’s als: “daar gaat je vrije tijd!”, of: “tot zover de nachtrust!”. Ook de goedbedoelde adviezen en horrorverhalen over marathonbevallingen en weeënstormen zijn dan ineens standaard het onderwerp van gesprek.

Uiteraard is deze ’traditie’ mij niet bespaard gebleven. Maar gelukkig ben ik na anderhalf jaar papa zijn toch heel wat wijzer geworden. Vandaar dus ook dat ik mij wel eens durf te wagen aan vijf adviezen, waarvan IK vind dat ze nuttig zijn voor toekomstige vaders en moeders.

1. Iedere bevalling/elk kind is anders
Leuk, al die horrorverhalen van slapeloze nachten, huilbaby’s of horrorbevallingen… maar geen kind of bevalling is hetzelfde. De een heeft inderdaad een helse bevalling van 36 uur met alle pijn en ellende die daarbij kan horen, maar de ander is misschien in een paar uurtjes klaar en heeft afgezien van de bijbehorende puf- en perspijntjes nergens last van. Jullie bevalling zal ergens in dat spectrum gaan plaatsvinden, dus je kunt toch niets anders doen en uitgaan van het beste. Je druk maken over mogelijke horrorscenario’s komt de bevalling in ieder geval niet ten goede!

Ook is het ene kind het andere niet. De een slaapt pas door na een jaar… en de ander heeft maar een paar weken nodig om de nacht door te halen. Net zoals niet elk kind evenveel huilt, even snel loopt of leert te praten. Ieder kind ontwikkelt zich op zijn/haar eigen tempo en dat is prima! Het is toch helemaal niet leuk of speciaal meer als je precies weet wanneer je kindje bepaalde dingen kan? De reis is vaak leuker dan de bestemming, zeggen ze wel eens…

2. Blijf jezelf
Zodra je kindje geboren is, staat dit op de eerste plaats… en terecht! Je kindje verdient alle aandacht en liefde. Maarrrr… vergeet jezelf niet! Een grote valkuil vind ik dat sommige ouders alleen nog maar bezig zijn met de kinderen en daardoor zichzelf uit het oog verliezen. Zorg er daarom voor dat je een goed oppasadresje hebt of maak goede afspraken met je partner hierover. Probeer eens in de zoveel dagen/weken toch ook eens iets voor jezelf te gaan doen, of samen met je partner! Het is in mijn ogen o zo belangrijk om af en toe weer eens met je vrienden af te spreken, weer eens lekker romantisch uit eten te gaan met z’n tweetjes of gewoon even bij te tanken! Ook is het handig dat je kindje al snel leert omgaan met andere locaties en situaties.

3. Er is niks mis met ‘jouw manier’
Iedereen heeft zijn eigen visie op het gebied van ouderschap, maar tegelijk vindt ook iedereen dat zijn manier de beste is. Maar waarom probeert iedereen jou dan te overtuigen van hun visie? En is er überhaupt wel een beste manier? Ik vind dat zolang jij 100% achter je keuzes staat en je verder niks strafbaars doet met je kinderen, je helemaal zelf moet weten hoe je je kinderen groot brengt. Belangrijkste is natuurlijk altijd wel dat de belangen van het kind daarin voorop staan.

4. Alles op z’n tijd
Je kind wordt (gelukkig) niet geboren als puber… dus er is een hoop waar je je nog LANG niet druk over hoeft te maken. Je groeit als ouder letterlijk met je kindje mee. In het begin zijn de basics het belangrijkst (verschonen, aankleden, temperaturen, fles/borst geven)… en die basics breiden zich langzamerhand uit. Elke keer dat je kindje iets leert, leer jezelf ook weer iets en groei je steeds verder in je rol als ouder. Zolang je goed vooruit kijkt op de dingen die er op korte termijn aan zitten te komen, kun je je altijd goed voorbereiden op elke nieuwe fase.

5. Blijf communiceren
Dit laatste advies klinkt erg voor de hand liggend, maar het is toch echt zo. Met z’n tweeën weet je simpelweg meer dan één, zeker als nog alles nieuw is en er chronisch slaaptekort in het spel is. Blijf daarom goed praten met je partner en probeer zoveel mogelijk op één lijn te blijven. Sowieso is het fijn dat je van elkaar weet wat er gebeurt met je kindje, maar ook voor je kind zelf is het fijn als je allebei consistent bent en structuur biedt.

Ik hoop dat ik je hiermee wat meer op weg heb kunnen helpen. Geniet van de tijd die komen gaat, want vergeet niet… het is voorbij voor je er erg in hebt!

Heb jij ook een vraag voor M, stel ‘m dan vooral in een reactie op dit artikel! Wie weet beantwoordt hij hem dan binnenkort hier op mijn blog.

5 Comments

  • Reply iooon 9 mei 2015 at 23:45

    Dat communiceren, dat is hier wel iets dat we bewust moeten blijven doen. Met de stress van klussen, tijdelijk ergens anders wonen, toch ook een kindje dat niet door slaapt. Maakt prikkelbaar maar na even goed praten over irritaties gaat het wel weer beter gelukkig.

  • Reply cindy 10 mei 2015 at 00:06

    Weer een leuk stukje michiel! Weet even niet zo gauw een vraag, maar hoop zeker nog vaker te lezen hoe jij het vaderschap beleefd 🙂

  • Reply Tamara 10 mei 2015 at 05:03

    Leuk geschreven! Vooral het eerste stukje. Je moet gewoon niet teveel afgaan op anderen. Want bij iedereen is toch alles weer anders. Zo kon ik mij bij de oudste heel onzeker voelen omdat andere kindjes al zoveel deden en hij niet. Gewoon over je heen laten komen us het beste advies

  • Reply angelique 10 mei 2015 at 21:53

    ik ga mijn vriend jou stukken laten lezen haha die is het vaderschap in gegooid (stiefvader) en vind het vaak nog erg lastig

  • Reply Marina 11 mei 2015 at 07:15

    Bedankt voor je reactie op mijn vraag, erg leuk en interessant om te lezen!

    Liefs, Marina

  • Laat een reactie achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.